Mielipide: Ruutanan nuoret tarvitsevat tekemistä kotikulmillaan

0

Luin yltiöylistävän jutun Ruutanasta (KS 5.2.). Kolmen pojan isänä kiinnostuin erityisesti valittavaksi asti olevista harrastemahdollisuuksista: mitä ne ovat?

Jalkapallo ei liene erityinen tai edes trendikäs harrastus, mutta autokyydin pojat tarvitsevat siihenkin. Osa peleistä ja harjoitukset ovat Suinulassa nurmikentällä. Ruutanassa ei urheilukenttää ole lainkaan, mikä asiavirhe sekin mainitaan jutussa.

Jääkiekkoharjoitukset ovat Kangasalan hallilla, osin huonon jäätilanteen vuoksi. Yksi pojistani hiihtää – trendikästä ei liene sekään – ja taas tarvitsee autokyydin Kyötikkälään.

Kesällä yleisurheillaan – ei liene kovin erikoinen laji – ja jälleen tarvitaan autokyytiä Kyötikkälään. Väkisin tulee mieleen, että mitä nuorten harrastemahdollisuuksia on valittavaksi asti Ruutanassa?

Etenkin nuoret tarvitsevat Ruutanaan harrastemahdollisuuksia ja omaa tilaa.

Viime talvena koulusta tuli rehtorilta ilmoitus, että 10–12-vuotiaita poikia on kiellettävä laskemasta pulkkamäkeä Iskelän leikkikentän laidalla. Kiellettävä?

Rehtorille vastasin, kuinka minusta on hienoa, että senkin ikäiset vielä lähtevät mäkeä laskemaan. Siis liikkumaan sen sijaan, että pelaisivat puhelimella tai pelikonsolilla sisällä, kuten koulukin muistaa aika ajoin muistuttaa. Nuorison huonokuntoisuus ei ole ihme.

Etenkin nuoret tarvitsevat Ruutanaan harrastemahdollisuuksia ja omaa tilaa. Heidän on hankala keksiä järkevää tekemistä tai edes paikkaa, jossa oleilla luvallisesti. Kaupan pihaltakin heitä hätistellään pois. Pelkään, että turhautuneina alkavat tehdä pahojaan. Kaikilla ei ole sitä mopoautoa millä liikkua.

Ruutanassa on paljon ulkoilevia, lenkkeileviä ihmisiä. Itsekin olen sellainen. Tänne tarvitaan pururatoja ja ulkoilureittejä, jotka talven salliessa toimisivat hiihtolatuina. Esimerkiksi Matkajärven kiertävä lenkki olisi mukava.

Edes kevyen liikenteen väylää ei Ruutanasta mene Aitolahdentielle, vaikka se suuresti lisäisi mahdollisuuksia kulkea bussilla.

Poikieni ja heidän kavereidensa puheissa nousevat esiin myös skuutti- ja bmx-rata. Matkajärven lumenkaatopaikalla olisi hyvä tila moiselle radalle.

Autolla näidenkin harrasteiden pariin pitää viedä joko Kaukajärvelle tai Pitkäjärven koululle. Yleensä Kaukajärvelle Vilusen montulle, koska sinne on Ruutanasta lyhyempi matka – kiitos Ruutanan hölmöjen tieyhteyk­sien.

Googlen karttasovelluskin näyttää, että lyhin reitti Ruutanasta Lentolan kauppakeskukseen kulkee Tampereen kautta.

Edes kevyen liikenteen väylää ei Ruutanasta mene Aitolahdentielle, vaikka se suuresti lisäisi mahdollisuuksia kulkea bussilla. Laureeninkalliolta porukkaa kulkee otsalamput päässä metsän läpi oikoen. Osa menee 9-tien reunaa pyörällä.

Suuri osa ruutanalaista hakee kaupungille veroeuronsa Tampereelta. Miksi kulku sinne on tehty tavattoman vaikeaksi ja kumman puolesta, Tampereen vai Kangasalan? Eikö nykyaikana nimenomaan pitäisi kulkea julkisilla?

Ja eikö kuntien/kaupunkien tulisi ohjata ihmisiä joukkoliikenteen käyttäjiksi mahdollistamalla sellainen.

Lähijuna olisi erittäin toimiva nykyisine rfid-lukulaitteineen. Ei tarvita edes uutta asemaa.

Jutussa mainitut leikkipaikkoja ja puistoja on kaksi, Iskelän leikkipaikka ja Laureeninkallion puisto. Muita täällä ei ole. Seurakunnalla on omansa, ja se on ymmärrettävsti heidän omassa käytössään. Samoin kahdella päiväkodilla on omansa.

Harrastavien
poikien isä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.