Maskisuositusta ei vielä annettu – maskien kysynnän kasvu näkyy myös suojia valmistavissa yrityksissä Kangasalla

0
Ulla Harjula ompeli keväällä Scala Collectionin tiloissa. Kangasalan Sanmien arkistokuva.

Suomeen ei vielä torstaina ennakko-odotuksista huolimatta annettu virallista maskisuositusta. Sellainen on viranomaisten mukaan kuitenkin tulossa, mutta yksityiskohdista keskustellaan vielä.

Maskien menekki nousi selvästi, kun huhut suosituksista kiihtyivät. Kysynnän kasvu näkyy myös pestäviä kestosuojia valmistavissa kangasalalaisissa yrityksissä. Sekä Tam-Silkin että Scala Collectionin tuotanto pyörii täysillä.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL järjestivät torstaina ensimmäisen tilannekatsaustilaisuuden sitten kesäkuun.

Tilaisuudessa kerrottiin, että virkamiehet ja asiantuntijat valmistelevat niin sanottua tiekarttaa, joka kertoo, mitä tehdään, jos tilanne pahenee. Se on laaja toimintasuunnitelma erilaisia tilanteita varten, ja käytössä ovat muutkin keinot kuin maskisuositus.

Tiekartta valmistuu kuitenkin vasta ensi viikolla, ja toimenpiteet esitellään silloin tarkemmin.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhiala arveli, että tilanne tuskin tästä löyhentyy, sillä tartuntojen määrä kasvaa joka puolella.

Varhiala oli erityisen huolissaan siitä, että etätyösuositus purettiin samaan aikaan kun koulut ovat alkamassa. Hän toivoi, että etätöitä purettaisiin yrityksissä maltilla. Samoin hän suositti, että kouluihin ja päiväkoteihin ei mentäisi suoraan ulkomaanmatkalta.

– Jos perhe on ollut matkalla juuri ennen koulun alkua, kannatta pidättäytyä kouluun menosta, Varhiala sanoi tiedotustilaisuudessa.

Koulut alkavat viikolla 33 lähiopetuksella.

Hän myös vetosi suomalaisiin, jotta he miettivistä, onko välttämätöntä lähteä ulkomaille ja onko välttämätöntä osallistua suuriin yleisötapahtumiin.

Jos Suomen tilanne näyttää heikkenevän selvästi, otetaan rajoituksia todennäköisesti taas käyttöön.

Ompelukoneet laulauvat maskiyrityksissä

Tam-Silk valmisti keväällä ensimmäisen korona-aallon aikana noin 70 000 maskia. Kaikki myös myytiin. Varastoja ryhdyttiin täydentämään, kun näytti siltä, että toinen aalto on mahdollinen.

– Verkkokaupan tilaukset nousivat selvästi jo viikonloppuna ja maanantaina tosi hurjasti, kertoo Tam-Silkin toimitusjohtaja Tuomo Saarni.

Tam-Silk siirtyi tällä viikolla jälleen kahteen vuoroon, jotta sekä maskit että vaatteet saadaan tehtyä.

Myös Scala Collectionissa huomattiin maanantaina tilausten hurja kasvu. Scala Collection on toimittanut maskeja muun muassa alueen Prismoihin, ja yrittäjä Antti Kronqvist kertoo kuulleensa, että toimitetut erät on ehditty jo myydä loppuun.

Scala Collectionin henkilökunnasta osa on vielä lomalla, mutta Kronqvistin mukaan he ovat onneksi saaneet korvaavaa työvoimaa ja vielä lomalla olevat ovat voineet lomansa pitää. Tuotanto pyörii kuitenkin koko ajan täysillä.

– Ei tällä viikolla ole oikein muuta ehditty tehdäkään, kertoo Kronqvist.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhialan mukaan Suomen suojavälinetilanne on hyvä. Hän kertoi, että Huoltovarmuuskeskukselle on juuri tehty lisätilauspyyntö 41 miljoonan euron välinetilauksista. Hän vakuutti, että maskeja riittää.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.