Miksi Kangasalla kuljetaan hämärissä? Kaupunki uskoo vikailmoitusruuhkan purkautuvan lähiviikkoina

1
Moni kaipaa lisää valoa Kangasalan keskustaan. Kaupungin mukaan vikailmoituspalvelu on ollut erityisen ruuhkainen tänä syksynä. Ruuhkan uskotaan helpottavan lähiviikkoina.
Moni kaipaa lisää valoa Kangasalan keskustaan. Kaupungin mukaan vikailmoituspalvelu on ollut erityisen ruuhkainen tänä syksynä. Ruuhkan uskotaan helpottavan lähiviikkoina.

Tänä syksynä verkkokeskusteluissa on puitu useaan otteeseen Kangasalan valottomuutta. Etenkin keskusta-alueen pimeys huolestuttaa ihmisiä, jotka kokevat liikkuvansa rakennustöiden ja tilapäisten kulkujärjestelyjen vuoksi muutenkin henkensä uhalla.

Keskustan lisäksi muuallakin kaivataan valaistusta. Kaupunkilaispalautteen mukaan katuvalot jäävät syttymättä varsin monessa paikassa.

Kuinka usein ja miten katuvalojen toimivuus tarkistetaan, Kangasalan kaupungin sähköinsinööri Jussi Tikkanen?

– Kun katuvalaistus laitetaan päälle kesäsammutuksen jäljiltä, suoritetaan pimeään aikaan tarkastuskierros, jossa kierretään autolla suurin osa Kangasalan kaupungin valaistuista kaduista. Puutteet valaistuksessa kirjataan ja toimitetaan tieto kunnossapidosta vastaavalle urakoitsijalle.

– Tarkastuskierroksia tehdään tarpeen mukaan yhteensä 2–4 kertaa valaistuskautena. Näillä kierroksilla ei ole tarkoitus löytää jokaista yksittäistä pimeää lamppua, vaan saada isoimmat viat heti selville ja korjaukseen. Muuten olemme täysin katujen ja muiden yleisten alueiden käyttäjien palautteen varassa.

Onko valaistuksen kanssa ollut ongelmia ja minkälaisia?

– Tämä syksy on ollut poikkeuksellisen hankala, sillä vikoja on ollut paljon. Lisäksi muun muassa Vatialantien katusaneeraus ja keskustan valaistusmuutokset ovat työllistäneet urakoitsijaamme. Vikailmoituspalveluun on näin ruuhkautunut, mutta resursseja on lisätty kaupungin vaatimuksesta ja uskomme, että tilanne helpottaa lähiviikkoina. 

Miten pitää toimia, jos huomaa puutteita katuvalaistuksessa?

– Paras keino ilmoittaa viasta on tehdä sähköinen vikailmoitus kaupungin nettisivujen kautta.

Varsin yleinen käsitys on, että sähköisen vikailmoituksen tekeminen ei johda toimenpiteisiin. Ohjautuvatko vikailmoitukset suoraan jonkun käsiteltäviksi vai puretaanko ilmoituksia sitten, kun muilta töiltä ehditään? Jos teen tänään ilmoituksen palamattomasta katuvalosta, kuinka pian se korjataan? Onko olemassa kiireellisyysjärjestys, jonka mukaan kohteita laitetaan kuntoon?

–Sähköiset vikailmoitukset ohjautuvat suoraan kunnossapidosta vastaavalle urakoitsijalle käsittelyyn. Vikailmoituksen tullessa urakoitsija arvioi ensiksi vian laajuuden ja vaikuttavuuden.

– Laajat ja välitöntä vaaraa aiheuttavat viat pyritään korjaamaan viivytyksettä ja lievemmät viat, kuten yksittäiset pimeät valaisimet, niputetaan alueellisesti ja korjataan kerralla. Vian maantieteellinen sijainti ei vaikuta kiireellisyyden arviointiin.

Miksei vikailmoituksesta tule vastaanottokuittausta lähettäjälle?

– Vikailmoitusjärjestelmässä on puute tältä osin. Järjestelmää kehitetään parasta aikaa ja uuteen versioon tämäkin asia korjataan.

Onko keskustan valaistusta tarkoitus tehostaa nykyisestä, jonka moni kokee olevan riittämätön?

– Keskustan katuvalaistus kokonaisuudessaan on ollut tänä syksynä erityisen hankala kunnossapidon kannalta. Alueella rakennetaan taloja ja katualueita.

– Katuvalaistuksen kaapeloinnit ovat aiheuttaneet ylimääräisiä selvitystöitä. Kartta-aineisto ei ole ollut paikkansa pitävää, joten suunnitellut korjaus- ja muutostyöt on jouduttu miettimään uudestaan.

– Lisäksi on ilmaantunut hankalasti paikannettavia kaapelivikoja, jotka osaltaan hidastavat korjaustöitä. Nyt isoimmat viat keskustassa on selätetty. Niin Onnikkatien uudet valot kuin kaikki muukin katuvalaistus ovat toiminnassa. Taidevalaistuksen toiminta tarkistetaan ensi viikolla ja tulee kuntoon sitä myöten.

Kangasala-talon edustakiveykseen upotetut valot eivät ole kestäneet käytössä. Onko ne tarkoitus vaihtaa uusiin?

Valaisimet on tarkoitus uusia ensi vuoden puolella.

Kuka vastaa katuvalaistuksen huollosta?

– Työ on ulkoistettu. Katuvalaistuksen kunnossapidossa toimitaan saman mallin mukaan kuin katujen kunnossapidossa eli niin sanottuna alueurakkana. Katuvalaistuksen kunnossapidosta vastaa Ajokaivin Oy.

Kenen vastuulla on, joku teloo itsensä pimeässä keskustassa valottomuuden vuoksi?

– Tällaiset asiat ratkaistaan tapauskohtaisesti. Yleisesti pätevää vastausta ei voi antaa, koska vahinkotilanteita on erilaisia ja syyt sekä olosuhteet vaihtelevat tapauskohtaisesti.

1 kommentti

  1. Itselläni on pelkästään hyvää sanottavaa katuvalaistuksen reagointinopeudesta. Omalla kujallamme palaneet lamput kunnostuivat alle kahden viikon ja lentolassa puuttuva kannistontien katuvalaistus rakentui kolmen kuukauden sisään ilmoituksesta. Ei nyt ihan taksitolppameinikiä, mutta melkein ;D

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.