Mielipide: Liutun asukkaat eivät enää puhdista kaupungin alueita etanoista

0
Kaupungin maalle Liuttuun pesiytynyt espanjansiruetana pyrkii tehokkaasti laajentamaan elinaluettaan.

Me Liutun asukkaat ja useat viheralueiden käyttäjät olemme taistelleet vihuliaista vieraslajia, espanjansiruetanaa vastaan jo muutaman vuoden ajan.

Kyseinen tappajaetanaksikin kutsuttu laji on pesiytynyt kaupungin omistamalle alueelle, Liutun venerannan läheisyydessä olevalle joutomaalle, josta se yrittää levittäytyä valtoimenaan ympäristöönsä.

Pahimpina päivinä olemme asukkaiden kesken keränneet jopa tuhansia etanoita lähikiinteistöjen pihamailta, kevytväyliltä ja uimarannalta omin hartiavoimin päivässä.

Pyysimme kaupungilta jo viime vuonna apua espanjansiruetanan torjumiseksi. Vastaus viipyi ja oli kielteinen, apua ei ole tulossa. Kaupunki kertoi, ettei sillä ole resurssia tämän vieraslajin torjumiseen omalta maaltaan, kaupungin viheralueelta eikä kaupunki osallistu torjuntamyrkyin tai muullakaan tavoin etanan torjuntaan.

Uusi vieraslajiasetus astui voimaan kesäkuun alussa, ja se velvoittaa jokaisen maanomistajan tuhoamaan kyseisen vieraslajin, jos sitä esiintyy. Asetus koskee yksiselitteisesti myös kaupunkien omistamia maita. Siitä huolimatta Kangasala kieltäytyi noudattamasta lakia.

Me lähiasukkaat olemme tehneet talkootyötä etanoita vastaan nyt kaksi vuotta. Talkootyöllä tarkoitetaan perinteisesti naapuriapua, mutta tämä talkootyö on ollut sellaista johon naapuri (kaupunki) itse ei osallistu lainkaan.

Tästä lähtien emme enää osallistu kaupungin alueella vieraslajien torjuntaan lainkaan, vaan edellytämme että Kangasalan kaupunki hoitaa itse alueensa tai hukkuu etanoihinsa.

Ainoa asia, jonka teemme on se, että valitamme toistuvasti aluehallintovirastoon ja tarvittaessa vaikka haastamme kaupungin oikeuteen vastaamaan laiminlyönneistään.

Kyseinen vieraslaji tuhoaa levitessään kaupungin maalta ympäristöään ja nyt jo myös yksityistä omaisuutta aiheuttaen valtavat kustannukset.

Asukkaat Liutusta

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.