Mielipide: Ei pelkkää hyvää sanottavaa terveyskeskuksesta – kaupunki vastaa

4
Mielipidekirjoittajalla on huonoja kokemuksia Kangasalan terveyspalveluista.

Kangasalan Sanomien yleisönosastossa on kehuttu terveyskeskustamme. Tottakai on ihania hoitajia, kokeneita ja osaavia lääkäreitä, mutta pelkkää hyvää ei kuitenkaan ole olemassakaan. Tässä muutama mieheni kanssa itse kokemamme tilanne. Siinä on mielestäni yhdelle perheelle jo liikaa sattumuksia.

1. Minut tuotiin Valkeakoskelta terveyskeskukseen tapaturman jälkeen, ei tarjottu ruokaa, vaan kiukkuinen hoitaja sanoi, että tässä on paikkasi. Oli ruokailu meneillään, ja seuraavan kerran tuli käymään runsaan kahden tunnin kuluttua.

2. Olin potilaana ja soitin kelloa. Ovelle tulee hoitaja, joka kysyy mikä hätä teillä on juuri kun meillä on kädet täynnä töitä? Ei ollut lupa lähteä yksin.

3. Lääkäri kysyy, onko mies juonut tarpeeksi. Vastasin, että melkein viisi tuntia odotimme vastaanotolle pääsyä, emmekä uskaltaneet poistua paikalta.

Mikä sitten ratkaisee, kun toinen odottaa vain kymmenen minuuttia ja toinen lähes viisi tuntia?

4. Muutimme Vatialaan, mutta halusimme pitää vanhan omalääkärimme keskusterveysasemalla. Sen takia Vatialassa ei voitu edes tikkejä poistaa, joten menimme yksityiselle, joka otti ne pois hetkessä ja ilmaiseksi.

5. Viime Tapaninpäivänä mieheni lounastarjotin oli vielä kahvitunnin aikaan koskematta vierellä. Kukaan ei ehtinyt syöttää tai edes viedä tarjotinta pois.

6. Rekola-osastolla oleskelut johtivat aina keuhkokuumeeseen. Mies ei enää halunnut mennä sinne lainkaan.

7. Onkohan sairaalahygienia kohdallaan? Potilas piti omaa fleecepuseroaan kaksi viikkoa yötä päivää. Hihoja oli käytetty servietteinä, ja rinnuksilla oli kahden viikon ruokalista!

8. Mieheni joutui helmikuussa nykyiseen kaupunginsairaalaan torstaina. Häntä oli kielletty lähtemästä vessaan yksin. Laitoja ei kuulemma voinut laittaa sänkyyn. Tällainen tuntuu oudolta, kun on kyse muistisairaasta henkilöstä. Mitä muistisairas ymmärtää kielloista? Hänet löydettiin viiden henkilön huoneen lattialta verisenä ja niin huonossa kunnossa, että lääkäri otti yhteyttä poliisiin koska oli kyse tapaturmasta. Tiistaisaamuna hän kuoli.

Olen kysynyt, vaikuttavatko syntymävuotemme hoitamiseen ja minulle on vakuutettu, ettei näin ole. Mikä sitten ratkaisee, kun toinen odottaa vain kymmenen minuuttia ja toinen lähes viisi tuntia?

Leena Kotajärvi

Potilaita tutkitaan, hoidetaan ja kuntoututetaan ikään katsomatta

Voimme vastata palveluistamme yleisellä tasolla. Jokaisen on voitava asioida terveyspalveluissamme ilman vaaraa, että kertoisimme hänen yksityisiä tietojaan julkisuuteen.

Terveysaseman voi Suomessa valita vapaasti omalla ilmoituksella vähintään vuodeksi kerrallaan. Kiireetön hoito keskitetään tällöin ensisijaisesti potilaan itse valitsemalle terveysasemalle.

Potilaiden saapuessa erikoisairaanhoidon sairaalahoidosta Kangasalan kaupunginsairaalaan tieto siirrosta tulee meille tavallisesti etukäteen. Tällöin voimme ottaa tulijan erityisruokavalion tai muut tarpeet huomioon. Jos potilas saapuu meille päivystyksellisesti ja niin, että ruokailua ei ole voitu ennakoida, tarjotaan hänelle mahdollisuus ruokailuun kaupunginsairaalan normaalin ateriatarjoilun mukaisesti. Mahdollisuus on myös välipalaan, mikäli aiemmasta ruokailusta tai seuraavaan ruokailuun on liiaksi aikaa. Potilasruokailua seurataan ja tarvittaessa potilasta avustetaan, mikäli omatoiminen ruokailu ei onnistu. Ravitsemus on tärkeä osa potilaan kokonaishoitoa.

Potilaan hygieniasta huolehditaan päivittäin ja tähän myös kuuluu vaatteiden vaihto niiden ollessa likaiset.

Mikäli potilaalla on liikkumisen toimintakykyä haittaava vamma tai sairaus, liikkumista avustetaan ja tuetaan apuvälinein ja hoitajien ohjein. Sängynlaitojen ylös nostaminen ei ole automaatio, vaan toimimme yksilö- ja tilannekohtaisesti. Potilaan hyvään hoitoon kuuluu, että itsenäistä liikkumista ei rajoiteta, jollei se ole potilasturvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Kaikkeen potilaan vapautta rajaavaan toimintaan tulee olla erityiset ja raskaat perusteet. Potilaan itsemääräämisoikeuden kunnioittamisella on keskeinen merkitys potilaan hoidossa.

Pääsääntöisesti kaupunginsairaalassa pidetään sairaalavaatteita. Potilaan omaa toivetta kuunnellaan, jos hän haluaa omia vaatteitaan pitää. Kaupunginsairaala ei huolehdi potilaan omien vaatteiden pesusta. Potilaan hygieniasta huolehditaan päivittäin ja tähän myös kuuluu vaatteiden vaihto niiden ollessa likaiset.

Vamman tai sairauden aiheuttama haitta vaikuttaa hoidon tarpeen määrään. Tutkimme, hoidamme ja kuntoutamme potilaitamme kokonaisvaltaisesti ikään katsomatta.

Ulla Mäkinen, Hoitotyön johtaja

Tiina Viitaniemi, Johtava ylilääkäri

Lue lisää: Kangasalan terveyskeskus sai kehnoimmat pisteet erikoistuvilta lääkäreiltä

4 kommenttia

  1. Aikoinaan osastolla ollessa, viikonloppuisin ei ainakaan potilaitten hygieniesta huolehdittu. Kumma ryhtiliike tapahtui maanantai aamuisin ja äänensävy muuttui paljon ystävällisemmäksi kun lääkärin kierto alkoi.

    Muutamasta asiasta lääkärille sitten sanoinkin ja lääkäri vastaa jotta he eivät ole tottuneet, että täällä on oikeasti sairaita ihmisiä. Valitus taas kohtelusta ei mennyt mihinkään eikä varmasti muuttanut mitään. Monet jutut haudataan hiljaisuudessa.

  2. Suurin osa on todennäköisesti tyytyväisiä palveluun.muutama valittaa aina.pitäisi muistaa, että terveyskeskuksen palvelut ovat melkein ilmaisia.kannattaa ottaa yksityinen sairaskuluvakuutus jos haluaa luksusta.toki maksaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.