Mielipide: Kangasallekin pitää saada ilmainen silmänpohjakuvaus, pyytää diabeetikko ja diabeetikon isä

0

Diabeetikkoja on Suomessa puoli miljoonaa, ja joka vuosi määrä lisääntyy tuhansilla, jopa kymmenillä tuhansilla sairastuneilla.Taudin hoidon kokonaiskustannukset olivat vuonna 2011 jo noin 1,5 miljardia euroa, mikä on noin 9 prosenttia Suomen terveydenhuoltomenoista. Summa jatkaa kasvuaan.

Valtaosa kustannuksista syntyy ehkäistävissä olevista lisäsairauksista, joita esiintyy muiden muassa silmissä, munuaisissa, hermostossa, sydämessä ja verisuonissa.Vaikuttava diabeteshoito on yksi avain terveydenhuollon säästöihin, sillä jos puolet diabeteksen lisäsairauksista jäisi ilmaantumatta, saavutettaisiin yli puolen miljardin euron vuosittaiset säästöt sairaanhoitokustannuksissa.

Diabeettinen retinopatia on merkittävimpiä näkövammaisuuden syitä työikäisillä ja kolmanneksi tärkein syy 65 vuotta täyttäneillä.

Tämän verkkokalvosairauden tekee ongelmalliseksi se, että se on usein pitkään oireeton eikä ihminen tiedä sairastavansa sitä, jos silmänpohjia ei kuvata. Tämän vuoksi kunnat järjestävät seulontakuvauksia diabetesta sairastaville säännöllisin väliajoin. Näin tauti voidaan saada kiinni jo varhaisessa vaiheessa ja antaa tarvittavat hoidot ja näkökyky pysyy hyvänä.

Alueellinen tasa-arvo ei toteudu

Kangasalan valtuuston kokouksessa keskusteltiin 11. marraskuuta silmänpohjakuvausten maksuttomuudesta. Keskustelu kesti pitkään ja siinä jäi ymmärtämättä ennaltaehkäisevän seulonnan maksuttomuuden merkitys.

Lue lisää: Iso vääntö 35 000 eurosta: Valtuusto keskusteli tunnin, mutta ei päätynyt äänestämään

Perin kummallista oli se, että tärkeäksi ei tuntunut nousevan ennaltaehkäisy, erikoissairaanhoidon kustannusten aleneminen saatikka asiantuntijoiden lausunnot. Tärkeämmältä tuntui muotoseikat esityksestä valtuustolle.

Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen silmänpohjakuvaustuloksista noin 3–5 prosenttia lähetettiin jatkotutkimuksiin vuosina 2012–2015. Tuo luku on merkittävä, kun kustannushyödyllisyyttä arvioidaan.

Vertailun vuoksi: Tampereella luku oli tuolloin 2 prosenttia. Kuvaa mahdollista hoidon tasoa?Kangasalan–Pälkäneen yhteistoiminta-alue on Pirkanmaalla ainoa, jossa kuvauksesta peritään edelleen maksua. Alueellinen tasa-arvo ei näin toteudu.

Alan asiantuntijat ja Kangas­alan sosiaali-ja terveyslautakunta ovat sitä mieltä, että silmänpohjakuvauksen maksu pitää poistaa.Onneksi sosiaali- ja terveyslautakunta voi halutessaan ensi vuoden käyttösuunnitelmaan lisätä tuon maksun poistamisesta koituvan kulun 35 000 euroa.

On kovasti toivottavaa, että tämäkin maksu saadaan raivattua pois ja pystyisimme näkemään ennaltaehkäisevän terveydenhuollon merkityksen. Säästöjä tulee erikoissairaanhoidossa, puhumattakaan inhimillisestä hyvinvoinnista.

Jaakko Hyytinen
diabeetikko 44 vuotta ja
diabeetikkopojan isä 2 vuotta

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.