Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Manttaalitalo sai oikean kodin

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 11.1.2017 kello 8.00

Näyttää siltä, että vuosien veivaus Kangasalan manttaalitalon eli suojeluskunnan vanhan hevostallin kohtalosta on ratkeamassa. Talo siirretään tämän vuoden kuluessa Pohtiolammelle.

Talon purkamisesta, siirrosta ja uudelleen kokoamisesta vastaa Wääksyn kartano.

Uudelleen koottuun Manttaalitaloon sijoitetaan myös ratsuväkimuseo. Sillä on luonteva yhteys talon historiaan ja sijaintiin. Harjoittihan Kangasalla tunnettu kenraalimajuri Aaro Pajari joukkojaan juuri noilla samoilla sijoilla.

Manttaalitalo ja sen uusi käyttötarkoitus sopivat hyvin suunnitteilla olevaan Sarsan alueen kehittämiseen.

Kyseessä on Sahalahdentien tutumassa oleva alue, jolla on ollut asutusta jo 8 000 vuoden ajan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Itsenäisyyspäivän juhlassa joukko alueen toimijoita allekirjoitti sopimuksen, jossa he sitoutuvat viemään alueen kehitystä yhdessä eteenpäin. Jotta suunnitelma aidosti toteutuu, tarvitaan juuri manttaalitalon siirron kaltaisia konkreettisia toimia.

Manttaalitalo sijaitsee vielä hetken aikaa Ilmoninmäellä, puretun Kangasalan vanhan lukion läheisyydessä.

Entinen lukio purettiin vuosi sitten. Se poistettiin käytöstä vuonna 2012 kosteus- ja homevaurioiden vuoksi.

Ilmoninmäen kaava mahdollistaa lukion paikalle ja lähiympäristöön rivi- ja kerrostaloasutusta. Asuntoja alueelle tulee useampia kymmeniä ja asukkaita parisen sataa.

Taloudelliset realiteetit ratkaisevat sen, milloin asuntorakentaminen alueella alkaa. Suotavaa olisi, että hanke pääsisi liikkeelle, sillä harjun kupeessa olisi tarjolla ainutlaatuinen paikka uusille kodeille.

Viimeaikaiset lukemat näyttävät, että Kangasala on haluttu paikka asua. Väestönkasvu on Kangasalla vilkkainta koko kaupunkiseudulla.

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös