Kaupunki valitsi vuoden rakennushankkeen – Suoramajärven läheisyydessä sijaitsevassa talossa kohtaavat mieltymykset ja maisema

1
Maarit ja Antti Summalan puinen perinteitä kunnioittava, mutta nykyaikainen omakotitalo kuvattuna takapihalta päin. Suurista ikkunaista aukeaa kaunis maisema peltoaukeiden yli.

Ison peltoaukean laidalla sijaitsee vaaleanruskea, puinen omakotitalo, jonka suuret ikkunat antavat etelän puolelle. Maisema on lumettoman harmaa, mutta omalla tavallaan silti karun kaunis.

Kaupunki nimitti tänään talon vuoden rakennushankkeeksi.

Omistajien Maarit ja Antti Summalan projekti sai alkunsa vuonna 2017. Silloin he asuivat lapsineen Ruutanassa, jonne he olivat rakentaneet omakotitalon noin viisi vuotta sitten.

– Ruutanan kodissa oli vähän sellainen olo, että ollaan täällä, jos mitään muuta ei löydy, muttei tämä ole ehkä lopullinen paikkamme, Maarit kertoo.

Vuonna 2017 he päättivät laittaa Ruutanan talon myyntiin vailla tietoa tulevasta. Kuin ihmeen kaupalla samoihin aikoihin vanhan kotitalon löytäessä uudet asukkaansa, Suoramajärven läheisyydestä tuli myyntiin 2 000 neliön tontti. Ennen Ruutanaan muuttamista Summalat olivat asuneet Suoramalla ja lenkkeillessään ihastelleet nimenomaan nykyisen kotitalonsa maisemia.

– Kun tontti tuli myyntiin, sen ostamista ei tarvinnut harkita. Teimme päätökset talon myynnistä ja tontin ostosta viikon sisällä, Antti kertoo ja nauraa.

Rakennusprojektin alkaessa perhe muutti vuokralle Kangasalan keskustaan. Vuosien 2017 ja 2018 vaihteessa tontilla tehtiin maatyöt ja perustukset ja alkutalvesta 2018 päästiin varsinaisiin rakennuspuuhiin.

Rakennushommissa illat, viikonloput ja lomat

Talo on hyvin pitkälti pariskunnan itse suunnittelema. Antti työskentelee rakennusalalla, ja Maarit kertoo olevansa kiinnostunut rakentamisesta ja sisustamisesta.

Suunnitelma hiottiin ja käytiin läpi pariskunnan ystävän rakennusinsinööri Heini Tuppuraisen kanssa.

Tärkeintä Summaloille oli, että taloon tulisi suuret ikkunat, joista avautuisi näkymä peltoaukeille.

– Maisema on mahtava, kuin katsoisi taulua. Kun ilta-aurinko maalaa taivaan punaiseksi, kelpaa pötkötellä olohuoneen sohvalla, Antti iloitsee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maarit ja Antti Summala nauttivat kotinsa ikkunoista avautuvasta maisemasta, joka joulukuun harmaudessakin on karun kaunis. Lattialla leikkii nelilapsisen perheen kuopus noin 11 kuukautinen Alva.

Isot ikkunat antavat runsaasti valoa. Kesäisin jopa niin paljon, että ikkunamateriaaliksi valittiin hieman säteitä suodattava lasi. Antti kertoo, että aurinko myös lämmittää tehokkaasti, mikä  näkyy lämmityskustannuksissa.

Summalat hakivat kaupungilta rakennuslupaa ja pyysivät tarjouksia eri talotoimittajilta. He halusivat valmiina vain rungon ja tavaratoimitukset. Luvan saamisen jälkeen valittu yritys pystytti rungon, jonka jälkeen Antti pääsi tarttumaan vasaraan.

Ruutanan kodissa oli vähän sellainen olo, että ollaan täällä, jos mitään muuta ei löydy, muttei tämä ole ehkä lopullinen paikkamme.

Alunperin hänen ja Maaritin ei pitänyt rakentaa taloa itse, mutta erinäisten sattumusten vuoksi se oli käytännössä lopulta ainoa vaihtoehto.

– Tein taloa työn ohessa koko ajan. En ollut lainkaan poissa töistä. Tietysti kesäloman käytin rakentamiseen. Olihan se työlästä aikaa, kun Maarit oli ahtaassa kerrostaloasunnossa pienten lasten kanssa ja minä aina pois kotoa, Antti muistelee.

– Ehkä harkitsisin, lähtisimmekö enää uudelleen vastavaan, mutta lopputuloksen haluaisin kyllä. Aika kultaa ehkä myös muistot, Maarit pohtii.

