Marraskuu

0

Marraskuun nimi tulee kuollutta merkitsevästä marras-sanasta. Marraskuussa routainen maa makaa ”martaana”. Kasvit valmistautuvat talveen ja yöpakkaset kiristyvät. Valo vähenee ja ilma kylmenee, jolloin kasvukausi loppuu ja luonto asettuu talvilepoon.

Nykyiselle kotikylälleni ja entisen Kuhmalahden kunnan keskustalle, Pohjalle, kuluva marraskuu tulee merkitsemään paljon. Kangasalan kunnanhallitus esittää 17.11. kokoontuvalle valtuustolle säästöpakettia, johon sisältyy muun muassa Kuhmalahden terveysaseman lakkauttaminen ensi vuoden alusta.
Terveysaseman käyttäjät ovat huolissaan perusterveydenhuollon lähipalveluiden katoamisesta kymmenien kilometrien päähän. Maaseutukylien elinvoimaisuuden puolestapuhujille nousee syystäkin pala kurkkuun. Kuinkahan meidän oikein käy?

Kunnan reuna-alueiden ongelmat unohtuvat ja unohdetaan. Tämä näkyy kuntalaisille palvelujen huonontumisena. Siitä juuri kuntaliitoksissa pohjimmiltaan onkin kyse: jos jotain euromääräistä säästöä syntyy, se maksetaan palvelujen laadun alasajolla.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) palvelututkija Pilvi Hämeenahon mukaan päättäjien olisi tärkeä kuulla maaseudun ääntä juuri nyt, osana kunta-, sosiaali- ja terveysalueiden uudistuskeskustelua. Hämeenaho on väitellyt maaseudun arjesta äitien näkökulmasta.
Tutkijan mukaan maaseudun palveluilla tai niiden puutteella on suuri merkitys perheiden hyvinvoinnille ja arjen sujuvuudelle. Nyt olisi hyvä miettiä, onko palveluiden keskittäminen suuriin keskuksiin aina paras ratkaisu, pohtii Hämeenaho.

Perimätiedon mukaan marraskuinen puu on luja lahoamista vastaan, joten rakennushirret pyrittiin kaatamaan tähän aikaan vuodesta. Pitää toivoa ja uskoa, että Pohjan kylän luja puu eli terveyspalvelut kestävät marraskuisen kaatoyrityksen tavalla tai toisella.
Vanhaan aikaan lehmien terveyttä lujitettiin talvea varten pesemällä ne suopursuvedellä marraskuun aikana. Mikäli kunnanvaltuutetut päättävät säästötoimista kunnanhallituksen esityksen mukaisesti, kannattaa kunnan johtoportaan lähteä kiiruusti keräämään suopursuja ja tulla sitten kylvettämään meitä kuhmalahtelaisia.

Marraskuu käy ihmiskunta sormi suussa kansakouluaan
– vaan eihän täällä liekit uhkaa
täällä pikkuhiljaa pohjaan poltetaan.

– Heikki Salo

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.