Mielipide

Mielipide: Huonot urakkamallit tulevat veronmaksajille kalliiksi

Mielipidekirjoittajan mukaan valittu urakkamalli ei sovi Ruutanan koulun toteuttamiseen. Ruutanan vanha kivikoulu oli kesäkuun lopussa purettu jo lähes maan tasalle ja takaa on paljastunut uusi koulurakennus, jonka on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä. Kuva: KS arkisto

Kangasalan Sanomat uutisoi (28.8.) Ruutanan koulun kustannusarvion paisuneen kohtuuttomaksi. Hankinnan kilpailutusvaiheessa joidenkin poliittisten päättäjien keskuudessa heräsi keskustelua, miten verraten tavanomaisen kyläkouluhankkeen urakkamuodoksi oli valikoitunut allianssityylinen ”yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka” istuisi juuri tähän hankkeeseen?

Allianssityylisten urakoiden katsotaan yleisesti sopivan parhaiten yli sadan miljoonan euron vaativiin hankkeisiin, kuten Pikaraitiotie tai Länsimetro. Lopputuloksena kilpailutusvaiheeseen osallistui vain kaksi valtakunnallista toimijaa ja lopullisen urakkatarjouksen jätti vain yksi tarjoaja, joka sitten valittiin. 

Tuolloin huoleemme vastattiin vakuuttelemalla, että tällainen urakkamuoto on ehdottoman kustannusvarma ja budjetissa pysyminen tapahtuu automaattisesti. Tämän vuoden helmikuussa Kangasalan Sanomat uutisoi hankkeen nousemisesta harjakorkeuteen. Uutisen yhteydessä Kangasalan kaupungin rakennuspäällikkö totesi: ”Yhteistoiminnallisen projektinjohtourakan tavoitteena on ollut turvallinen ja terveellinen rakennus, jonka rakentamisessa pysytään  budjetissa ja aikataulussa huomioiden käyttäjien toiveet ja tarpeet.”

Ilmeisesti tämän jälkeen on tapahtunut jotakin dramaattista, koska vain puolisen vuotta myöhemmin budjettiin on tullut lähes viidentoista prosentin lisämäärärahan tarve. 

Helmikuun lehtiartikkelissa kaupungin edustaja totesi myös, että: ”Urakoitsija on ohjannut suunnittelua ja rakennustöitä hyvin, ollut jatkuvassa yhteydessä käyttäjiin ja jatkuvasti etsinyt vaihtoehtoisia edullisempia toteutusratkaisuja, jotka ovat erittäin tärkeitä nykyisessä taloudellisessa tilanteessa”

Tuntuu kyllä tosi ihmeelliseltä, että yhteistoiminnallisessa projektinjohtourakassa urakoitsija ohjaa sekä suunnittelua että rakennustöitä. 

Lisäksi kustannusnoususta kertoneessa uutisoinnissa mainitut rakennuskustannusindeksit ovat urakkasopimuksen jälkeen rauhoittuneet ja esimerkiksi kesästä -22 kesään- 23 nousua oli enää 2,2 prosenttia ja sieltä kesään 24 vuotuinen rakennuskustannusindeksi laski hitusen, 0,1 prosenttia. Nämä luvut ovat kaukana lähes viidentoista prosentin kustannusnoususta.

Kangasalan kaupunki on toistuvasti laiminlyönyt hankintalain periaatteiden kunnioittamisen. Lain mukaan ”tavoitteena on turvata yritysten ja muiden yhteisöjen tasapuoliset mahdollisuudet tarjota tavaroita, palveluja ja rakennusurakoita julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa”

Meidän päättäjien onkin jatkossa varmistettava, että tulevien rakennushankkeiden toteutuksessa kunnioitetaan hankintalain henkeä sekä suositaan perinteisiä, mm. Tampereella yleisesti käytössä olevia urakkamuotoja ja näin varmistetaan kustannustehokkaat toimintamallit ja kiinteät urakkahinnat.

Jussi Haavisto, 
kaupunginvaltuutettu (Rehti Kangasala)

Lue myös: Kaupungin vastaus mielipidekirjoitukseen Ruutanan koulun urakkamallista

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä

Yksi kommenttiKommentoi

  • Markku Tiilikainen4.9.2024 klo 14:24

    Jussin kanssa hyvin samoilla linjoilla, jos saadaan vain yksi tarjous niin onhan se aivan selvää, että jotain on pahasti pielessä jo lähtötilanteessa. Ei tuollainen urakkamalli tosiaankaan sovi tuon kokoiseen hankkeeseen. Kangasalla on jostain kumman syystä jo pitkään pyritty tekemään kaikki mahdollinen, etteivät paikalliset rakennusyritykset vain pääse tarjoamaan kaupungin kohteita. Kuitenkin paikalliset yritykset tekevät todella paljon kohteita Tampereen kaupungille ja ovat jopa ns. kumppanuus yrityksiä sinne päin.