Miksi Kangasalan keskusterveysaseman laboratorion odotustilassa tuolit ovat liki toisiaan?

0
Kangasalan keskusterveysasemalla oli perjantaina sen verran väljää, että odotustilassa saattoi valita paikkansa riittävän etäältä muista vuoroaan odottavista. Suositeltava turvaväli on vähintään metri.
Kangasalan keskusterveysasemalla oli perjantaina sen verran väljää, että odotustilassa saattoi valita paikkansa riittävän etäältä muista vuoroaan odottavista. Suositeltava turvaväli on vähintään metri.

Toimitukseen otti yhteyttä lukija, joka ihmetteli tuolien sijoittelua keskusterveysaseman laboratorion odotustilassa. Tuolit olivat tänään perjantaina lähes kiinni toisiinsa, vaikka muualla keskusterveysaseman odotustiloissa vuoroa odotellaan turvaetäisyydellä muista asiakkaista.

Lukijamme arvelee, etteivät kaikki kehtaa kieltää vierasta ihmistä istumasta viereensä, vaikka itse olisivatkin tietoisia koronan vuoksi suositellusta vähintään metrin turvaetäisyydestä. Kovin etäälle ei voi itseään suojatakseenkaan lähteä, koska sitten saattaa oma vuoro livahtaa huomaamatta ohi.

Eikö Kangasalan laboratorion odotustilassakin tuolien pitäisi sijaita riittävän etäällä toisistaan, Fimlab Laboratoriot Oy:n palvelujohtaja Anu Mustila?
– Kangasalan laboratorion odotustila on yhteinen terveyskeskuksen ensiavun kanssa. Pyrimme yhteistyössä heidän kanssaan pikimmiten huolehtimaan siitä, että odotusaulan tuolien sijoittelu mahdollistaa turvavälien noudattamisen.

Onko asiakkaiden määrä vähentynyt laboratorioissa koronan vuoksi?
– Rajoitamme asiakasmääriä muun muassa väljentämällä ajanvarausaikoja ja sulkemalla ei-kiireellistä näytteenottoa. Jos näytteenotto on välttämätön, aika tulee varata sellaisesta toimipisteestämme, joka toimii vain ajanvarauksella. Verikokeissa voi käyttää Nopsa-pikapalvelua.
– Ohjeistamme asiakkaita nyt nimenomaan siirtämään myöhempään ajankohtaan kaiken sellaisen asioinnin, mikä voi odottaa. Tarvittaessa suosittelemme asiakasta neuvottelemaan oman hoitavan lääkärinsä kanssa asian kiireellisyydestä.
– Osalla ihmisistä on kuitenkin jatkuva tai välttämätön tarve asiointiin laboratorioissa esimerkiksi jonkun sairauden tai vaikkapa Marevan-hoidon seurannan vuoksi. Heillä on siihen lupa edelleenkin. Teemme kaikkemme, että näytteenotto sujuisi näissä tilanteissa mahdollisimman sujuvasti ja mahdollisimman vähin ihmiskontaktein.

Kuinka paljon ennen varattua aikaa pitää saapua odotustiloihin?
– Tällä hetkellä emme suosittele pitempiaikaista oleskelua laboratorion odotustiloissa. Joustamme aiemmasta ohjeesta saapua paikalle noin 15 minuuttia ennen näytteenottoa. Nyt riittää, että saapuu noin viisi minuuttia ennen varaamaansa ajan alkamista.
– Itse näytteenottotilanne on useimmiten nopeasti ohi, ja 15 minuutin raja altistusajan kestolle alittuu selvästi.

Jos laboratoriossa on pakko asioida, mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?
– Hengitystieinfektiota potevien asiakkaiden tulisi välttää asiointia laboratorioissamme. Fimlab suhtautuu vakavasti ja vastuullisesti vallitsevaan tilanteeseen sekä hallituksen toimintaohjeeseen, joka velvoittaa yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Miten laboratoriohenkilökuntaa on ohjeistettu toimimaan nykyisessä tilanteessa?
– Henkilökuntamme ei tule töihin, jos heillä on hengitysinfektio. Jokaisessa asiakastilanteessa kiinnitetään erityistä huomiota hyvään käsihygieniaan. Henkilökunnan testaukset tehdään valtakunnan yleisen linjauksen mukaan.

Varaa aika laboratorioon joko verkossa tai soittamalla numeroon 010 808 515.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.