Koti Uutiset Maratoonari vaihtoi rautoihin

  Maratoonari vaihtoi rautoihin

  0
  Veikko Männistö harrasti kestävyysjuoksua, kunnes oma keho ehdotti lajin vaihtamista. Veteraaninostaja on tuttu näky uimahallin salilla.

  Kuohun alakerrassa on sali, ja salissa on Veikko Männistö. Nightwish soi kaiuttimista, mutta Männistöä ei raskaampi musiikki hetkauta. Kaikki kuulemma käy, ja tangosta löytyy joka tapauksessa raskaampaa metallia.

  Voimanostaja aloitti lajin verrattain myöhäisellä iällä kolmisen vuotta sitten. Ennen elämä täyttyi kestävyysurheilusta. Marathon-juoksu houkutteli juoksuharrastajan aikanaan Ateenaan, jossa Männistö kokeili kuningasmatkaa ensimmäisen kerran.

  Kreikan pääkaupunki oli tuolloin tulikuuma pätsi, joka latisti juoksuinnon kerrasta, kunnes se heräsi jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen.

  – Marathon ei ollut silloin muotilaji. Lämpöä oli 50 astetta ja jouduin keskeyttämään. Päätin silloin, etten enää ikinä juokse.

  Toisin kävi. Juoksu tempaisi mukanaan pariksi vuosikymmeneksi. Lopulta lonkka alkoi kertoa tulevalle voimailijalle, että on aika etsiä uusi harrastus. Sen löysi Männistön ystävä.

  – Päätin silloin lopettaa kerrasta. Salilla törmäsin Veikko Juutiseen, joka oli seurannut voimanoston tuloksia. Hän huomasi, että yli 70-vuotiaiden sarjassa ei ollut kovinkaan paljon nostajia.

  Niin alkoi rauta nousta Tampereen voimanostajien riveissä. Sieltä löytyivät ne neuvot, jotka ovat tarpeen.

  – Muutenhan tästä ei tulisi mitään. Tulisi vain loukkaantumisia. Erityisesti kyykky vaatii hyvän tekniikan. Itse olen keskittynyt penkkiin, joka on ehdottomasti helpoin liike.

  Männistö kertoo, että ilman oikeaoppista tekniikkaa nostot voi tehdä helposti väärin. Valmentajan silmien alla harrastaminen takaa myös sen, että painot pysyvät maltillisina.

  – Väärä tekniikka ja liian suuret painot, niillä saa itsensä rikki.

  Valmentaja Teemu Ahtiaisen käsialaa on ohjelma, jota seniorinostaja seuraa. Toistot ja sarjat sisältävä taulukko vie miehen salille neljä kertaa viikossa.

  Hyvin pian ohjelma vaihtuu. Silloin alkaa jakso, joka tähtää SM-kilpailuihin.

  76-vuotias voimanostaja asettelee penkkipunnerrustelineeseen 90 kilogrammaa rautaa. Tanko painaa 20 kiloa, loput täytyy latoa sen päihin itse. 

  Lämmittelysarjat ovat ohi. Männistö kertoo lukeneensa lehdestä, että vanhana on pidettävä lihaskunnosta huolta.

  – Muuten saattaa käydä niin, että pää putoaa housuihin.

  Master-luokassa kilpaileva nostaja on pitänyt huolta, ettei näin ole käynyt.

  – Kilpailutulos penkissä on 105 kiloa. Salilla nousee enemmän, sillä täällä painoja voi vähän pompauttaa, Männistö kertoo.

  Voimanostajan lajit ovat punnerruksen lisäksi jalkakyykky ja maastaveto. Kyykky on veteraaninostajan pahin vihollinen, vaikka salikaverit kehuvatkin Männistöä notkeaksi.

  Lonkkanivel pitäisi saada samalle tasolle polven kanssa ja ehkä jopa hieman alemmaksikin.

  – Kyykyssä en ole halunnut edes yrittää maksimitulosta, sillä tekniikkani ei riitä.

  Männistö vakuuttaa, että turha repiminen salilla ei kannata. Tärkeintä on, että pysyy kunnossa.

  – Harjoittelusta tulee sellainen kevyt olo. Se on vähän sama kuin juoksussakin. Kun on huilinut ja levännyt juoksun jälkeen, tuntuu kuin olisi lintu lentoon lähdössä. Sama pätee tähänkin.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän