Milloin on kyse riippuvuudesta?

0

Lasten ja nuorten netinkäyttö on asia, joka askarruttaa lähes jokaisessa kodissa. Nykymaailma elää ja hengittää tiiviisti kahdessa ulottuvuudessa; reaalielämässä ja ruudulla.

On mahdotonta eristää lapsi kokonaan verkosta, ja sitä tuskin kukaan haluaakaan. Nyky-yhteiskuntamme vaatii sen, että verkko on ystävämme. Niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin.

Se, että seuraavalle sukupolvelle kaikenlainen asiointi ja toimiminen verkkoympäris­tössä on täysin luonnollista, on myös voimavara. Siitä huolimatta asialla on kielteinen kääntöpuoli.

Jos nuorella ei ole enää yhtään ystävää verkon ulkopuolella tai jos ruudusta erossa oleminen tuottaa suurta ahdistusta, saattaa kyse olla vaikeasta riippuvuudesta. Siitä eroon pääseminen voi vaatia paljon muutakin kuin vanhempien käskyä.

Miten sitten tietää, milloin kyse on nettiriippuvuudesta? Päihdelinkki.fi-sivusto huomauttaa, että kyse ei ole pelkästään verkossa käytetystä ajasta. Tärkeintä on tarkastella haittoja joita netin käyttö aiheuttaa esimerkiksi ihmissuhteissa, opiskelussa tai työelämässä.

Sivusto tarjoaa erilaisia testejä, joissa omaa, puolison tai lapsen nettiriippuvuuden tasoa voi testata.

Myös muun muassa Mannerheimin lasten­suojeluliitto antaa sivuillaan (mll.fi) vanhemmille eväitä ymmärtää lasten verkkokäyttäytymistä.

Usein kyse on vain siitä, että peli tai sosiaalisen median kanava koukuttaa nuoren niin, että arkielämä unohtuu. Sama ilmiö voi tapahtua myös esimerkiksi kirjan äärellä.

Joskus taas syynä voi olla se, että nuori pakenee arkielämäänsä. Silloin on tärkeää selvittää miksi.

Avain kaikkeen olisi avoin keskustelu. Suoraan kysymällä ja kiinnostumalla pääsee jo pitkälle.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.