Miisa Asikaisen kantaaottava mallisto nähdään Helsinki Fashion Weekillä

0
Miisa Asikainen haluaa viedä Globe Hopen tyyliä trendikkääseen, entistä lähestyttävämpään suuntaan.

Kun Miisa Asikainen sai mahdollisuuden tehdä opinnäytetyönsä Globe Hopelle, hän päätti suoriutua tehtävästä niin hyvin, ettei yritys enää pärjäisi ilman häntä. Hän onnistui tavoitteessaan, vaikka toimitusjohtaja Seija Lukkala varoitteli heti aluksi, että heillä ei missään tapauksessa olisi varaa palkata uutta työntekijää.
Miisa teki opinnäytetyönsä Hämeenlinnan ammattikorkeakouluun aiheenaan sosiaalisen median markkinointi. Tätä tehtävää hän jatkaa Globe Hopessa edelleen. Ja lisäksi paljon, paljon muuta.
Hän hoitaa markkinointia verkon lisäksi myös printissä, tekee tuote- ja muotikuvauksia, vastaa myymälöiden visuaalisesta ilmeestä, toimii välillä itsekin myyjänä, hoitaa verkkokauppaa ja pitää yhteyttä ulkomaisiin jälleenmyyjiin.
Ja ennen kaikkea: hän saa suunnitella.

Uusin aluevaltaus on hänen Helsinki Fashion Weekille suunnittelemansa kuuden asun kokonaisuus. Viikkojen yhtenä teemana on tänä vuonna ekologisuus.
– Asuni ottavat kantaa maailmanlaajuisiin ongelmiin kuten nälänhätään, ilmastonmuutokseen ja veden puutteeseen.
– It´s not about you, it´s about us -minimallistoni materiaaleina ovat mainosliput, laskuvarjo­kangas ja farkku. Kaikki tietysti kierrätysmateriaaleja, kuten Glope Hopen ideologiaan kuuluu.
Miisa sai osallistua ensimmäisen kerran yrityksen malliston suunnitteluun syksy-talvi-kaudella 2015, ja seuraavana kesänä hänen kättensä jälki näkyi jo laajemmin. Syksyllä nähdään myös hänen suunnittelemia koruja.
Glope Hope tekee syksymallistossa yhteistyötä Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa. Liitto toimitti heille yli 40 luontohelmi-kohteen nimeä, jotka toimivat inspiraation lähteenä suunnittelussa.
Kuuluisuutta tulee saamaan myös Kangasala, sillä mukana joukossa on Vehoniemi-reppu.

Glope Hopella suunnittelu on materiaalilähtöistä. Sitä ostetaan ja saadaan lahjoituksena. Tekstiilit odottavat Nummelan varastossa uutta käyttötarkoitustaan.
– Käytännössä menemme Seijan kanssa varastoon katsomaan, mitä materiaalia on tarpeeksi, jotta siitä saadaan ommeltua vaikkapa 50 toppia. Liian pieniä sarjoja ei ole kannattavaa tehdä. Joskus jokainen nahkapala kaivetaan erikseen esiin.
Yhteistyö muitten yritysten ja yhteisöjen kanssa kattaa nykyisin noin yhden kolmasosan liikevaihdosta. Yritykset teettävät esimerkiksi omista mainosbanderolleistaan tai työvaatteistaan uusia tuotteita muun muassa liikelahjoiksi.
Uusia ulkomaan aluevaltauksia ovat Kiina ja Japani.
– Aasialaiset ovat erittäin kiinnostuneita suomalaisista tuotteista. Arvelenpa, että Finland-merkki on heille jopa tärkeämpi kuin kierrätysidea ja ekologisuus.
Saksa on ollut yrityksen yhteistyökumppani jo usean vuoden ajan.
– Saksalaiset ovat todella tarkkoja laadusta. Niinpä heidän on joskus vaikea käsittää, että kierrätysmateriaalissa voi olla esimerkiksi sävyeroja.

Muotoilijaksi vaatetuslinjalta tänä keväänä valmistunut Miisa pitää itseään onnen tyttönä, kun on saanut alan töitä ja vieläpä yrityksestä, joka tukee hänen omia arvojaan.
Alkajaiseksi hän työskenteli Globe Hopen Senaatintorin myymälässä.
– Jätin sitä pestiä varten entisen duunini ja muutin Helsinkiin. Kävin samaan aikaan koulua Hämeenlinnassa, joten ihan helppo yhtälö se ei ollut.
Miisan mielestä kaikkiin tehtäviin kannattaa tarttua. Hän uskoo, että ahkeruus palkitaan.
– Välillä on hoidettava vaikka laskutusta, vaikka se ei intohimon kohde olisikaan.
Miisa ei kuitenkaan ole aina ollut yhtä tietoinen vaateteollisuuden vastuullisuudesta.
– Näimme koulun Global Fashion Business -opintojaksolla dokumentteja siitä, millaisissa olosuhteissa vaatteita saatetaan valmistaa. Tieto todella tuli iholle.
– Vaikuttaa voi pienilläkin teoil­la, ei tarvitse muuttaa metsän keskelle ekotaloon. Itse pyrin tekemään hyviä, kestäviä valintoja aina kun mahdollista.

Miisa Asikainen esittelee mallistonsa Helsinki Fashion viikoilla sunnuntaina 24.7. Presentaatiota voi seurata livenä kello 15 Glope Hopen facebook-sivujen kautta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.