Mielipide: Varhaiskasvatus rajattava lomautusten ulkopuolelle, vaatii ammattijärjestö

0
Talentian edustajat vetoavat mielipidekirjoituksessaan, että lomautukset eivät saisi kohdistua varhaiskasvatuksen henkilöstöön.

Kangasalan kaupunki on päättänyt aloittaa yhteistoimintaneuvottelut ja jatkavansa lomautusten valmistelua. Lomautuksia on suunniteltu muun muassa varhaiskasvatuksen henkilöstölle.

Varhaiskasvatuksen henkilöstö on rajattava lomautusten ulkopuolelle. Varhaiskasvatuksen lomautukset uhkaavat lasten turvallisuutta. 

Monet pienet lapset jäävät ilman tarvitsemaansa varhaiskasvatusta, jos lomautukset toteutuvat. Kotiin jäävillä alle kouluikäisillä lapsilla ei ole samalaista opettajien tukiverkostoa kuin koulua käyvillä. Käytännössä kukaan ei seuraa, miten perheissä voidaan. 

Varhaiskasvatus merkitsee kuitenkin edelleen lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka.

Päiväkodin ryhmien pitää poikkeusoloissakin toimia erillään ja ryhmissä pitää olla tuttu henkilöstö. Ryhmiä ei saa yhdistää, sillä se lisää kontaktien määrää ja samalla riski saada tartunta lisääntyy. 

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen merkitys lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukipilarina korostuu sekä poikkeustilanteen aikana että sen jälkivaikutusten koittaessa. 

Varhaiskasvatuksen henkilöstön yhteys lapsiin on säilytettävä myös poikkeusaikana. Yhteydenpidon säännöllisyys on arvioitava lasten ja heidän perheidensä tarpeiden mukaan. 

Perusopetuksessa erityistä tukea saavalla oppilaalla on oikeus osallistua lähiopetukseen ja myös oppilashuollon palvelut on taattu.

Vastaavasti osallistuminen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen on mahdollistettava lapselle erityisesti silloin, kun se on hänen etujensa mukaista ja lapsen tuen tarve sitä edellyttää. Tämä tulisi myös selkeästi viestittää vanhemmille.

Päiväkodin ryhmien pitää poikkeusoloissakin toimia erillään ja ryhmissä pitää olla tuttu henkilöstö. Ryhmiä ei saa yhdistää, sillä se lisää kontaktien määrää ja samalla riski saada tartunta lisääntyy. 

Varhaiskasvatuksen lomautukset ovat erityisen tuhoisia, sillä ne vaikuttavat haavoittuvimpien lasten koko tulevaan elämään. Vaadimme, että kunnissa turvataan varhaiskasvatus ja lapsen tuki sitä tarvitseville.

Hyviä käytäntöjä on jo paljon siitä, miten tavanomaisista töistään vapautuville varhaiskasvatuksen ammattilaisille on löytynyt uusia työn tekemisen tapoja, joilla tukea kotona olevia lapsia ja heidän perheitään.

Marjo Katajisto
Talentian erityisasiantuntija
Ida Kilpeläinen
Pirkanmaan Talentia ry:n
puheenjohtaja

Lue lisää: Hallitus vahvisti: Kangasala käynnistää yt-neuvottelut – Näitä aloja lomautusuhka koskee

Lue lisää: Koronavirus painaa Kangasalan talouden alijäämäiseksi – suunnitellut lomautukset eivät ole ensisijaisesti säästötoimi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.