Mielipide: Mökkiläinen ei saanut ensiapua Kangasalla – Johtava ylilääkäri vastaa miksei

0

Minulle sattui tapaturma kesämökillämme Kangas­alla 16. elokuuta. Rantapusikkoa raivatessani sattui vesuri lipsahtamaan vasempaan käteeni. Tuntui heti, että nyt sattui pahasti. Onneksi meillä oli sidostarpeita, joilla vaimoni sitoi vuotavan haavan.

Lähdimme hakemaan ensiapua Kangasalan keskusterveysasemalta. Onneksi otimme matkalle sidostarpeita mukaan, joita vaimoni käytti vain vuotavaan haavaan. Keskusterveysaseman ensihoidossa kerroin heti, että olen tamperelainen ja kysyin, saanko ensiapua käteeni.Nuori sairaanhoitaja lähti jostakin kysymään – ilmeisesti lääkäriltä – annetaanko ensiapua potilaalle, joka on tamperelainen. Tutustumatta tilanteeseen vastaus oli: ”Ei anneta, pitää mennä Acutaan”.

Päätös tuntui väärältä, mutta jatkoimme matkaa Acutaan. Siellä oli sujuva ja asiantunteva vastaanotto. Heti tunnistautumisen jälkeen minut ohjattiin suoraan hoitopetille, koska vaimoni sitoma sidospaketti oli läpi veren värjäämä, samoin vaatteeni. Avustaja leikkasi paketin auki, ja verta pulppusi haavasta. Hyvä ja asiantunteva hoito Acutassa kesti kesti noin tunnin ja pääsin lähtemään kotiin.

Mediassa joitakin aikoja sitten selviteltiin ensiavun antamisesta kuntien kesken. Muistaakseni kunnat sopivat, että terveyskeskuksilla on velvollisuus antaa ensiapua potilaan kotikunnasta huolimatta. Koettu epätietoisuus tulee selvittää ja tiedottaa selvästi, että ei vastaavaa kenenkään tarvitsisi kokea.

Pekka Lahdentausta
Tampere

Normaalisti oman kotikunnan päivystykseen

Terveyskeskuksen potilaille tehdään keskusterveysaseman päivystyksessä hoidon tarpeen arviointi, jossa sairaanhoitaja selvittää tilanteen ja tarvittaessa konsultoi lääkäriä.

Jos kotikunta on kohtuullisen matkan päässä siten, että päivystyksellistä hoitoa vaativa potilas voi siirtyä oman kuntansa päivystykseen hoidettavaksi ilman, että on riskiä terveydentilan heikentymisestä tai hoidon merkittävästä viivästymisestä siirron takia, on normaali käytäntö ohjata potilas oman kuntansa päivystykseen.

Tiina Viitaniemi
johtava ylilääkäri
Kangasalan kaupunki

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.