Mielipide: Vilpeilän Valpas haluaa oikaista koulua koskevat huhut

0
Modomofilmsin Kim Saarinen antaa kuvausohjeita Tiia Joenrannalle, Naimi Lähteenmäelle ja Martta Lähteenmäelle Vilpeilän koulun pihamaalla. Kuva: Hanna-Leena Laszka
Vilpeilän Valpas teki kyläkoulua puolustavan videon. Modomofilmsin Kim Saarinen antaa kuvausohjeita Tiia Joenrannalle, Naimi Lähteenmäelle ja Martta Lähteenmäelle Vilpeilän koulun pihamaalla. Kuva: Hanna-Leena Laszka

Päättäjien on tiettävästi annettu ymmärtää, että koulussa on kahden vuoden kuluttua yhdeksän oppilasta. Oikea ennuste on 17. Tämä luku ei sisällä mahdollisia uusia alueelle muuttajia saati oppilaita Lahdenkulmalta tai Helmikkalasta – heitä on useina vuosina ollut myös Vilpeilässä. Oppilasmäärät ovatkin poikkeuksetta toteutuneet ennusteita parempina.

Vilpeilä on tehnyt vuosien mittaan hyvää yhteistyötä Sariolan kanssa, kun sinne on ollut tulossa hankalan isoja luokkia. Vilpeilässä on muutamaan otteeseen mm. opetettu ylimääräistä viidettä luokkaa, jotta Sariolassa luokkakoko ei kasvaisi kestämättömän suureksi.  Sariola toimii jo nyt äärirajoillaan.

Meille on kerrottu, että Vilpeilän alueen oppilaiden vanhemmat olisivat valinneet Sariolan Vilpeilän sijasta. Tämä ei pidä paikkaansa. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Vilpeilän alueen lapset käyvät Vilpeilän koulua, aivan kuten vanhemmat nyt ja tulevaisuudessakin toivovat.

Eihän asiaa koulunsa aloittavilta edes kysytä: lapset ilmoitetaan esiopetukseen, jonka jälkeen koulu määräytyy automaattisesti asuinpaikan mukaan. Vilpeilän ensi lukuvuoden ekaluokkalaiset ovat jo saaneet ilmoituksen, jossa heidät hyväksytään Vilpeilän oppilaiksi – siksikin tilanne on tragikoominen.

Syksyllä 2020 aloittaa tavallista pienempi vuosiluokka, mikä ei tarkoita oppilasmäärien jäävän pysyvästi tälle tasolle, joten paniikkiratkaisuja on syytä välttää. Seuraaville vuosille on jälleen enemmän tulijoita, pienessä koulussa oppilasmäärän vuosittaiset vaihtelut ovat ihan normaali tilanne. Kokonaisuudessaan koulun aloittavia on tänä vuonna Sahalahdessa poikkeuksellisen vähän. 

Vilpeilän koulun oppilaskohtaiset kustannukset ovat samaa tasoa Liuksialan ja Pikkolan koulujen kanssa ja esim. Raikkua edullisemmat. Koulun lakkauttaminen tuo säästöä korkeintaan muutamia kymmeniätuhansia vuodessa. Kaupunkitalouden näkökulmasta kyseessä on siis arvovalinta, ei rahakysymys.

Vilpeilän koulu on yksi Kangasalan kaupungin terveen sisäilman kouluista. Hirsikouluna sen elinkaari on käytännössä ikuinen. Ylläpitokustannukset ovat edulliset. Koulu on edelleen kunnossa, vaikka kaikki siihen kohdistetut investoinnit on jäädytetty edellisen koulutaistelun tuloksena.

Koulu sijaitsee tiiviisti rakennetussa kyläkeskuksessa. Lähes kaikki oppilaat kulkevat kouluun omatoimisesti joko kävellen tai pyöräillen. Tämä säästää kustannuksia ja lisää liikuntaa. Leikkiin ja liikuntaan houkutteleva pihapiiri onkin 1.–4.-luokkalaisille tärkeämpi kuin modernit oppimisympäristöt.

Koska sisäliikuntatilat ovat nykykriteerein vaatimattomat, liikuntatunnit pidetään pääasiassa ulkona. Opetussuunnitelman mukaisesti ensimmäisten kouluvuosien tavoitteena on ensi sijassa tartuttaa lapsiin liikkumisen ilo, ja siinä Vilpeilän koulu on tutkitustikin onnistunut erityisen hyvin. Sisäliikuntaan on käytettävissä myös kävelymatkan etäisyydellä sijaitsevan Kontulan suuri sali.

Pienessä koulussa ja yhdysluokilla kaikenikäiset ovat kavereita keskenään, opettajat tuntevat lapset ja heidän vanhempansa, vanhemmat tuntevat myös naapurin lapset ja heidän vanhempansa. Tämä ehkäisee merkittävällä tavalla koulukiusaamista ja syrjäytymistä, joiden hintalappu nyky-yhteiskunnassa on korkea – myös Kangasalla.

Pakkalan kylään valmistunut kyläyleiskaava vaatii toteutuakseen jatkoa maanomistajien ja kaupungin yhteistyölle, jotta kaavaan merkittyjä rakennuspaikkoja saadaan myyntiin.

Kaavan valmistumisen jälkeen vastuu on jätetty yksin maanomistajille. Vilpeilän Valpas on valmis yhteistyöhön asian edistämiseksi, onhan kyläkoulun merkitys kyläyhteisölle ja alueen houkuttelevuudelle kiistaton.

Pidämme koronatilanteen vuoksi kestämättömänä ajatusta, että etäopetuksen jälkeen lapset saavat kylmänä suihkuna ilmoituksen koulun vaihtumisesta ilman että asiaa on heille voitu etukäteen valmistella.

Vipeilän Valpas ry

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.