Arjessa mukana

Mikä näistä on Kangasalan urkutehtaan nimikkoleivos? Katso harrastajasarjan ehdokkaat ja äänestä suosikkiasi!

Kangasalla juhlitaan tänä vuonna 180-vuotiasta Kangasalan urkutehdasta monipuolisen ohjelman myötä. Sen kunniaksi Visit Kangasala kutsui paikalliset leipomoalan ammattilaiset sekä kaikki leivonnan harrastajat kehittämään juhlavuoden nimikkoleivosta ja osallistumaan kilpailuun.

Leivoskilpailulla halutaan kehittää Kangasalan urkutehtaan juhlavuodelle nimikkoleivos, joka ilmentää upeaa soitinta ja paikkakunnan pitkää urkuperintöä.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, ammattilaisille ja harrastajille, joista kummastakin palkitaan kolme parasta.

Juhlavuoden nimikkoleivoksen valitsee tuomaristo ammattilaissarjaan osallistuvista. Harrastajasarjan voittajat valitaan yleisöäänestyksellä, joka toteutetaan tässä jutussa.

Juhlavuoden leivokselle on tärkeää lähituottajien raaka-aineiden käyttö reseptiikassa sekä leivoksen maku, ulkonäkö ja tarina. Tavoitteena on myös reseptin toteutettavuus, jotta leivosta pääsee maistamaan juhlavuoden tilaisuuksissa.

Kilpailun tuomareina toimivat Kangasalan kaupungin, Business Kangasalan ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun edustajat.

Harrastajasarjan neljä kisaleivosta julkaistaan tässä jutussa. Voit äänestää suosikkiasi lomakkeella jutun loppuosassa. Kilpailuaikaa on 13.3. kello 12 asti. Yhteystietonsa jättäneiden äänestäjien kesken arvotaan kaksi kahden lipun pakettia K-Kinoon.

Kilpailun finaali ja palkintojenjakotilaisuus on 14.3.

Urkuleivos 1

Urkuleivos 1

Inspiraatio leivokseen on tullut urkutehtaan rakennuksen ulkonäöstä. Leivoksen Red velvet kakkupohja kuvastaa urkutehtaan punatiilistä rakennetta. Päällä on urkutehtaan ulkoseinässä oleva urkupilli-logo suklaasta toteutettuna. Sisällä on oman metsän marjoista läheltä Kirkkoharjua poimituista vadelmista ja mustikoista keitettyä hilloa ja päällä ja välissä ”luminen” tuorejuustokuorrutus.

Resepti:

Red velvet -kakkupohja:

  • 4 luomukananmunaa Kangasalta
  • 1,75 dl sokeria
  • 1 rkl öljyä
  • 50 g ranskankermaa
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • punaista väriainetta
  • 1,75 dl vehnäjauhoja Kangasalta
  • 4 rkl kaakaojauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • Lämmitä uuni 180 astetta. Laita uunipellille leivinpaperi.
  • Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, jonka jälkeen lisää öljy, ranskankerma, etiikka ja väriaine. Taikina jää tässä kohtaa pinkiksi, mutta tummenee myöhemmin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Taikina tummenee kaakaojauheen takia, mutta väriainetta voi vielä lisätä, jos väri ei miellytä. Kaada taikina pellille (noin 40×50 cm). Paista taikinaa noin 13–15min tai kunnes taikina on kypsää. Varo, ettet paista liikaa, koska muuten pohjasta tulee kuiva.

Täyte ja kuorrute:

  • 75 g voita
  • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2,25 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • Ota voi sulamaan. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto yhteen muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon sokerit parissa erässä voimakkaasti vatkaten. Yritä varmistaa, että taikinaan ei jää paakkuja heti alusta asti niin, että taikina olisi tasaista. Täytteen voi laittaa jääkaappiin, jos se on löysää.

Hillo (jää yli)

  • 125 g metsämustikoita
  • 125 g metsävadelmia
  • 1 rkl vettä
  • 125 g hillosokeria
  • Laita marjat kattilaan miedolle lämmölle, kunnes ne sulavat. Lisää vesi ja sokeri. Keitä hilloa noin 15 min. Anna jäähtyä.

