Mielipide: Uusi koulu keskustaan – Kirkkoharjun remontointi ei ole järkevää

0
Lukijan mielestä keskustaan pitäisi rakentaa uusi alakoulu. Uuden koulun rakentamista ehdotti sivistyslautakunta, mutta kaupunginhallitus linjasi nykyisen keskustan alakoulun, Kirkkoharjun koulun olevan suojeltu rakennus.

”Kirkkoharjun koulun peruskorjausta ei tehdä, vaan rakennetaan uusi koulu Pikkolan pienten lasten yksikön uudisrakennuksen valmistumisen jälkeen keskustan alueelle. Sivistyslautakunta hyväksyi yksimielisesti esityksen.”

Kaupunginhallitus oli esityslistassaan toista mieltä kuin sivistyslautakunta:
”Kirkkoharjun koulua koskeva ehdotus on työryhmän ehdotuksen mukainen, koska Kirkkoharjun koulu on suojeltu vahvalla suojelumerkinnällä sr-3. Määräyksen mukaan koulu on rakennustaiteellisesti tai kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus, jota ei saa purkaa. Suoritettavien rakennus-, korjaus-, ja muutostoimenpiteiden yhteydessä rakennus on korjattava rakennuksen tyyliin soveltuvalla tavalla. ”

Olen sitä mieltä, että Kangasalan kaupungin keskusta tarvitsee uudet alakoulun tilat.

Kirkkoharjun koulun remonttiin on arvioitu varovaisesti menevän 9 miljoonaa euroa. Tällä rahamäärällä taataan koulun käyttökelpoisuus maksimissaan seuraavalle 20 vuodelle.

Uusi koulu takaisin monen kymmenen vuoden käyttötilat

Onko otettu huomioon sitä, että Kirkkoharjun koulun on jo melkein elinkaarensa päässä? Onko huomioitu, kuinka vaikeaa ison remontin hyvä ja onnistunut läpivienti on? Myös usealta taholta on esitetty kysymys, onko mielekästä remontoida rakennusta, joka ei ole enää koulunkäyntiin soveltuva.

Toivon kaupunkimme tekevän elinkaarikustannuslaskelman, jossa selviää, millainen remontti voidaan saada 9 miljoonalla eurolla ja mitä sillä saataisiin, jos rakennettaisiinkin uusi koulu.

Uusi koulu lienee hinnaltaan noin 15 miljoonaa euroa (Vatialan uuden koulun hinta on noin 12 miljoonaa). Tuolla 15 miljoonalla saadaan 40 vuodeksi tiloja ja 9 miljoonan remontilla maksimissaan 20 vuodeksi. Sen jälkeen tarvittaisiin taas remontti.

Olen sitä mieltä, että Kangasalan kaupungin keskusta tarvitsee uudet alakoulun tilat.

Ei ole taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevää remontoida vanhaa ja epäkäytännöllistä Kirkkoharjun koulua.

Jaakko Hyytinen

Lue lisää: Kaupunginhallitus: Ei sittenkään uutta koulua isommille oppilaille keskustaan, Kirkkoharju suojeltu kohde

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.