Mia Lempinen ja Santeri Siili loruilevat kirjaston kanavalla – kirjasto ottaa vastaan tapahtumaideoita

0
Mia Lempisen videoilla nähdään myös hänen työkaverinsa Santeri Siili.
Mia Lempisen videoilla nähdään myös hänen työkaverinsa Santeri Siili.

Kangasalan kirjaston Youtube-kanavalla on katsottavissa sanataitelija Mia Lempisen loruhetki, joka julkaistiin pari viikkoa sitten. Nyt perjantaina se saa seurakseen saman tekijän satuhetken. Kumpikin tallenne on suunnattu 3–6-vuotiaille.

Lempiselle loruvideo oli laatuaan ensimmäinen.

– Tuntuu hienolta päästä kokeilemaan uutta ja mahdollisesti välittää iloa. Tekemisen yhteydessä syntyi kehitysideoita, joita voisin toteuttaa tulevaisuudessa, summailee Lempinen.

Noin kahdeksan minuuttia kestävä loruvideo sisältää kymmenkunta lorua, jotka yhtä lukuun ottamatta ovat Lempisen kirjoittamia.

Myös perjantaina julkaistavan videon Kaarin kartanontyttö-satu on Lempisen omaa tuotantoa. Se on ilmestynyt Vuojoen kartanon museojulkaisuna vuonna 2006.

– Se kertoo kartanolla asuneesta Karinista, joka kävi myös kotikoulua, kauan sitten.

Lempisen mukaan ihminen ymmärtää toista ihmistä sanojen kautta.

Ihminen ymmärtää toista sanojen kautta

Sanataiteilijana Lempinen lukee, kirjoittaa ja muun muassa kirjoittajaryhmiä ohjatessaan innostaa muitakin tekemään samoin.

Hän kertoo lorujensa syntyvän sanoista iloitsemalla: vääntelemällä ja kääntelemällä niitä.

– Mietin maailmaa monesta näkökulmasta ja maistelen sanoja. Luen lorujani paljon ääneen. Testaan niitä lapsi- ja aikuiskuulijoilla.

Lempisen mukaan ihminen ymmärtää toista ihmistä sanojen kautta.

– Sanat kantavat paljolti kaikkea, mitä ihminen voi toiselle ihmiselle kertoa. Kirjoittaminen ja lukeminen on tapa olla maailmassa ja syventyä hetkiin.

Katso Mia Lempisen loruvideo. Kirjaston Youtube-kanavalta löytyy myös 13-osainen sarja, jolla Kirjastovirkailija Jaana Laakso lukee Tuula Kallioniemen kirjoittamaa lastenkirjaa Kirjoja ja kummituksia.

Laajentaako kirjasto etätapahtumiensa kirjoa?

Esitimme Kangasalan kirjastopalvelujohtaja Annamari Nikara-Nummelle muutaman kysymyksen kirjaston etätapahtumista.

Mistä kirjastolle tuli ajatus etätapahtumien järjestämisestä?
– Poikkeusoloissa myös kirjastot lähtivät välittömästi mukauttamaan toimintaansa ja tuottamaan aiempaa laajemmin etäpalvelua. Kirjastoilla on ennestään pitkä kokemus digipalveluiden parissa, mutta nyt erityisesti etätapahtumien tuottamisessa on otettu iso harppaus eteenpäin.

Aikooko kirjaston järjestää muitakin kuin loru- ja satuhetkiä?
–  Kangasalan kirjastossa on tehty kirjavinkkausta, erilaisten verkkosisältöjen esittelyä ja esimerkiksi aforismipäivänä toteutettu aforismien lukutempaus. Lisäksi olemme esitelleet kirjastotyötä kulissien takaa.
–  Suunnitelmissa on myös suoria lähetyksiä, joissa asiakkaat pääsevät osallistumaan kommentoiden ja kysymyksiä esittäen. Tapahtumatiimimme suunnittelee parhaillaan tulevia tapahtumia, joten kannattaa seurata aktiivisesti kirjaston tiedotuskanavia.

Saavatko asiakkaat esittää toiveitaan?
– Otamme mielellämme vastaan asiakkaiden tapahtumaideoita tai toiveita koskien kirjaston palveluita. Ideoita esimerkiksi etätapahtumiin voi lähettää sähköpostitse kangasalan.kirjasto@kangasala.fi tai puhelimitse numeroon 050 407 3903.
– Kirjastoa voi lähestyä myös sosiaalisen median kautta. Olemme Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.