Mielipide: Lisää lääkäreitä päivystykseen – johtava ylilääkäri vastaa

1

Kangasalan terveysasemien toiminta saa moitteita äkillisesti sairastuneelta potilaalta. Ensin hän ei onnistunut saamaan kiireaikaa omalle terveysasemalle. Päivystyksessä hän joutui odottamaan lähes koko päivän. Potilas toivookin lisää lääkäreitä päivystykseen.

Johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi toteaa vastauksessaan potilaalle, että päivystyksen toimintaa helpottaisi toki, jos siellä olisi oma lääkäri. Nyt päivystäjä on lainassa jltain oma-asemalta ja näoin ollen poissa sen vahvuudesta.

Potilaas Kangasalta kirjoittaa:

Sairastuin äkisti (ei flunssa). Pari päivää sinnittelin kotona, kunnes yritin saada kiireaikaa omalle terveysasemalle. Soitin tasan kello 8.

Olin jonossa 25 minuuttia ja sitten vastattiin, että kaikki kiireajat menivät jo, omalääkäriin normaaliajan saa 1–2 kuukauden päähän, mene keskusterveysasemalle. Sinne ei voi varata aikaa.

Päätin odottaa kotona parantumista, mutta parin päivän päästä oli jo pakko hakeutua lääkäriin.

Menin keskusterveysaseman päivystykseen kello 11.30. Terveydenhoitajalle pääsin nopeasti, siitä labraan ja tuloksetkin tulivat hetimiten, mutta lääkärinvastaanotolle pääsin vasta kello 17.30.

Mielestäni tuo on kohtuuton aika jonottaa kipuisena, yhteensä siis 6 tuntia. Olin lääkärin vastaanotolla noin 10 minuuttia, sain diagnoosin sekä ohjeet ja reseptit, mistä kiitos.

Meitä samaan aikaan päivystykseen saapuneita oli ehkä 12–13 samassa käytävän odotusaulassa, kaikki kunnolla sairaita. Lääkäri vaihtui kello 16.30 tienoilla ja siihen mennessä meistä kaksi oli pääsyt lääkärille, yksi lähti kotiin hakeutuakseen muualle hoitoon seuraavana päivänä ja kaksi lähti yksityiselle lääkärille.

Meille ei kukaan käynyt koko aikana sanomassa mitään tai kysymässä vointia. Emme tienneet, häädetäänkö meidät kello 21 Valkeakoskelle vai mitä tapahtuu.

Yksi joukostamme kävi kysymässä, miksi homma ei toimi ja montako lääkäriä on. Hänelle vastattiin että yksi lääkäri ja että vain maanantaisin on kaksi ja muina päivinä yksi. Nyt ainoalla lääkärillä oli neljässä huoneessa tarkkailtavaa potilasta, joiden luona hän joutui käymään jatkuvasti. Sen olimme itsekin todenneet.

Lisäksi välillä meni tuntikin, että ketään aulasta ei otettu lääkärin vastaanotolle, ymmärrettävästi hän silloin teki potilasraportteja tai muuta vastaavia.

Ainoa hyvä puoli oli, että kohtalotoverit olivat mukavia ja meille kehkeytyi siinä asioita seuratessamme pienoisparlamentti.

Ei tämä voi toimia näin

Mietimme, että olemmeko tässä nyt joutuneet ihmiskokeeseen, jossa katsotaan kuka kestää ja kuka ei. Tai onko kyseessä ehkä vierihoito.

Terveyskeskus voisi myös laittaa ohjeeksi potilaille, että ottakaa eväät mukaan, jos voitte syödä tai juoda, sillä jonosta ei uskalla poistua, ettei sisäänkutsu mene ohi. Me suunnittelimme makkaragrillin hakemista.

Mietimme myös, josko tekisimme kuten ulkomailla eli alkaisimme kaikki huutaa kovaan ääneen: ehkä meidät sitten jonnekin korjattaisiin. Mutta näinhän suomalainen ei toimi, vaan on nöyrä ja hiljaa. Näillä ironian eväillä me jaksoimme yhä odottaa.

Loppupäätelmämme olisivat olleet tarpeellista kuultavaa kaupungin rahojen kohdentamisesta ja asioiden päättämisestä vastaaville. Ei kovin hyvää sanottavaa kuitenkaan.

Hyvät asioista päättävät: vain yksi lääkäri päivystää koko kaupungin keskusterveysasemalla. Ja potilaita tulee myös liitoskuntien Kuhmalahti ja Sahalahti alueilta ja kohta vissiin Kuhmoisistakin. Eihän tämä voi toimia näin.

Eikö todella ole varaa palkata päivystykseen lisää lääkäreitä?

Voisiko kaupungissa vaikka joku nokkamies luopua bonuksistaan, että edes puolipäiväinen lääkäri saataisiin lisää.

Johtavan ylilääkärin Tiina Viitaniemen vastaus:

”Oma-Asemien kiireaikojen määrä ja odotusaika lääkärille päivystyksessä eivät näytä olleen hyvällä tasolla kirjoittajan asioidessa meillä.

Keskusterveysaseman päivystyksessä hoitajan vastaanotolle pääsy ja laboratorioon ohjautuminen oli sujunut hyvin.

Kirjoittajan mukaan samoihin aikoihin tuli potilaita 12–13 ja tarkkailussa oli neljä potilasta. On aivan selvää, että yksi lääkäri ja kaksi hoitajaa eivät pysty saamaan ruuhkatilanteessa jokaista nopeasti eteenpäin.

Sairaalle ja heikkovointiselle potilaalle pitkä odottaminen on raskasta, eikä odotuttaminen ole missään tapauksessa meidän tavoitteemme.

Päivystyksessämme asioi n. 30–40 potilasta päivässä, ja henkilökunta saa hoidettua heidät keskimäärin kohtuullisessa ajassa. Kun elävässä elämässä keskimäärä toteutuu vaihtelevasti, ajoittain on ruuhkaisaa ja toisinaan rauhallisempaa.

Päivystäjä lainassa

Sairaanhoitajia päivystyksessä on yleensä kaksi tai kolme ja lääkäreitä maanantai- ja perjantai-iltapäivisin kaksi, muulloin yksi. Päivystyksen lääkäri on aina ”lainassa” OmaAsemalta eli pois pitämästä omalle väestölleen kiire- ja kiireetöntä vastaanottoa.

Päivystyksen oma lääkäri helpottaisi OmaAsemien lääkäreiden vastaanotolle pääsyä ja tehostaisi päivystyksen toimintaa.

Suomen kuntien talous on tiukoilla ja erikoissairaanhoidon hallitsematon kasvu on vienyt vuosien ajan mahdollisuuden lisätä työtekijöitä terveyskeskuksiin.

Toimintojen kohentamisella voimme kuitenkin jonkin verran muokata toimintaamme potilaita paremmin palvelevaksi ilman lisämäärärahojakin. Esimerkiksi kirjoittajan kuvaama nopea pääsy hoitajan vastaanotolle ja siitä laboratorioon on tämän kehittämisen ansiota.

Nähtäväksi jää, millä käytännön keinoilla nykyinen hallitus edistää hoitoon pääsyä terveyskeskuksissa.”

1 kommentti

  1. Lamminrahkan alueelle saadaan kyllä uusi tie aikaiseksi, terveyskeskukseen ei saa lääkäreitä. 7,5 tuntia jonossa, täysin ala-arvoista asioiden hoitoa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.