Marjatta Tiitola 1944-2024, voimistelun viestinviejä
Sodan aikana vuonna 1943 Kangasalla olivat muutamat voimistelusta kiinnostuneet naiset perustaneet voimisteluseuran. Se oli jo 30 vuoden ajan kutsunut ”kaikkia terveydestään, kauneudestaan ja vireydestään huolehtivia naisia” voimistelemaan, kun syksyllä 1975 seuran riveissä aloitti uusi ohjaaja Marjatta Tiitola.
Marjatta oli kotoisin Tampereen Pispalasta, syntynyt 22.12.1944. Hänen kiinnostuksensa liikuntaan oli peräisin lapsuudenkodista, jossa vanhemmat – lähinnä isä – tukivat ainokaisensa harrastusta. Harjun yhteiskoulun voimistelunopettaja Helena Enckellin tunnit innostivat nuorta Marjattaa.
Opiskeluaikanaan hänellä oli mahdollisuus Varalassa tutustua maankuulujen tanssillista voimistelua ohjanneisiin Mirjam Viippolaan. ja Taru Arhoon, jotka antoivat eväitä tuleviin haasteisiin. Nuori Marjatta toimi myös ohjaajana Ikurin Vireessä ja Tampereen Naisvoimistelijoissa.
Marjatan aloittaessa ohjaamisen Kangasalan seurassa oli yksi naisten ryhmä, mutta pian oli toinenkin – ja kohta myös kaksi tyttöryhmää. Niin alkoi 50 vuotta kestänyt Marjatan kausi Kangasalan Naisvoimistelijoissa, 30 vuotta siitä puheenjohtajana v. 1979-2009.
Marjatta hoiti puheenjohtajuuden tarmokkaasti. Vuosittaiset kokoukset, yhteydenpito lajiliittoihin ja seuran taloudelliset haasteet hoituivat johtokunnan avustamana. Hän piti tärkeänä myös omaa kouluttautumistaan tehtäviinsä: koulutuksessa ja erilaisissa tapahtumissa hän tutustui alan ihmisiin ja teki seuraansa tunnetuksi.
Tärkeimpänä puheenjohtajan tehtävänä Marjatta näki ohjaajien kouluttamisen. Lupaavia voimistelijatyttöjä hän ohjasi startti- ja peruskursseille ja sen jälkeen mieluisan lajitekniikan syventäville kursseille. Marjatan kannustus tuki tulevia ohjaajia heidän valinnoissaan.
Marjatan mielestä voimisteluseuran tuli tarjota monipuolista perusliikuntaa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Jumppasalissa liikunnan ilon tuli olla tärkeintä. Jumpan saattoi aloittaa jo tenavajumpassa ja jatkaa monin tavoin, nuorena vaikkapa mixtreeneissä ja kesäisillä Ruoveden leireillä. Aikuisena oli tarjolla jokanaisen fiilisjumppaa, muokkausta, latinoa, kahvakuulaa. Ikivireät kokoontuivat viikoittain, ja tuolijumppakin oli mahdollista. Kehon kuntoutukseen keskittyvä urosjumppa alkoi v. 1983. Yhteiset kesäiset torijumpat ja Vesaniemen rantajumpat houkuttelivat usein ohikulkijoitakin hetkeksi mukaan.
Marjatta tunsi olevansa itsekin ennen kaikkea ohjaaja, ja ohjaajan paikalle hän sopi: kun hän tuli saliin tai kentälle, hän täytti tilan. Jokaviikkoiset tuntinsa hän oli suunnitellut tarkasti; liikkeet ja askelsarjat olivat yhtä valitun musiikin kanssa. Fysioterapeutin taidoin hän ohjasi oikeisiin venytyksiin ja kurkotuksiin ja varoitteli vääristä liikkeistä. Tulevia ohjelmia harjoiteltiin tarkoin, joten esiintyminen tuntui turvalliselta.
Ohjaamisen ohella Marjatta halusi itsekin erilaisilla kursseilla oppia uutta, saada ideoita tanssilliseen liikuntaan ja ohjelmien suunnitteluun.
Marjatta oli luova koreografi. Liikunnallinen lahjakkuus liittyneenä musikaalisuuteen tuotti vuosien varrella tasokkaita koreografioita herkistä räiskyviin ohjelmiin. ”Elämässä pitää olla rytmiä!” hän totesi.
Valiotyttöjen ryhmät toteuttivat Marjatan upeimmat koreografiat lähinnä 1980-1990-luvuilla. Tytöt edustivat seuraansa vaativissa tilaisuuksissa.
Marjatta harjoitutti koko sydämestään, mistä kertovat seuran esiintymiset ja menestykset erilaisissa valtakunnallisissa ja oman piirin taidetapahtumissa. Suurin joukoin osallistuttiin 1980-luvulta alkaen joukkuevoimistelukilpailuihin sekä Suurkisoihin ja SunSvoli-tapahtumiin. Kotikunnassa seuran tyttöjen esityksiä nähtiin itsenäisyyspäivän juhlissa, seurojen ja rakennusten vuosijuhlissa ja kirkossakin.
Suurin yksittäinen tapahtuma, johon Kangasalan Naisvoimistelijat Marjatan johdolla osalistui,oli joka neljäs vuosi järjestettävä kansainvälinen Gymnaestrada. Kahdeksana kesänä seura matkasi eri puolille Eurooppa tähän tapahtumaan. Marjatta toimi matkan johtajana, huoltajana ja ohjelmien harjoittajana.
Marjatta Tiitolan ansiokas työ Kangasalan Naisvoimistelijoissa tunnetaan ja tunnustetaan laajalti, ja vuosien varrella hänet on palkittu monin arvokkain tavoin. Vuosina 1985 ja 2005 hänet on valittu Vuoden kangasalalaiseksi, SVUL on valinnut hänet vuonna 1986 Hämeen piirin vuoden valmentajaksi ja vuonna 1990 vuoden seurajohtajaksi. Kultaisia ansiomerkkejä hänelle ovat myöntäneet SNLL, Suomen Liikunta aj Urheilu ry ja Suomen Voimisteluliitto. Hän sai myös Kangasalan Sanomien myöntämän Antti-patsaan vuonna 2013.
Marjatan elämä päättyi 29.2.2024. Päättynyt on myös Marjatan aika Kangasalan Naisvoimistelijoissa.
Kiitos, Marjatta! Me kaipaamme Sinua.
Kirsti Uotila
MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä