Mielipide: Aktiivisen kylämme keskus halutaan lakkauttaa – Iso riski koulun lakkauttamisessa on, että kylä kuihtuu

0
Havisevan koulu on käsittelyssä olevassa kouluverkkoselvityksessä Kangasalan lakkautettavien koulujen listalla.

Kangasalan kaupungin strategiaan valmisteltavassa maaseutuohjelmassa suunnitellaan, miten Kangasalan maaseutua nauhataajaman ulkopuolella elävöitetään.

Ohjelman tavoitteena on muun muassa esittää toimenpiteitä Kangasalan maaseudun elinvoiman kehittämiseksi.

Tämä kuulostaa oikein hyvältä. Ohjelmassa todetaan myös, että kaupunkia ympäröivällä maaseudulla asuvien ihmisten hyvinvointi on Suomen mittapuulla hyvin korkea.

Meillä on täällä Havisevalla vireä, toimelias, yhteisöllinen ja liikkuva kyläyhteisö. Kylämme on erittäin aktiivinen toimija, ja järjestämme erilaisia tapahtumia talkooporukoilla.

Iso riski koulun lakkauttamisessa on, että kylä kuihtuu. Lapsiperheet hakeutuvat ymmärrettävästi mielellään koulujen läheisyyteen.

Lapset ovat mukana ja saavat mallia siitä, kuinka yhdessä tekemisellä saadaan paljon hyvää aikaiseksi. Koulun liikuntasalissa, pihalla ja jääkiekkokaukalossa (jos on sellainen talvi) liikutaan päivittäin ahkerasti.

Kylän lähiliikuntaseura Harjulan Halla puuhaa seuraavaksi ulkoliikuntapuistoa.

Iso riski koulun lakkauttamisessa on, että kylä kuihtuu. Lapsiperheet hakeutuvat ymmärrettävästi mielellään koulujen läheisyyteen. Koulu toimii alueen vetovoimatekijänä lapsiperheille.

Kangasala on sopivan kokoinen, kaunis kaupunki ainutlaatuisen luonnon ympäröimänä. Olemme kasvukeskuksen lähellä, ja olemme osa kasvukeskusta.

Tarastejärven kierrätyspuisto, 9-tien korjaus nelikaistaiseksi ja 10 minuutin ajomatka Tampereelle eivät ole mitään pikkujuttuja, kun miettii Havisevan kylän vetovoimaisuutta tulevaisuudessa.

Tavoite elävöittää maaseutua on näin ollen melkoisessa ristiriidassa Havisevan koulun lakkauttamista koskevien suunnitelmien kanssa.

Voisiko tätä asiaa vielä ajatella uudelleen?

Elina Rinne
varavaltuutettu
Vihreä valtuustoryhmä

Lue lisää:

Kangasala haluaa eroon nauhataajaman ulkopuolisista pikkukouluista – Elinympäristö- ja sivistyslautakunta käsittelevät uutta päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmaa ensi viikolla

Vanhemmat tyrmistyivät Kangasalan koulusuunnitelmista – Verkkokyselyä pidetään näennäisenä osallistamisena

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.