Onneksi Antti sai apua rakennusalalta olevilta tuttaviltaan esimerkiksi laatoituksiin ja sisäseinien levytyksiin. Työmaan vastavaa työnjohtaja, rakennusinsinööri Timo Koivukangas antoi paljon vinkkejä ja neuvoja.

Talo joka on kuin tehty miljööseen

Summaloiden talo muistuttaa hieman perinteistä rintamiestaloa, mutta uudenlaisella twistillä. Talon tyyli –perinteikkyys yhdistettynä nykyaikaan – oli myös yksi vuoden rakennushanke -palkinnon perusteista.

Kaupungin viranomaislautakunnan raati perusteli, että talo on rakennettu vanhaan hyvään tapaan, jossa peltomaisemassa oleva talo asettuu metsän reunaan. Lisäksi talon pintamateriaalit sopivat miljööseen.

Maanläheinen värimaailma ja selkeys jatkuvat myös omakotitalon sisustuksessa ja sisäpinnoilla.

– Seinien väriksi valittiin täälläkin valkoinen, jotta on helppo sisustaa ja ehkä joskus tulevaisuudessa maalata, pariskunta kertoo.

Koska Maarit ja Antti arvostavat myös käytännöllisyyttä, heidän kodissaan on tilava kodinhoitohuone, kolme vessaa ja taloon katoksella liittyvä saunaosasto, jonka sijoittelu sai kiitosta myös palkintoraadilta.

Talon makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa ja alakerta on avoin.

– Minulle on ollut alusta asti selvää, että haluan keittiön ja olohuoneen olevan yhtenäistä tilaa, Maarit kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Summaloiden olohuone ja keittiö ovat yhtenäistä tilaa. Keittiön keskuksena on iso saareke. Kodinkoneet ja astiat piiloutuvat tarvittaessa kokonaan käännettävien ovien taakse.

Hän ja Antti pitävät siitä, että ruokaa laittaessa pystyy jutustelemaan olohuoneessa olevien perheenjäsenten tai vieraiden kanssa. Keittiön sydän on suuri saareke, jossa sijaitsevat integroitu liesi ja tiskiallas. Perinteistä keittiökaapistoa ei ole, vaan kodinkoneet ja astiat kätkeytyvät kääntyvien ovien taakse.

Tunnustus yllätti täysin

Vaikka talossa ja pihassa on edelleen pientä laittamista ja autotallirakennus on kesken, Antti ja Maarit kertovat, että pikkuhiljaa kuusihenkinen perhe voi alkaa myös nauttia unelmiensa kodista.

Vuoden rakennushankkeen titteli tuli heille täytenä yllätyksenä.

– Kun asiasta tuli sähköposti, soitin Antille ja kysyin, että oletko sinä saanut viestin, vai onko tämä joku roskaposti, Maarit toteaa.

Pariskunta kertoo, että rakennusluvan hakemisvaiheessa kaupungilta kyllä todettiin, että talo sopii erittäin hyvin maisemaan. Summalat uskovatkin, että he ovat jo nykyisen kotimaisemansa nähtyään suunnitelleet alitajuisesti siihen sopivaa taloa.

Nyt heistä tuntuu siltä, että he tulevat asumaan täysin omien mieltymystensä mukaan rakennetussa talossa  mahdollisimman pitkään.

Mikä?

Vuoden rakennushanke

  • Kangasalan kaupungin viranomaislautakunnan työryhmä valitsi vuoden 2019 rakennushankkeeksi omakotitalon Suoramanjärven suunnalta.
  • Valinnan perusteluna ovat rakennuksen onnistuneet tyylilliset ja toiminnalliset ratkaisut sekä sopiminen maalaismaisemaan.
  • Raadin mukaan suunnitteluratkaisuissa on ulkoasun rinnalla mietitty harkitusti rakennuksen toiminnallisuutta ja arjen sujuvuutta.
  • Talon omistavat Maarit ja Antti Summala. Projektin nimetty vastaava työnjohtaja oli Timo Koivukangas ja suunnittelija Heini Tuppurainen.
  • Viranomaislautakunnan raati antoi vuoden rakennushanke -tittelin lisäksi kunniamaininnan Kangasalan vapaapalokunnan uudelle paloasemalle.
  • Viime vuonna vuoden rakennushankkeeksi nimitettiin Pikonkankaalla sijaitseva omakotitalo ja vuonna 2017 Ristitien kerrostalot.

1 kommentti

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.