Kokoaminen

  • Leikkaa kypsä pohja kolmeen osaan ja laita ne päällekkäin. Leikkaa pinosta 12 pientä leivosta. Täytä leivokset laittamalla väleihin hilloa ja täytettä ohut kerros sekä päälle vielä sopiva kerros täytettä.
  • Tee päälle urkupillejä suklaasta. Leikkaa pilleistä sopivia pätkiä ja halkaise ne vielä puoliksi. Täytä pillin palat sulatetulla tummalla suklaalla. Anna kovettua kylmässä. Irrota pillit suklaasta ja värjää suklaan pinta leivontaan tarkoitetulla hopeavärillä. Laita leivoksen pinnalle kolme urkupilliä. laita keskimmäinen hieman ylemmäs. Laita leivokset tarjoiluastiaan ja nauti herkuista.

Urkuleivos 2

Urkuleivos 2: Täytteinen Urkupillistö

Täytteinen Urkupillistö valmistetaan pakastetusta valmisvoitaikinasta, johon valmistetaan itse vaahterasiirappi-manteli-maitohorsmatäyte. Leivos koostuu kolmesta erikokoisesta osasta rullasta, jotka kuvastavat urkujen moniäänisyyttä. Vieraat voivat valita itselleen sopivankokoisen leivoksen.

Taikina

  • Pakastettu voitaikina, mutta myös valmis pullataikina tai torttutaikina sopii.

Täyte

  • Jauha mantelirouhe, kyllästä vastajauhettu rouhe vaahterasiirapilla ja lisää joukkoon runsaasti kokonaisia pinjansiemeniä. Lisää täytemassan pinnalle lisämausteeksi kuivattuja, hiostettuja maitohorsman lehtien rippusia. Kilpailuleivoksen maitohorsmat on kerätty Kangasalan Vesijärven Pappilanrannasta edellisenä kesänä, juhannuksen aikaan.
  • Koristeiksi leivoksiin painetaan kokonaisia karpaloita tai paistaessa helpommin käyttäytyviä kuivattuja karpaloita. Karpaloita kannattaa liottaa kylmässä vedessä, jolloin ne eivät kovetu paistettaessa.

Ekstra

  • Urkupillistön voi valmistaa myös suolaisena versiona rukiisesta karjalanpiirakan kuoritaikinasta. Täytteeksi tulee uuni-ohrapuuron ja munavoin sekoitus, ja päälle koristeeksi karpalot.

Urkuleivos 3

Urkuleivos 3: Rommiurut

Kyyhkynen leivoksen päällä kuvaa kirkkoa; häitä, ristiäisiä, hautajaisia ja muita kirkollisia tilaisuuksia. Teeman mukaan koristeita voi vaihdella urkujen päällä.

Rommiurut valmistuvat paikallisten tuottajien raaka-aineista: Sarkalan tilalta saa kananmunia, Marjapuntarin tilalta mansikkaa ja Heikin leivästä jauhoja. Tuotteesta saa gluteenittoman käyttämällä gluteenitonta jauhoseosta.

Pohja

  • 6 kananmunaa
  • 3/4 kuppia sokeria
  • 120 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 60 g kaakaojauhe 
  • 120 g voita sulatettuna

Kerman ainesosat

  • 600 ml kuohukermaa
  • 200 g mascarponejuustoa
  • 4–5 ruokalusikallista tomusokeria
  • 2 tl pikakahvia
  • 4–5 liivate
  • 1/3 kuppia kuumaa vettä
  • 1/2 dl suklaapaloja tai raastettua tummaa suklaata

Lisäksi

  • 4–5 isoa banaania
  • 2–3 ruokalusikallista sitruunamehua

Kuorrutus

  • 4 dl tomusokeria 
  • 3–4 rkl kaakaojauhetta
  • 1 dl sulatettua voita
  • Kahvia

