Koti Pääkirjoitus Mikä vika kesässä?

  Mikä vika kesässä?

  0

  Sateet ovat olleet runsaita, lämpötila pysyttelee enimmäkseen alle 20 asteen ja uimavedet samoin. Jos uskoo säätieteilijöitä, kesä on ollut poikkeuksellisen sateinen, poikkeuksellisen kylmä ja poikkeuksellisen epämukava.
  Mikäli lämpötiloja vertaa kesien 1960–1990-lukujen vastaaviin, eroa ei taida olla ensinkään. Näin kauas taaksepäin sääkarttojen äärestä ei haluta kuitenkaan katsoa, vaan vertailukohdaksi otetaan viime vuosien kuumat kesät.
  Niinpä meneillään oleva kesä on jo leimattu epätavalliseksi kummajaiseksi, joka pilaa työtä tekevien lomat ja viljelijöiden sadot.
  Se sivuutetaan, että Kangasalan korkeudellakin on ollut jo useita päiviä, jolloin mittari on kivunnut yli 20 asteen.

  Keskisessä ja eteläisessä Euroopassa kesä on tänäkin vuonna ollut epätavallisen kuuma. Niin kuuma, että se on ollut vaaraksi heikompien terveydelle.
  Suomen ja muiden Pohjoismaiden leveyksille helleaalto ei ole yltänyt, mikä koetaan meillä kansalliseksi onnettomuudeksi. Tuskitellaan, että kesä on pilalla ilman 30 celsiuksen helleviikkoja.
  Televisiossa toimittajat tivaavat helteitä illasta toiseen, ja 15–20 asteen lämpötiloja ennustavat meteorologit pahoittelevat, kun eivät voi tarjota kansalle parempaa eli tuota puuttuvaa kymmentä astetta lisää.
  Pitkä, kuuma kesä on suomalaisille taivas. Muualla Euroopassa ja maailmalla siitä halutaan eroon.

  Periaatteessa säätieteilijät ovat oikeassa. Kuluva kesä on puoliviileydessään poikkeus. Ei kuitenkaan menneestä, vaan tulevasta.
  Maapallon lämpeneminen on nimittäin tosiasia, mitä ei kiistetä enää edes valtapolitiikan ylimmillä portailla. Kysymys on vain siitä, miten ja missä määrin tuota lämpenemistä voidaan hillitä.

  Tuohon nähden hellejaksojen vähyys on huolistamme vähäisimpiä. Miksi emme vain nauttisi niistä lämpimistä päivistä, joita kesä meille edelleen tarjoaa. Ja myös niistä kosteista ja viileämmistä, joita eteemme varmasti tulee.

  Asenne- ja pukeutumiskysymys – sitä kesäkin viime kädessä on.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän