Manttaalitalo sai oikean kodin

0

Näyttää siltä, että vuosien veivaus Kangasalan manttaalitalon eli suojeluskunnan vanhan hevostallin kohtalosta on ratkeamassa. Talo siirretään tämän vuoden kuluessa Pohtiolammelle.

Talon purkamisesta, siirrosta ja uudelleen kokoamisesta vastaa Wääksyn kartano.

Uudelleen koottuun Manttaalitaloon sijoitetaan myös ratsuväkimuseo. Sillä on luonteva yhteys talon historiaan ja sijaintiin. Harjoittihan Kangasalla tunnettu kenraalimajuri Aaro Pajari joukkojaan juuri noilla samoilla sijoilla.

Manttaalitalo ja sen uusi käyttötarkoitus sopivat hyvin suunnitteilla olevaan Sarsan alueen kehittämiseen.

Kyseessä on Sahalahdentien tutumassa oleva alue, jolla on ollut asutusta jo 8 000 vuoden ajan.

Itsenäisyyspäivän juhlassa joukko alueen toimijoita allekirjoitti sopimuksen, jossa he sitoutuvat viemään alueen kehitystä yhdessä eteenpäin. Jotta suunnitelma aidosti toteutuu, tarvitaan juuri manttaalitalon siirron kaltaisia konkreettisia toimia.

Manttaalitalo sijaitsee vielä hetken aikaa Ilmoninmäellä, puretun Kangasalan vanhan lukion läheisyydessä.

Entinen lukio purettiin vuosi sitten. Se poistettiin käytöstä vuonna 2012 kosteus- ja homevaurioiden vuoksi.

Ilmoninmäen kaava mahdollistaa lukion paikalle ja lähiympäristöön rivi- ja kerrostaloasutusta. Asuntoja alueelle tulee useampia kymmeniä ja asukkaita parisen sataa.

Taloudelliset realiteetit ratkaisevat sen, milloin asuntorakentaminen alueella alkaa. Suotavaa olisi, että hanke pääsisi liikkeelle, sillä harjun kupeessa olisi tarjolla ainutlaatuinen paikka uusille kodeille.

Viimeaikaiset lukemat näyttävät, että Kangasala on haluttu paikka asua. Väestönkasvu on Kangasalla vilkkainta koko kaupunkiseudulla.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.