Mielipide: Korvenperäntie on paitsi huonokuntoinen myös vaarallinen – ”Minä pelkään, koska se ensimmäinen kohtalokas vahinko sattuu”

1
Kirjoittaja kertoo unohtaneensa lokakuun sateisen sään hetkeksi, kun näki liikennemerkkiin kiinnitetyn lisäkilven Korvenperän tien varressa.

Sateisen lokakuun ankea sää unohtui sillä hetkellä, kun näin Suinulassa liikennemerkkeihin kiinnitetyt kyltit. Huumorilla höystetty viesti meni perille, osui ja upposi.

Olen todennut tien nro 3403 huonon kunnon jo aiemminkin. Samoin on näemmä joku muukin. Ruutanan ja Suinulan välinen yhdysväylä on ollut ankeassa kunnossa jo vuosia.

Korvenperäntie on vajaa kolme kilometriä pitkä. Se alkaa Ruutanan koulun nurkalta ja päättyy valtatie 9:ään eli Jyväskylän tiehen. Tien raskaan liikeenteen määrä on viimeisen neljän vuoden aikana lisääntynyt huomattavasti. Tämä johtuu siitä, että raskas liikenne pohjanmaalta kohti Lahtea ohjautuu tämän väylän kautta.

Tilanne muuttui, kun kulku Mobilian kohdalta estettiin. Myös Google maps ohjeistaa käyttämään tätä väylää vanhan Oriveden tien sijaan.Myös Tarastenjärven alueen kehittäminen on lisännyt raskasta liikennettä tällä väylällä huomattavasti. Liikennemäärät eivät siis ainakaan ole vähenevässä.

Korvenperäntien kevyen liikenteen väylän suunnitelma on valmistunut vuonna 2007. Samaan aikaan valmistuivat suunnitelmat myös Mt 14207 (Siitamantie), Mt 339 (Kangasalantie ja Kuohunharjuntie), Mt 14202 (Vatialantie) ja Mt 13997 (Saarenmaantie).

Korvenperäntien kevyen liikenteen väylä on ainoa näistä, jota koskaan ei toteutettu. Kangasalan kaupungin edustajat ovat keskustelleet asiasta ely-keskuksen kanssa viimeksi keväällä 2019. Tien kunnostamiseen puhumattakaan kevyen liikenteen väylän toteuttamiseen ei löydy määrärahoja kummaltakaan taholta.

Tietä käyttävät erityisesti lapset ja nuoret. Tai he käyttäisivät, jos tie olisi turvallinen. Koska väylä on luokiteltu vaaralliseksi kuljetetaan nuorimpia lapsia taksilla kouluun sekä Ruutanaan että Havisevalle.

Ruutanan koulun 1.–4.-luokkalaiset eivät saa kulkea koulusta kouluaikana Pohjois-Kangasalan ainoalle nurmikkokentälle, koska väylä on niin turvaton. Kyseisellä Suinulan urheilukentällä käy paljon nuoria muualtakin. Lapset tuodaan harrastamaan autokyydillä. Hassu tilanne kunnassa, joka on profiloitunut pyöräilymyönteiseksi.

Nuorten soisi voivan pyöräillä tai kävellä harrastuksiinsa. Harva vanhempi haluaa riskeerata mitään, joten lapset kuskataan yleensä autolla liikkumaan.

Nyt on käsillä taas vuoden pimein vuoden aika. Heijastin on halpa henkivakuutus, mutta aina sekään ei auta. On harmi, että lapsia täytyy kuljettaa autolla liikuntaharrastuksen pariin muutaman kilometrin päähän kotoa.

Lapset ja nuoret kulkevat tienvartta, koska täytyy päästä bussipysäkille. Kouluun pitää päästä Tampereelle tai Kangasalle. Tien varressa ei ole minkäänlaista piennarta. Jos eri suunnista tulee auto tai rekka samaan aikaan, niin rohkealle aikuisellekin tulee todella kiire hypätä ojaan turvaan. Tiedossani on kaksi tapausta, joissa on hengenlähtö ollut lähellä moisessa tilanteessa.

Rekat, kuorma-autot, henkilöautot ajavat pääsääntöisesti 80 kilometrin tuntinopeutta eli ylinopeutta.

Tien nimi on kieltämättä koominen. Lieneekö tien nimi syy siihen, että juuri tämä hanke on jäänyt toteuttamatta? Mene ja tiedä. Tien nimi ei kuitenkaan poista sitä totuutta, että Korvenperäntietä käyttävät ulkopaikkakuntalaisten lisäksi sadat Lihasulan, Havisevan, Onkijärven, Suinulan ja Ruutanan asukkaat.

Uskon ja toivon, että kyseinen tienpätkä vielä saadaan päivitettyä 2020-luvulle. Kun tämä toteutuu, lupaan kautta kiven ja kannon tarjota kahvia, mehua ja kuohuvaa kaikille paikalla oleville, kun kyseinen kevyen liikenteen väylä toivottavasti jokin kaunis päivä vihitään käyttöön.

Kirjoitan tätä sen takia, että tiedän puhuvani monen pohjoiskangasalaisen puolesta. Pallo on tämän myötä heitetty heille, joilla on mahdollisuus vaikuttaa ja saada asioita toteutettua.

Minä pelkään, koska se ensimmäinen kohtalokas vahinko sattuu. Suojelusenkeleitä kaikille Korvenperäntien piennarta kulkeville.

Heidi Karves

Lue myös: Liikennemerkin lisäkilpi ei naurata kaikkia – Ely-keskus pohtii rikosilmoituksen tekoa

Muokattu jutun otsikkoa 15.10. kello 9.12.

1 kommentti

  1. Heidi Karves: Hyvin ja asiallisesti kirjoitit. Haluan vielä lisätä, että tarve kulkea kävellen / pyörällä Korvenperäntien viertä lisääntyi huomattavasti vuosi sitten, kun linja-autoreitti pääsääntöisesti päättyy Korvenperäntielle Ruutanan päähän. Tulisipa onnikka edelleen Suinulaan kääntyisi vaikkapa Toosilanniementien risteyksessä. Sitä odotellessa: turvallista matkaa kaikille?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.