Koti Uutiset Mikael Vuoristo kaasuttelee kohti unelmaansa – 13-vuotiaalla on jo kansainvälistä menestystä

  Mikael Vuoristo kaasuttelee kohti unelmaansa – 13-vuotiaalla on jo kansainvälistä menestystä

  0
  Mikael Vuoristo suhtautuu kartingiin intohimoisesti.
  Mikael Vuoristo suhtautuu kartingiin intohimoisesti.

  Mikael Vuoristo on vasta 13-vuotias, mutta jo kansainvälisestikin menestynyt karting-ajaja. Urheilijalupaus voitti Pohjoismaiden osakilpailut toukokuussa Ruotsissa ja varmisti siten paikkansa syksyn kansainvälisessä finaalissa Ranskassa lokakuussa.

  Lentolassa sijaitsee kilometrin pituinen karting-ajorata, jolla Mikael Vuoristo aloitti harrastuksen neljävuotiaana. Ensimmäinen auto oli 4-vuotissyntymäpäivälahja isoisältä. Laji innosti heti ja ensimmäiset kisansa hän koki seitsemänvuotiaana. Viime aikoina treenit ovat siirtyneet kisapaikoille.

  Kangasalalainen Vuoristo suhtautuu kunnianhimoisesti ajamiseen ja tähtää ammattikuljettajaksi.

  – Formulat on varmaan kaikkien nuorten ajajien unelma, mutta todella harva sinne lopulta pääsee, Mikael Vuoristo toteaa.

  Tarkemmat tähtäimet ovat vielä hakusessa ja tässä vaiheessa ammattiajaminen kiinnostaa missä tahansa autoluokassa. Ammattiura on realistista aloittaa jo noin 18-vuotiaana.

  Mikael kilpa-ajaa IAME Series -sarjassa X30 Junior -luokassa. Sarja määräytyy auton moottorimerkin mukaan ja luokka iän mukaan. Junioriluokan auto painaa kuskin kanssa yhteensä 145 kiloa.

  Pohjoismaiden osakilpailun voitto oli haaveena, mutta Vuoristo ei kuitenkaan osannut odottaa sellaista vielä tässä vaiheessa uraansa. Syksyn kisat Ranskassa ovat Vuoriston kolmannet kansainväliset. Hän kisasi Le Mansissa myös viime syksynä. Lokakuun tavoitteena Vuoristo pyrkii sijoittumaan viidentoista parhaan joukkoon.

  Muita unelmiaan Mikael ei osaa tarkkaan nimetä. Hymyileväinen ja kohtelias nuori pohtii haluavansa kehittyä parhaaksi versioksi itsestään ja olla hyvä ihminen. Urheilu ja hyvinvointi ovat hänelle tärkeitä asioita elämässä.

  – En tiedä, mikä muu voisi olla se minun juttuni. Autourheilu on raakaa, mutta hauskaa. Välillä pitää tietenkin nauttia muustakin elämästä, Vuoristo pohtii.

  Auto on päällisin puolin todella yksinkertainen, mutta tarkemmin tarkasteltuna se sisältää paljon pieniä osia, jotka vaikuttavat huomattavasti auton käyttäytymiseen radalla.

  Myös jokainen rata on yllättävän erilainen. Erot ovat pieniä, mutta vaikuttavat sitäkin suuremmin ajamiseen. Jarrutuspaikat, ajolinjat ja mutkat tulee opetella kisapaikalla treenaamalla vähintään kerran ennen kisavuoroa.

  Kilpaileminen lajissa kuin lajissa saa Vuoriston innostumaan. Kuntoaan hän ylläpitää lenkkeilemällä ja lihaskuntoilemalla 3 – 5 kertaa viikossa. 

  Talvisin treenaaminen toteutuu hiihtämällä ja ajosimulaattorissa.

  Vuoristo aloittaa syksyllä yläasteen, mutta koulun vaihto ei erikoisemmin jännitä. Hän suhtautuu kouluun neutraalisti. Koulu sujuu, vaikka karting menee välillä sen edelle ja tärkeimmät tavoitteet liittyvät muuhun kuin opiskeluun. Vuoristolla ei ole ollut ongelmia yhdistää koulunkäyntiä ja ahkeraa urheilua.

  – Kisapaikoilla koitan myös tehdä läksyjä ja lukea kokeisiin, mutta sillä tavalla, ettei se häiritse ajamista.

  Vuoristo matkustaa kisoissa ja treeneissä isänsä kanssa, joka on oppinut entuudestaan vieraasta lajista poikansa innostuksen myötä. Laji on kasvattanut nuorta miestä, sillä se vaatii sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta.

  – Teen aina parhaani ja olen mahdollisimman nopea. Periksi ei saa antaa, ei yhtään eikä missään tilanteessa, Mikael Vuoristo kommentoi.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän