Mielipide: Kiitos palautteesta, Äiti! – Kuhmalahden koulun rehtori toivoo, että koulutyöhön liittyvistä huolista keskusteltaisiin suoraan

0


Yleensä en vastaa mielipidekirjoituksiin, mutta Kangasalan Sanomien nimimerkki Äiti sai tekemään poikkeuksen. Olen hämmentynyt niin oman ammattitaitoni kuin kollegoidenkin ammattitaidon arvioinnista sekä myös siitä, että miten vähän omaa kotiseutua arvostetaan.

Koulu nähdään kylän sydämenä. Jos koulua ei ole, myös muut palvelut kuihtuvat pikkuhiljaa. Koulu ja päiväkoti tuovat mukanaan elämää, kun edes osa palveluista on lähellä. Jos Kuhmalahti haluaa saada lapsiperheitä muuttamaan alueelleen, on koulun olemassaolo elin­ehto. En ymmärrä tässäkään nimimerkkiä Äiti, joka haluaa viedä palvelut kylästä muualle.

Odotan marraskuun valtuuston tekevän päätöksen uuden koulun rakentamisesta Kuhmalahdelle päiväkodin välittömään yhtey­teen, jolloin lapset 1-vuotiaasta 12-vuotiaaseen ovat samassa oppimis- ja kasvuympäristössä elävän kylän keskellä, lähellä vanhainkotia ja keskellä kirkonkylää.

Mitä Äiti tarkoittaa opetuksen tasolla, onko se hänen mielestään kiinni koulurakennuksesta? Opettajien ammatilliseen pätevyyteen selvyytenä, että kaikilla Kuhmalahden luokanopettajilla on ylempi korkeakoulututkinto, kasvatustieteen maisteri, mikä antaa pätevyyden opettaa kaikkia peruskoulussa luokilla 1.–6. opetettavia aineita.

Erityisopetuksen määrä on suhteutettu oppilasmäärään ja siitä huolehtii erityisopettaja kuten aiemminkin. Ruokailu Pentorinteen vanhainkodissa on sujunut kohtalaisen hyvin. Oppilaat ovat tervehtineet ja heilutelleet vanhuksille, ja vanhukset ovat nauraneet ja jutelleet oppilaille.

Tulevalla viikolla käymme laulamassa vanhuksille. Kevätpuolella suunnitelmissa on laajentaa yhteistyötä ikäihmisten parissa. On selvää, että alku muuttuneissa opetusjärjestelyissä on tuonut monia kysymyksiä ja ihmetyksiä, mutta olemme päässeet niistä yhteisymmärrykseen ja uskon, että lasten tulo vanhusten keskuuteen on molempia rikastuttava kokemus.

Kuhmalahden koulun 3.–6.- luokat toimivat väliaikaisissa tiloissa Pentosalissa, missä opettajat ovat luoneet teknisen toimen ja kaupungin atk-tuen avuin koulumaiset olosuhteet luovuudesta tinkimättä.

Vuoden teemana Kuhmalahden koulussa on arjen hallinta ja hyvinvointi. Oppilaiden hyvinvointia pohditaan oppilaskunnan kokouksissa ja oppilaiden toiveita kuunnellaan välituntivälineiden hankinnassa toiminnallisuuden ja viihtyvyyden lisäämiseksi. Viikolla 41 koulussa on hyvinvoinnin teemaviikko. Tervetuloa tutustumaan Kuhmalahden kouluun sekä Pentosaliin että päiväkotiin.

Jatkossa toivon nimimerkin Äiti ja niiden muiden vanhempien, joilla on huoli herännyt sekä opetuksen tasosta uusissa ympyröissä että pelottavasta ruokailusta ottavan yhteyttä ensin suoraan kouluun joko puhelimitse tai Wilman kautta. Uskon lisäksi, että tällaisia keskusteluja on sivistyneempää käydä suoraan asianosaisten kesken, eikä nimimerkin turvin.

Marjaana Myötyri
rehtori
Kuhmalahden koulu

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.