Meneillään elämisen teemakuukaudet

0

Moni viettää nyt tipatonta, lihatonta tai erityisen sporttista tammikuuta.
Vatsan seudulla painaa joulunajan ylensyönti tai koko vuoden lipsuminen. Vuodenvaihteen taitekohdassa on helppo ottaa itseään niskasta kiinni.
Tai niinhän sitä kuvitellaan.
Todellisuudessa elämä menee useimpien ihmisten kohdalla niin, että alkuinnostus lopahtaa viimeistään maaliskuussa, ja silloin kuntosaleilla ei tarvitse enää jonottaa laitteille.
Se on harmillista, sillä tämä kansa tarvitsisi pysyvää elämänmuutosta.

Alkoholi, tupakka ja ylensyönti aiheuttavat merkittäviä terveydellisiä haittoja ihmiselle itselleen yhteiskunnasta puhumattakaan.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan yksinomaan alkoholin käytöstä aiheutuu vuosittain 4−6,5 miljardin haittakustannukset. Kunnat joutuvat maksamaan tästä noin neljänneksen.
Summa vaihtelee hiukan laskijasta  ja laskutavasta riippuen, mutta kulu on joka tapauksessa valtava.
Alkoholin liikakäyttö näkyy ylimääräisinä kuluina muun muassa terveydenhuollossa, sosiaalimenoissa, poliisissa, oikeuslaitoksessa ja vankeinhoidossa.

Yhteiskunnassa on meneillään monenlaisia uudistuksia, jotka tähtäävät kulujen vähentämiseen julkisella sektorilla. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on näistä kaikkein suurin ja merkittävin.
Silloin tällöin tiedotusvälineistä saa lukea, mitä hyvää on saatu aikaan ennaltaehkäisevällä työllä.
Tällaisista hankkeista on hyvä ottaa oppia, sillä kustannussäästöihin ei päästä oireita hoitamalla. On löydettävä syyt ja päästävä niihin kiinni.
Jos elämä muuttuu paremmaksi tammikuun tipattomuuden ansiosta, se on todella hyvä asia.
Siksi tällaisia elämisen teemakuukausia ei pidä tuomiota. Hyvä, että tärkeä aihe saa julkisuutta ja pysäyttää ihmiset miettimään omaa alkoholikäyttäytymistään.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.