Meteorologi kertoo: Hellerajat saattavat paukkua ensi viikolla myös Kangasalla

0

Vaikka ensi viikon lopulla vaihdammekin jo syyskuun puolelle, ei kesä näytä vielä loppumisen merkkejä. Myös Kangasalla kiivetään ensi viikon aikana jopa hellelukemiin.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan viikonloppu vietetään noin 20 asteen lämpötiloissa, lauantaina päivällä jäädään noin 18 asteeseen.

– Tänään perjantaina illalla Kangasalla saattaa vielä tulla kuurosateita, samoin lauantaina aamulla. Illaksi pitäisi kuitenkin saada jo kunnon auringonpaistetta ja lämpötila voi nousta sinne 20 asteeseen, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Alkuviikolla lämpenee edelleen; maanantaiksi on luvassa 22 lämpöastetta ja tiistaille jo 24.

– Korkeapaineen selänne vahvistuu ennusteen mukaan Suomen päällä ja Kangasallakin lähennellään hellelukemia. Sitä on hankala sanoa, ylittyykö 25 asteen helleraja vai ei. Näin pitkällä elokuussa se vaatii jo auringolta kovempia ponnisteluita, Karusto sanoo.

Samoissa lukemissa liikutaan koko viikon, jos ennusteet pitävät paikkaansa. Viikon loppupuolella luvassa saattaa olla kuitenkin myös vesisateita.

– Siinä kohdin korkeapaine heikkenee hieman, mutta sitten sen pitäisi alkaa taas uudelleen voimistua. Ainakin nyt näyttää siltä, että hyvin lämpimissä säissä aloitetaan myös syyskuu, Karusto kertoo.

Sinilevää havaittu vain Kirkkojärvessä

Lämpimät säät mahdollistavat myös rantaelämän jatkumisen. ELY-keskuksen mukaan Pirkanmaalla on havaittu edelleen normaalia vähemmän sinilevää.

Viikolla 34 havaittiin vähän sinilevää Pyhäjärvessä Nokian Lehtiniemessä, Lempäälän Mäyriänrannassa ja Vesilahden Kirkonkylän rannassa. Lisäksi vähän sinilevää havaittiin Sastamalassa Houhajärvessä, Virroilla Vähä-Valkeajärvessä, Kangasalan Kirkkojärvessä ja Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla.

Leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia vähemmän.

Yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Akaan Jalannista, Lempäälän Mäyhäjärvestä ja Juupajoen Ylimmäisestä Savijärvestä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.