Matti Ahvonen Chaíne des Rôtisseurs -palkitusta Juustosopista antaa vinkit maistelutarjottimen kokoamiseen

0
Matti Ahvonen kokosi juustotarjottimen, joka sopii vaikka pikkujoulun maistiaispöytään. Tarjottimen juustot: Klippan, Gambozola Grand Noir, Amaltura Old, Manchego ja No name.
Matti Ahvonen kokosi juustotarjottimen, joka sopii vaikka pikkujoulun maistiaispöytään. Tarjottimen juustot: Klippan, Gambozola Grand Noir, Amaltura Old, Manchego ja No name.

Juustomaistiaiset sopivat ohjelmaksi niin pikkujouluihin kuin muuhunkin vapaamuotoiseen illanviettoon. Pyysimme yrittäjä Matti Ahvosta Chaíne des Rôtisseurs -palkitusta Juustosopista antamaan vinkit maistelutarjottimen kokoamiseen

Ahvosen mukaan tarjottavaksi riittää kolmesta neljään juustoa. 

– Jos makuja on liikaa, kieli turtuu. Olennaista on valita maistettavaksi juustoja, jotka vastaavat joko omia tai vieraiden mieltymyksiä. 

Ahvonen suosittelee varaamaan 25–30 grammaa kutakin juustoa jokaista vierasta kohden, jos tarjolle tulee muutakin syötävää, kuten hilloja, hedelmiä, keksejä ja pähkinöitä. 

– Esimerkiksi kypsä päärynä sekä vesi- ja hunajameloni sopivat hyvin juustojen kanssa nautittaviksi. Hilloista suosituin valinta juustotarjottimelle on viikunahillo. 

Ota juustot ajoissa huoneenlämpöön

Kylmässä säilytettävät juustot kannattaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen maistiaisten aloittamista, jotta niiden maku pääsee oikeuksiinsa. 

– Vaikka juustot olisivat olleet esillä 2–3 tuntia, ne voi laittaa takaisin jääkaappiin. Juustotarjottimelta mahdollisesti ylijäänet juustot voi hyödyntää joko kuutioimalla ne salaattiin tai raastamalla antamaan lisävivahdetta lämpimiin ruokiin, Ahvonen vinkkaa. 

Hän muistuttaa, ettei kaikkia juustoja edes tarvitse säilyttää kylmässä. Esimerkiksi yli 2-vuotias Gouda ei ole moksiskaan, vaikka joutuisi odottamaan viipalointia huoneenlämmössä pitkänkin ajan. 

Juustomaistiaisten juomapolitiikan suhteen Ahvonen on avarakatseinen: vaikka hän itse nautiskelee juustoista valkoviinin kera, voi laseihin aivan yhtä hyvin kaataa punaviiniäkin – mitä itse kukin haluaa. 

Anneli Helminen poikkesi aamutuimaan hakemaan juustoa ja Ahlmanin piimää Matti Ahvoselta. 

Juustonmyyntiautolla vietetään joka päivä maistiaisia

Juustosopen keltainen myyntiauto loistaa aurinkona marraskuun pimeässä aamussa torin kulmalla. Luukut ovat jo auki, ja sisällä autossa Matti Ahvonen järjestelee tuotteita paremmin näkösälle.

Torstaisin hänellä on takanaan lyhyt ajorupeama, vain kotoa Liutusta Kangasalan kirkolle. 

– Asiakkaamme kertovat arvostavansa henkilökohtaista palvelua ja monipuolista valikoimaamme. Perus-edameiden ja -emmentalien sijasta keskitymme maukkaisiin kotimaisiin sekä tarkasti valikoituihin ulkomaisiin juustoihin. 

Kylmätiskistä löytyy myös lähituotantoa, muun muassa Heikkilän juustolan tuotteita Pälkäneeltä sekä Ahlmanin juustoja ja maitotuotteita Tampereelta. Euroopan juustomaista ovat vahvasti  edustettuina Ranska, Sveitsi ja Itävalta. 

Irtomyyntijuustoja saa maistaa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Irtomyyntijuustoista asiakas voi ostaa juuri sen kokoisen palan kuin haluaa. Tuotteita saa myös maistaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Hinnan sijasta maku ratkaisee. 

