Mielipide: Vilpeilän Valpas uskoo, että kaupungilla on varaa tarjota vaihtoehtoja kaupunkiasumiselle

2

Kyläyhdistyksemme Vilpeilän Valpas ry on seurannut huolestuneena uuden päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelman käsittelyä.
Haluamme nostaa esille muutaman näkökulman, joita mielestämme pitäisi tarkastella selvitykseen liittyvän päätöksenteon yhteydessä.

Sen sijaan että tuijotetaan oppilaslukujen pienenemistä ja niihin vedoten suljetaan maaseudun viimeiset kyläkoulut, pitäisi kaupungin päättäjien kysyä itseltään, mitä he voivat tehdä lukujen kääntämiseksi ylöspäin.Negatiivisuuden kierre ruokkii itse itseään. Varmin ja nopein tapa on tietenkin kylämme viimeisen palvelun lopettaminen. Virheellisten tietojen esittäminen kyläkoulumme tulevista oppilasmääristä ei tee oikeutta demokraattiselle päätöksenteolle.

Maaseudullakin asuu ihmisiä, veronmaksajia. Koulujen lakkauttaminen kylistä ei saa ihmisiä muuttamaan Kangasalan keskustaan. Ainoastaan se voi kasvattaa muuttovirtaa pois kaupungista. Tutkimusten mukaan alakoulu maaseudulla on elinvoimainvestointi (maaseutupolitiikka.fi/materiaalipankki/blogit/alakoulu_on_maaseutukunnassa_elinvoimainvestointi.html).

Kolmen kyläkoulun säästäminen ei ole keneltäkään pois, kyseessä on niin pieni säästö, ettei kasvavan kaupungin budjetti kaadu siihen.
Uskomme, että Kangasalan kaupungilla on varaa tarjota vaihtoehtoja, koska kaikki eivät halua asua nauhataajamassa, keskustassa tai Lamminrahkan uudella alueella.

Tällä hetkellä maaseutuasumiseen kannustavaa tai sitä edistävää politiikkaa ei juurikaan ole.

Siksi pyydämme päättäjiltä rohkeutta tehdä toisenlainen päätös. Tarjotkaa oikea vaihtoehto keskusta-asumisen rinnalle.

Vaikka osa kaupungin päättäjistä tuntuu uskovan, ettei kukaan nuori halua muuttaa maalle omakotitaloon asumaan, täältä maaseudulta katsoen asia näyttää aivan erilaiselta. Yllättävän monen unelmana on (edelleen) asua maalla (Maaseudun tulevaisuus 16.12.2019).

Maaseudulla yhteisöllisyys kukoistaa, naapuriapu on arkipäivää ja oman kylän asukkaiden tunteminen luo myös turvallisuutta. Asioita, joita uusille asuinalueille taajamiin yritetään rakentaa, toteutuvat maaseudun kylissä itsestään. Ovat toteutuneet jo vuosi­satojen ajan.

Se, että kyläkoululle annetaan jatkoaikaa vuosi kerrallaan, ei houkuta ketään muuttamaan koulualueelle. Koulun jatko tulee taata ”pysyvästi”, ei niin, että lakkautusuhka leijuu jatkuvasti koulun yllä. Tämä on ensimmäinen askel maaseudun kehittämiseksi.

Reilusti yli sata vuotta vanha koulu ei kuitenkaan vaadi kunnostukseen kuin hyvin maltillisia korjauksia pysyäkseen edelleen terveellisenä ja toimintakuntoisena.

Toinen askel on se, että maaseutua aktiivisesti markkinoidaan myös kaupungin taholta varteenotettavana asuinpaikkana. Kylällemme valmistui 2017 kyläkaava, johon osoitettiin yli 60 asuintonttia. Mitä kaupunki on tehnyt markkinoidakseen tontteja tai auttaakseen ja kannustaakseen maanomistajia tonttien myymisessä? Ei mitään.

Lakkautusuhan alla oleva Vilpeilän koulu on kaupungin kouluista terveellisimmästä päästä. Samalla kun kaupunki painii sisäilmaongelmaisten koulujen kanssa, tuntuu erikoiselta, että lähes ainoat terveet koulut halutaan ajaa alas. Varsinkin, kun on nähty, ettei uuden koulun rakentaminen ole tae terveellisestä ja turvallisesta kouluympäristöstä.

Vilpeilän koulukin on nykykriteereillä tarkasteltuna teknisen käyttöikänsä päässä. Reilusti yli sata vuotta vanha koulu ei kuitenkaan vaadi kunnostukseen kuin hyvin maltillisia korjauksia pysyäkseen edelleen terveellisenä ja toimintakuntoisena.

Tällä hetkellä maaseutuasumiseen kannustavaa tai sitä edistävää politiikkaa ei juurikaan ole.

Ovatko Kangasalan päättäjät rohkeita edelläkävijöitä, jotka nostavat maaseutuasumisen realistiseksi vaihtoehdoksi keskusta-asumisen rinnalle?

Kyläkoulujen säästäminen sekä maaseudun rohkea kehittäminen ja markkinointi antavat positiivista nostetta kaupungin imagolle.

Vilpeilän Valpas ry:n hallitus
Marja Lähteenmäki, puheenjohtaja
Pelle Veijola, sihteeri
Laura Aakkula, Elli Aronen,
Janne Hampaala, Mikko Jokinen,
Hanna-Leena Laszka
Kirsi Saksala Kati Suni

P.S. Viittauksena kaupungin antamaan tiedotteeseen 12.3.2020: Vilpeilän käyttäjien mielestä heillä on laadukas, terveellinen ja turvallinen oppimisympäristö sekä parhaat mahdolliset sosiaaliset suhteet kaikkien koulun käyttäjien kesken, joita he eivät vaihtaisi pois mistään hinnasta. Ylhäältä päin määritellyt kriteerit eivät takaa onnistumista käytännön tasolla.

Lue lisää: Ilonpäivä Raikussa, Havisevalla toivottiin pysyvämpää ratkaisua. Vilpeilän lakkautus kismittää kyläläisiä

Lue lisää: Enää vain Vilpeilän koulua uhkaa lakkauttaminen – Lautakuntien puolesta opetus saa toistaiseksi jatkua Raikussa ja Havisevalla

2 kommenttia

  1. Hyvin argumentoitu kirjoitus. Nostaisin vielä sellaisen näkökulman esiin, että onko oikeasti niin että on tärkeämpää saada Kirkkoharjulle kahvilarakennus rakennettua, kuin säästettyä kyläkoulu?

    Itse asumme tässä Kirkkoharjun kupeessa ja vaikka kahvila on kiva, niin kyllä peruspalvelut pitää edelle mennä. Asiat tärkeysjärjestykseen!

  2. Vilpeilän koulu oli yksi tärkeimmistä asioista, kun aikoinani teimme päätöksen muuttaa tälle kylälle. Jatkuvasti näkee ilmoituksia, että etsitään vuokralle taloa Sahalahden alueelta maaseudun rauhasta. Nuoret perheet haluaisivat muuttaa tänne kovasti. Sehän on nouseva trendi. Vilpeilän koulu siinäkin paras markkinointiväline. Onhan se hullua, että ensin kaavoitetaan tontteja ja sit viedään koulu pois. Paremminkin sitähän vois vaikka laajentaa. Sisäilmaltaan on muuten todella poikkeuksellisen hyvässä kunnossa ja silläkin voisi tontteja mainostaa. Ja hei kyläläiset. Laittakaa ne tyhjät talot vuokralle. Kyllä hyviä vuokralaisia löytyy varmasti. Tällä kylällä on ihmisen hyvä elää.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.