Milloin sote-alan henkilöstö jää sairastamaan kotiin, entä riittävätkö suojavarusteet? – kysyimme johtavalta ylilääkäriltä

0
Koronaviruksen lieviin oireisiin kuuluvat kuume, yskä, nuha, kurkku- ja lihaskipu. Jos oireita tulee uusina ja yhdessä, työntekijän on syytä ottaa yhteyttä esimieheen ja jäädä sairastamaan kotiin.

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa on suositeltu, että kaikki kynnelle kykenevät jäävät etätöihin. Moni työpaikka, jossa etätyötä ei voi tehdä, on antanut työntekijöilleen myös ohjeet jäädä kotiin vähäistenkin hengitystieinfektioon viittaavien oireiden ilmaantuessa.

Sosiaali- ja terveysala on koronaviruskamppailun kannalta kaikkein kriittisimpiä aloja, ja vain osa sen työntekijöistä voi tehdä joitakin työtehtäviä tarvittaessa kotitoimistolta käsin.

Kangasalan Sanomiin otti yhteyttä Kangasalan sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijä, joka oli kokenut epäselvänä, millaisten oireiden ilmaantuessa pitäisi jäädä kotiin ja milloin mennä töihin normaalisti.
Kysyimme ohjeistuksesta kaupungin johtavalta ylilääkäriltä Tiina Viitaniemeltä.

Miten terveydenhuollossa työskentelevän kaupungin työntekijän tulee koronaviruspandemian aikana toimia, jos hänelle tulee hengitystieinfektion oireita?

– Työntekijät on neuvottu olemaan yhteydessä esimieheensä ja jäämään herkästi pois töistä jopa kesken päivän, jos akuutin hengitystietulehduksen oireita ilmenee. Näin on myös toimittu.

Kotihoidon asiakkaista ja hoivapalveluyksiköiden asukkaista suurin osa kuuluu koronaviruksen riskiryhmiin, ja sosiaali- ja terveysministeriö on antanut määräyksen käyttää kankaisia tai paperisia suojaimia tai visiireitä kotikäynneillä.

Tiina Viitaniemi
johtava ylilääkäri

– Osa työntekijöistä on tässä tilanteessa voinut tehdä töitä kotona, olla niin sanotusti etätöissä. Hoitajat ovat voineet hoitaa asioita puhelimitse ja vastata esimerkiksi koronaneuvontapuhelimeen. Lääkärit ovat voineet tehdä reseptiuusintoja ja konsultointeja, jos kotiin on saatu riittävät ja tietoturvalliset tietoliikenneyhteydet ja välineet. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa on pidetty sähköisiä etävastaanottoja ja hoitopalavereja. Hallinnon työntekijöillä etätyöskentely onnistuu useimmiten hyvin.

Millaisiin oireisiin työntekijän tulee reagoida, ovatko sellaisia esimerkiksi karhea kurkku tai vuotava nenä?

– Jos mainitut oireet tulevat uusina ja yhdessä, on toimittava, kuten edellisen kysymyksen vastauksessa on kerrottu. Jos taas jokin oire toistuu joka kevät, ja tiedossa on ennestään vaikkapa nyt ajankohtainen leppäallergia, kuuluu työntekijän kokeilla siihen ennestään tuttuja hoitoja, eli allergialääkkeitä. Vointi sitten ratkaisee, onko turvallista tulla töihin.

– Nykytiedon mukaan koronavirus ei ole pelkästään nuhalla oireileva sairaus.

Kuka arvioi, onko työntekijä työkuntoinen?

– Työkuntoa arvioivat työntekijän kanssa esimies ja tarvittaessa työterveyshuolto tai joskus työntekijän oma terveysasema tai muu hoitava yksikkö.

Jos työntekijä jää sairauslomalle, kuinka pitkään hän voi tässä tilanteessa olla pois esimiehen luvalla?

– Kangasalan kaupungin työntekijä voi esimiehen luvalla olla nyt pandemiakaudella pois työstä seitsemän peräkkäistä
päivää.

Miten herkästi työntekijä ohjataan koronavirustestiin?

– Sosiaali- ja terveydenhuollon hengitystietulehdusoireiset työntekijät on ohjattu herkästi testiin jo useita viikkoja. THL:n tuoreiden ohjeiden mukaan kaikki akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneet ohjataan testiin ammatista riippumatta.
Onko Kangasalla testillä todettuja koronavirustapauksia hoitohenkilökunnalla?

Jos henkilökuntaa sairastuu runsaasti, joudumme keskittymään kaikkein kriittisimpiin toimintoihin.

Tiina Viitaniemi
johtava ylilääkäri

– Toistaiseksi ei ole todettu tapauksia omassa väessä. Jos yksittäisiä todettaisiin, en voisi kommentoida yksilön tietosuojan vuoksi.

Onko hoitohenkilökuntaa tällä hetkellä tarpeeksi, vai onko sijaisista pulaa?

– Hoitohenkilökuntaa on tällä hetkellä riittävästi.

Entä, riittääkö henkilökunta, jos koronavirus alkaa levitä työntekijöiden keskuudessa?

– Jos henkilökuntaa sairastuu runsaasti, joudumme keskittymään kaikkein kriittisimpiin toimintoihin.

– Pidämme kaikissa tilanteissa yllä terveyskeskuspäivystystä, hengitystieinfektiovastaanottoa, kaupunginsairaalaan osastotoimintaa, suun terveydenhuollon päivystystä sekä muutamia muita palveluita. Osa terveysasemista joudutaan tällaisessa tilanteessa sulkemaan.

Hoitohenkilökunnan suojavarusteiden riittävyys on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua. Ovatko suojavarusteet riittäneet Kangasalla?

– Kyllä ne ovat riittäneet. Ei niitä runsaasti ole, mutta riittävästi. Toki olemme joutuneet sulkemaan suun terveydenhuollon kiireettömän vastaanoton, jossa niitä kuluu.

– Terveyskeskuksessa ja kaupunginsairaalassa työntekijät toimivat aina tavanomaisten varotoimien mukaisesti. Jos potilailla ei ole hengitystieinfektion oireita, työntekijät eivät käytä pisaraeristykseen tarvittavia suojavarusteita. Jos niitä on, lähikontaktissa ollessa suojaudutaan perusteellisesti.

– Kotihoidon asiakkaista ja hoivapalveluyksiköiden asukkaista suurin osa kuuluu koronaviruksen riskiryhmiin, ja sosiaali- ja terveysministeriö on antanut määräyksen käyttää kankaisia tai paperisia suojaimia tai visiireitä kotikäynneillä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.