Ahvosen mukaan kangasalalaisten ostoskassiin sujahtaa useimmiten pitempään kypsyneitä kovia juustoja, jotka sopivat niin leivän päälle kuin sellaisenaankin nautittaviksi. 

Matkustelu muokkaa makutottumuksia, tietää Ahvonen. 

– Asiakas saattaa esimerkiksi tulla kysymään meiltä juustoa, johon on ihastunut hotellin aamupalapöydässä. Monta toivetta olemme onnistuneet toteuttamaan vuosien varrella. 

Juustosopen myyntiauto loistaa aurinkona marraskuisena aamuna Kangasalan torilla.

Kangasalla juustonmyyntiauton luukulla poikkeaa satunnaisten torikävijöiden lisäksi lukuisia vakiasiakkaita, joihin kuuluu muun muassa eläkeläisiä, työpäivän lomassa piipahtavia, vapaapäiväläisiä ja kesällä tietenkin myös lomailijoita. 

– Koronan ja etätyön yleistymisen myötä asiakasmäärämme on kasvanut, meillä kun ostoksena saa tehtyä ulkosalla ilman kasvomaskia ja väentungosta, Ahvonen kertoo. 

Juustomyynnin sesongit ajoittuvat juhlapyhien alle. Etenkin pääsiäisen, juhannuksen ja joulun lähestyminen tietää ylitöitä juustokauppiaalle. 

Kangasalalaisten suosikkeja joulupöytään ovat kovien juustojen lisäksi sini-, valko- ja punahomejuustot. 

– Kestosuosikiksi on vakiintunut Sant agur. Se on kermaisen pehmeä juusto, joka ei huoneenlämmössäkään murene. 

Chaíne des Rôtisseurs antoi tunnustusta

Juustosopen myyntiauton valikoimiin kuuluu lähijuustoloiden tuotteita. Matti Ahvonen nosti kylmätiskistä esimerkkinä esille sastamalalaisen Herkkujuustolan juustouutuuden, joka ainakin vielä toistaiseksi kantaa nimeä No name.

Siinä missä Matti Ahvonen kiertelee juustojen kanssa maakuntaa, keskittyy hänen vaimonsa Eija Ahvenjärvi palvelemaan asiakkaita Juustosopen perinteikkäässä puodissa Tampereen kauppahallissa. 

Kansainvälisen Chaíne des Rôtisseurs -gastronimiajärjestön Suomen osasto myönsi viime kesänä Ahvenjärvelle käätynsä ja kilpensä tunnustuksena tuotteiden ja palvelun korkeasta laadusta. 

Juustosoppi on Suomen ainoa yksityinen juustokauppa, jonka seinällä komeilee Rôtisseurs-kilpi. Herkkusuiden järjestön palkitsemisen lisäksi pariskunta on tänä vuonna juhlistanut puotinsa nelikymppisiä ja kauppahallin 120-vuotista olemassaoloa. 

Kilometrejä paljon, onnettomuuksia nolla

Matti Ahvonen vaihtoi sähköasentajan työnsä juustoihin vuonna 2013, kun pariskunta löysi saksalaiselta autotehtaalta tarkoituksiinsa sopivan, vähän käytetyn myyntiauton. 

Fiat Ducato-pakettiautosta rakennetun liikkuvan juustopuodin myyntitila on erotettu ohjaamosta seinällä. Kaksi isoa akkua turvaa kylmätiskin lämpötilan ajon aikana, myyntipaikalla virta otetaan sähköpistokkeesta. 

Akuissa riittää ytyä jopa neljän tunnin siirtymään, mutta Ahvosen myyntimatkat ulottuvat harvoin yli 100 kilometrin päähän kauppahallilta. 

Torien lisäksi Juustosoppi-auto on tuttu näky erilaisissa tapahtumissa. Vuoden aikana matkamittariin kertyy 40000–45000 kilometriä. 

– Onnettomuuksilta olen varjeltunut, joskin kerran piti läheltä. Valkeakoskelle ajellessani näin, kun hirvi ryntäsi tielle ja kaatui. Löin jarrut pohjaan. Auto jatkoi liukuen kohti eläintä, mutta onneksi törmäykseltä vältyttiin, Ahvonen muistelee tapausta, josta selvisi säikähdyksellä ja pienellä juustojen uudelleen järjestelyllä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.