Mielipide: Herttuattaressa saa ihmisarvoista hoitoa, sanoo kokenut hoitaja

0
Kirjoittaja kokee, että Attendo Herttuattaren hoitajat ponnistelevat asukkaiden hyvinvoinnin eteen. Kuva: Eija Koivu

Olen tehnyt yli 20 vuotta hoitotyötä, viimeiset 12 vuotta lähinnä sairaaloissa. Olen työskennellyt myös kotihoidossa. Olen työvuosieni aikana nähnyt hyvin monenlaisia hoiva- ja hoitoyksiköitä.

Minulla on kohtalaisen korkea ja vakaa ammattitaito sekä laaja kokemus. Tämä teksti pohjaa kokemuksiini.

Olen tehnyt Herttuattaren ikäihmisten yksikössä keikka- ja sijaistyötä viime vuoden lokakuusta alkaen. Olen keskustellut useiden hoitajien ja muidenkin siellä työskentelevien ammattiryhmien kanssa. Tiedän, millaista siellä esimerkiksi vielä viime kesänä oli.

Miten moni väsyi niin, että irtisanoutui. Oli hoitajia, jotka tekivät muutaman työvuoron, eivätkä enää tulleet uudelleen. Hoitajat vaihtuivat lähes päivittäin. Ilmapiiri oli ajoittain kireä. Omaisyhteistyö jäi huomiotta.

Hoitotyö on sydämen asia

Nyt puhun tästä hetkestä. Katson tilannetta hoitajan kannalta. Työurani aikana en koskaan ole nähnyt sellaista, mitä näen Herttuattaressa. Asunnoissa henkii ihmisyys, jokaisella on oma historia, oma tarina ja niitä tarinoita kunnioitetaan.

Kun muistisairaus tekee elämästä hankalaa, niin hoitaja tuo kauniisti tarinat todeksi – on se sitten puolison tai lasten kuva, kuva tärkeästä muistosta tai itse maalattu taulu.

Puolessa vuodessa on tapahtunut isoja muutoksia ja yksi tärkeimmistä on omaisyhteistyö.

Hoitotyö on sydämen asia. Sitä on mahdoton tehdä, ellei se tule halusta nähdä ihminen fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena kokonaisuutena.

Mitä minä näen? Näen puhtaat vuodevaatteet, niistä ei tingitä. Ne vaihdetaan aina kun tarvetta on, ei vain suihkupäivinä. Jokaisella asukkaalla on puhtaat vaatteet yllään. Asukkaalta kysytään toiveita pukeutumisen suhteen. Näen asianmukaiset puhtauden ja hygienian hoitotuotteet, ihonhoitotuotteet, inkontinenssisuojat.

Kolmena päivänä viikossa on sauna lämmin. Vain harva jaksaa saunoa, mutta kun jaksaa, niin saunan löylyihin pääsee.

Ruoka valmistetaan omassa keittiössä. On lämmintä, vastaleivottua leipää, pullaa ja kakkuakin.

Jokainen tekee osaamansa ja parhaansa

Entä lääkinnälinen hoito? Oireisiin ja voinnin muutoksiin tartutaan viipymättä. Ei odotella, onko lääkäri talossa viikon kuluttua, vai oliko juuri eilen.

Kun vointi on kartoitettava, niin se toteutetaan konsultoimalla lääkäriä puhelimitse. Tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään.

Puolen vuoden aikana Herttuattaressa työskennellessäni olen kokenut, että siellä tehdään todella ihmisarvoista hoitotyötä. Vakituinen henkilöstö ponnistelee valtavasti ikäihmisten turvallisen ja arvokkaan elämän eteen.

Puolessa vuodessa on tapahtunut isoja muutoksia ja yksi tärkeimmistä on omaisyhteistyö. Avoimesti lähestytään ja kerrotaan kuulumisia, luodaan luottamus, otetaan kehittämisehdotukset vastaan ja rakennetaan ihmisarvoista vanhuutta.

Jos rakas isäni vielä eläisi, niin luottaisin sataprosenttisesti hänen elämänsä niiden ihanien hoitajien käsiin.

Jokainen hoitaja tekee omassa työvuorossaan sen, minkä ammattitaidollaan osaa ja parhaansa varmasti yrittää.

Työvoimapula ja henkilöstövaje eivät ole Herttuattaren hoitajien syy, eikä heidän päätettävissä. Kun on henkilöstövajetta, niin henkilökunnan on ensisijaisesti huolehdittava hoitotyöhön liittyvä perushoito ja huolenpito, ravitsemus ja lääkehoito.

Virikkeellinen toiminta ja mielen hoito on lähes yhtä merkityksellistä kuin puhdas pusero, ellei merkityksellisempää.Herttuattaressa halukkaat pääsevät ulos vuoronvaihtotilanteessa. On askartelutuokioita ja musiikkiesityksiä lähes viikoittain. Hoitajat tuovat omia vahvuuksiaan arkeen laulattamalla asukkaita. Kun se vain on mahdollista, niin virikehetkiä toteutetaan.

Nyt täytyy kääntää mietteet myönteisiksi. Olla ylpeitä kehityksestä, jota siellä on huikealla työpanoksellaan jokainen ammattiryhmä tehnyt.

Jos rakas isäni vielä eläisi, niin luottaisin sataprosenttisesti hänen elämänsä niiden ihanien hoitajien käsiin.

Hoitaja 53 v.

Lue lisää:

Herttuattaressa yllätystarkastus: Pahimmat epäkohdat korjattu, toiminnassa silti paljon parannettavaa

Attendo Herttuattaressa keikkaillut sijainen: ”Kädet eivät riittäneet edes perushoitoon”

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.