Mielipide: Ei koirapuistoa Vehoniemenharjulle

1

Olen kuullut, että koirapuisto perustettaisiin Vehoniemenharjuun, mikä on erittäin sopimaton paikka kyseiseen tarkoitukseen.

Harju on hyvin suosittu hirvi­eläinten oleskelupaikka. Hirvet, valkohäntäpeurat ja metsäkauriit aistivat jo kaukaa ihmisten ja koirien liikkumiset.Vaikka koirat olisivat taluttimessa, niin sen läähätyksestä syntyvä ääni ja ihmisen askellus karkottavat hirvieläimet.

Villit eläimet ryntäävät pakokauhun vallassa pois tutuilta kulkureiteiltään. Usein ne ylittävät Pälkäneen suuntaan menevät maantiet ja joutuvat autojen kanssa kolareihin.
Jo nyt Vehoniemenharjuun rakennetusta laavusta ja sen ympäristössä liikkuvista ihmisistä koiriensa kanssa on aiheutunut monta kolaria viime vuosien aikana.

Useimmat näistä kolareista ovat tapahtuneet päiväsaikaan ja arkena, jolloin me metsästäjät emme ole olleet eläimiä häiritsemässä.

Traagisimmat kolarit ovat viime vuodelta. Autoilija törmäsi isoon hirvilehmään arkipäivänä, keskellä peltoaukeata. Hirvi kuoli. Poliisi kutsui metsästäjät korjaamaan hirvenruhon. Silloin huomattiin, että hirven sisällä oli kaksoisvasat, jotka olivat myös kuolleet kolarissa.

Eikä sitä hiilijalanjälkeäkään tulisi liiemmälti levitettyä luonnonkauniiseen Vehoniemenharjuun.

Syksyllä jäi metsäkaurisnaaras auton alle ja kuoli. Sen vasa ei loukkaantunut kolarissa vaan jäi orvoksi ja pakeni metsään. Etsinnöistä huolimatta sitä ei tavoitettu.

Syksyllä jäi myös metsäkauris auton alle katkaisten jalkansa. Metsästäjät tavoittivat kauriin useamman tunnin jälkeen ja lopettivat eläimen kärsimykset. Tässä muutama tapaus useista hirvieläinkolareista kyseiseltä alueelta.

Kirkkoharju paras paikka?

Metsästyslaki kieltää päästämästä koiraa irti alueelle, jos koiran omistajalla ei ole metsästysoikeutta kyseisellä alueella. Myös metsästysalueen haltialla on oikeus periä kiinniotto palkkio talteen otetusta koirasta.

Eiköhän se Kirkkoharjun seutu olisi paras paikka aidatulle koirapuistolle – keskeisyydenkin kannalta.

Eikä sitä hiilijalanjälkeäkään tulisi liiemmälti levitettyä luonnonkauniiseen Vehoniemenharjuun. Autoillahan ne koirat kumminkin sinne harjuun vietäisiin. Ja koirien jätökset turmelisivat puut ja pohjavedet, joita Tavaselta yritetään suojella.

Luonnonsuojelija ja
yksi monista kyseisen alueen
metsästysoikeuden haltijoista

Lue lisää: Koirapuiston suunnittelu sai uutta puhtia kyselystä – kaupunki tutki myös hevosväen toiveita

1 kommentti

  1. eiköhän tässä ole nyt vaan kysymys että menetätte hyvän metsästys paikan laavun läheisyydestä, verijälkiä aika useasti juuri tuolla laavunläheisyydessä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.