Mielipide: Ovatko lapset Kangasalan varhaiskasvatuksessa vain numeroita?

0

Luin mielenkiinnolla (KS 4.12.) kirjoituksen, joka käsitteli varhaiskasvatusta kaupungissamme. Jutusta kävi selkeästi ilmi se, että johtoportaassa vaikuttimena ovat ennen kaikkea raha, luvut, numerot ja käyttöprosentit, kun taas lapsia hoitaville lapset ovat ennen kaikkea lapsia eivätkä lukuja.

Uskon kyllä, että kaupungissamme pyritään noudattamaan tässä lain kirjainta, mutta jos puhutaan hyvästä varhaiskasvatuksesta, niin se on muutakin kuin prikulleen lain noudattamista.

Pitkään päivähoitoa seuranneena voin sanoa, että tuen tarpeessa olevia lapsia on enenevässä määrin – eikä kaikille tukea tarvitseville saada diagnoosia tai tehostetun tuen lähetettä, jolla voitaisiin ehkä saada heille avustajat.

Ammattitaitoinen henkilökunta tunnistaa kyllä lapset, jotka tarvitsisivat enemmän tukea, eli näkee, milloin käytännön työ edellyttäisi lisää aikuisia sellaisiin ryhmiin, joissa on useampia tuettavia lapsia. Siksi olisi kaikkien etu, jos johtoporras kuuntelisi herkällä korvalla eri lapsiryhmien aikuisia.

Hyvässä tapauksessa 24:n yli kolmivuotiaan ryhmä voi olla kolmelle aikuiselle ok. Jos ryhmässä on 4–8 lasta, joilla on selkeästi vaikeuksia toimia ryhmässä, tilanne on ihan toinen.

Siksi olisi kaikkien etu, jos johtoporras kuuntelisi herkällä korvalla eri lapsiryhmien aikuisia.

Vaikka henkilökunta olisi kuinka pätevää, muutamat lapset vievät suurimman osan hoitajien ajasta ja niin sanotut ”tavis lapset” jäävät aivan liian vähälle huomiolle – siinä ei sensitiivisyys auta.

Koska sairauspoissaolot ovat rahallisesti niin suuret, olisiko muutenkin järkevämpää ennakoida ja palkata muutama käsipari ylimääräistä, vaikkei laki ei sitä edellyttäisikään.

Menoeränä se olisi kuitenkin varmaan pienempi kuin työssään riittämättömyyden tunteesta kärsivät työntekijät, jotka lopulta joutuvat hakemaan väsymyksensä vuoksi pitkiä sairauslomia

Lasten puolesta

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.