  • Vuoraa 24 x 24 cm tai vastaava arkki leivinpaperilla.
  • Kakun ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Siivilöi jauhot kaakaon ja leivinjauheen kanssa. Vatkaa kokonaiset munat sokerin kanssa vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet suurella lusikalla tai lastalla muutamassa pienessä erässä ja sekoita varovasti. Kaada lopuksi joukkoon hitaasti sulatettu voi ja sekoita varovasti. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 20–25 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla: kun kakkupohja on kypsä, tikkuun ei tartu taikinaa. Paistamisen jälkeen anna jäähtyä. Leikkaa pinta pois ja jätä murenemaan päälle.
  • Laita liivate veteen pehmenemään. Liuota liivate kuumaan (ei kiehuvaan) veteen ja anna jäähtyä. Sekoita pikakahvi 2–3 ruokalusikalliseen vettä. Sekoita kerma ja juusto keskenään paksuksi kermaksi. Lisää siivilöity tomusokeri ja kaada liivate pienenä nauhana. Jaa massa kahteen osaan, joista toisen on oltava suurempi.
  • Lisää isompaan joukkoon liuenneet kahvi- ja suklaapalat.
  • Viipaloi banaanit pituussuunnassa ja ripottele päälle sitruunamehua. Laita suklaapohja päälle ja peitä kahvikermalla. Laita sitten päälle toinen pohja, jonka olet leikannut puoliksi. Lisää mansikka/vadelmat pohjan päälle. Laita sen päälle vaalea kerma ja peitä loput kakusta. Laita jääkaappiin 2–3 tunniksi tai yön yli. 
  • Sulata voi, lisää tomusokeria ja kaakaojauhe. Sekoita. Notkista kahvilla. Hieman rommiuutetta sekaan. 
  • Koristele suklaalla ja sokerimassalla. 

Urkuleivos 4

Urkuleivos 4: Tyrni-hunajaleivos

Uruista mieleeni tuli heti niiden muoto, jonka halusin näkyvän leivoksessa. Rakenteeltaan rapea tuulihattu osoittautui tähän tarkoitukseen hyväksi pohjaksi. Kangasalta tulee usein ostettua hunajaa ja tutustuttani muuhun Kangasalan tarjontaan löytyivät tyrnit oivaksi makupariksi hunajalle. Suklaa on henkilökohtaisesti itselleni kovin rakas raaka-aine ja ripaus leivoksen tekijää löytyykin suklaakuorrutteesta. Kulta viimeistelee leivoksen ja tuo siihen urkujen arvoisen näyttävyyden.

Ohje on 12 leivokselle.

Tuulihattu

  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 1 dl erikoisvehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 2 kananmunaa (M-koko)
  • Laita kattilaan vesi, voi ja ripaus suolaa. Kuumenna kunnes voi on sulanut ja seos kiehahtaa. Lisää joukkoon vehnäjauho ja sekoita liedellä, kunnes taikinasta muodostuu pallo, joka irtoaa kattilasta. Siirrä taikina kulhoon ja anna jäähtyä hetki. Vatkaa jäähtyneeseen taikinaan kananmunat yksi kerrallaan. Vatkaa viimeisen munan jälkeen vähintään 2 minuuttia. Siirrä taikina pursotinpussiin, jossa pyöreä tylla tai tiheä tähtitylla (Wilton 4B). Pursota leivinpaperille 12 kpl noin 10 cm mittaisia tankoja ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Tyrni-hunajatahna

  • 100 g tyrnimarjoja
  • 50 g Kesäpäivän hunajaa Kangasalta
  • 3 keltuaista
  • 25 g voita
  • Soseuta tyrnimarjat ja siivilöi kattilaan. Lisää kattilaan hunaja ja keltuaiset. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes seos paksuuntuu. Lisää joukkoon kylmä voi. Sekoita ja siirrä kulhoon. Anna tahnan jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Hunajamousse

  • 1 dl vispikermaa
  • 125 g mascarponea
  • 2–3 rkl Kesäpäivän hunajaa Kangasalta
  • Laita kulhoon vispikerma ja mascarpone ja vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää joukkoon hunaja ja vatkaa sekaisin. Siirrä mousse pursotinpussiin, jossa tähtitylla.

Kuorrute

  • 100 g tummaa suklaata
  • Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa.

Koristelu

  • suklaakoristeet, joko temperoidusta valkosuklaasta tai decomeltsistä
  • tyrnimarjat
  • lehtikulta

Leivoksen kokoaminen

  • Halkaise tuulihatut kahtia. Laita pohjalle tyrni-hunajatahnaa ja pursota sen päälle kauniisti hunajamoussea. Kasta tuulihattujen päälliosa sulassa suklaassa ja aseta täytetyn pohjan päälle. Koristele valkosuklaasta tai decomeltsistä tehdyllä lehdykäisellä, tyrnimarjalla ja lehtikullalla.

Mikä on suosikkisi? Äänestä tästä!

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä

Yksi kommenttiKommentoi

  • Yrjö Pääkkönen7.3.2023 klo 20:20

    Kalinapaavolla oli parhaat herkut! Se oli tehty Gambiinasta.

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.