Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Merkilliset juhlat

Kolumni - 31.5.2017 kello 8.02
Liisa Alanko

Sain viettää helatorstain merkkihenkilöiden seurassa.

Ystäväni Sari täytti vuosia ja kutsui elämänsä merkkihenkilöitä yhteen juhlistamaan asiaa. Olin mielissäni kutsusta ja vastasin osallistuvani tilaisuuteen. Sari pyysi ottamaan mukaan jonkun itselleni tärkeän merkin, jonka haluan näyttää muillekin.

Ajattelin heti, että onpa erinomainen idea. On mielenkiintoista nähdä muiden merkit ja kuulla niihin liittyvät tarinat.

Mukaan otettavan merkin pohdinta käynnistyi välittömästi. Ensin piti miettiä, millaisia merkkejä minulla on ja mitä ne minulle merkitsevät. Ja löytyykö niistä yhteys päivänsankariin. Juhlapäivän aamuna sujautin pari merkkiä käsilaukkuuni ja annoin lopullisen valinnan kehittyä h-hetkeen saakka.

Sarin kummit ja muut läheisimmät kertoivat merkeistään ensimmäisinä. Vaikka melkein kaikki juhlaan kutsutut olivat jollain tavoin tuttuja toisilleen, kertojan esittely tuntui hyvältä.

Kutsutun merkitys Sarille avautui lisää toisille paikalla olleille. Siitä seurasi, että ainakin minä koin olevani erityisen tärkeä henkilö päästessäni muiden merkkihenkilöiden seuraan. Minut oli valittu tietoisesti mukaan.

Merkkejä oli monenlaisia ja jokainen kertomus oli erilainen. Kummisedän puhe vihkisormuksen merkityksestä jäi mieleen, samoin pitkän työuran tehneiden arvokas ylpeys ansiomerkeistä.

Persoonallisin esitys kuultiin copywriteriltä, joka huusi liiallisesti käyttämänsä huutomerkin tuskan ulos. Muutamat näyttivät käsimerkkejä ja höystivät niitä asiaan liittyvillä muistoilla.

Merkkien kautta tuli ilmi monipuolisia harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita, muun muassa partio, musiikki ja karjalaiset synnyinseudut. Monen henkilön merkki ja kertomus kuvasivat yhteistä muistoa Sarin kanssa, vaikkapa pyhäkouluajalta.

Olipa merkki ja siihen liittyvä tarina millainen tahansa, pieni tai iso, lyhyt tai pitkä, lapsen tai aikuisen, Sari suhtautui siihen lämpimästi ja sopivia lisäkommentteja antaen.

Kun oma vuoroni lähestyi, valitsin käsilaukustani merkin, jolla sain liitettyä kertomukseeni sekä itselleni tärkeitä asioita että yhteyden syntymäpäiväsankariin. Meillä on yhteinen kummityttö, tosin nyt jo nuori journalistiikan opiskelija, ja sain aikanaan merkin hyvän ystäväni isältä kannustuksena kirjoitusharrastuksesta. Merkki muistuttaa myönteisen palautteen tärkeydestä ja antaa rohkeutta toteuttaa haaveita.

Mielestäni kaikkein sympaattisin merkki, Yhteis­vastuu-avainpussi, ja siihen liittyvä kertomus kuultiin Tapiolta, Sarin puolisolta. Tapion harkitut ja aidot sanat Sarista vaimona ja ihmisenä tulivat sydämestä.

Miesten saunavuoron aikana me naiset lausuimme runoja Sarille Jenni Haukion toimittamasta runokokoelmasta Katso pohjoista taivasta. Runovalinta piti myös perustella. Tämäkin tuokio oli vaikuttava.

Joku kirjoitti vieraskirjaan olleensa merkillisissä juhlissa. Kirjoitus nauratti minua kovasti, mutta tarkemmin ajateltuna siitähän se juhlien ydin löytyi: merkilliset ihmiset kertomassa hyvin merkittäviä asioita toisilleen.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös