Koti Kolumni Minä voin vaikuttaa

  Minä voin vaikuttaa

  0

  Olin viime viikolla katsomassa Kangasalan Pikku­teatterin näytelmää Too School for Cool. Se on hauska, mutta koskettava näytelmä nuorten identiteetin rakentumisesta. Pikku­teatterin nuoret ohjaajansa Mikan olivat taas rakentaneet hienon näytelmän.

  Yksi kohtaus näytelmässä kolahti minuun erityisen paljon. Siinä opettaja opetti nuorille, miten toisen ihmisen unelmat murskataan mahdollisimman tehokkaasti. Oppilaat harjoittelivat, miten toisen unelma voidaan sanallisesti ja elein tehdä tyhjäksi, turhaksi ja tavoittamattomaksi.

  Sanoilla on helppo vaikuttaa vaikka toisen ihmisen koko loppuelämään. Ei tarvita kuin pieni väheksyvä ilmaisu ja toinen voi hylätä unelmansa. Minä uskon, että voin sanoillani vaikuttaa murskaten tai kohottaen.

  Helteisen kesän jälkeen ei ole ollut mitään ongelmaa sopeutua hieman viileämpiin syksyn säätiloihin. Viileät tuulet eivät kuitenkaan ole pyyhkineet pois kesän aikana erityisesti pintaan noussutta huolta maapallomme tilasta.

  Hyvin helposti näin ison asian edessä tekisi mieli nostaa kädet pystyyn ja todeta, etten minä pieni ihminen voi mitenkään vaikuttaa ilmaston­muutoksen hillitsemiseen tai muoviroskan määrään merissä.

  Vai voinko? Voinko kaikesta huolimatta omalla paikallani, omilla resursseillani tehdä valintoja ja päätöksiä, jotka vaikuttavat maapallomme tulevai­suuteen? Minä uskon, että voin vaikuttaa omilla teoillani ja valinnoillani luonnon tilaan.

  Voin myös vaikuttaa siihen, miten elän tämän ainutlaatuisen päiväni. Miten kohtelen itseäni ja miten puhun itselleni. Olenko julma kurittaja, joka koskaan ole tyytyväinen vai olenko lempeä takapuoleen potkija, joka kannustaa ylittämään itsensä?

  Helposti annamme myös muiden ihmisten vaikuttaa meihin niin ettemme itse määrää elämämme suuntaa vaan annamme ohjakset aina muille. Minä uskon, että voin itse vaikuttaa oman elämäni ja tämän ainutlaatuisen päivän kulkuun.

  Yhteiskunta ympärillämme muuttuu hurjalla vauhdilla. Siihen vaikuttaminen voi usein tuntua mahdottomalta. Äänestyskopissa antamamme ääni jollekin yhteisten asioiden päättäjälle saattaa tuntua turhauttavan pieneltä vaikuttamisen mahdolli­suudelta.

  Valitsemalla arvoihimme sopivan henkilön päättämään asioistamme, teemme kuitenkin tärkeän teon. Minä uskon, että voin vaikuttaa yhteiskuntaan ainakin äänestämällä. Voin myös vaikuttaa kirjoittamalla, taiteellani ja puhumalla.

  Tänä syksynä kaikki kirkon jäsenet pääsevät vaikuttamaan äänestämällä meidän yhteiskuntamme kulmakiven, kirkon, pää­tök­sen­tekoon. Kirkko vaikuttaa paljon yhteiskuntaamme, mutta vain harvat ja marginaaliset ryhmät käyvät äänestämässä kirkollisvaaleissa.

  Jos me kaikki kirkon jäsenet äänestäisimme kirkollisvaaleissa arvoihimme sopivaa ehdokasta päättämään seurakuntien ja kirkon asioista, saattaisimme saada hiukan enemmän sen jäsenten näköisen, avoimemman ja suvaitsevaisemman kirkon. Minä siis voin vaikuttaa myös kirkkoon.

  Sanonko puolisolleni jotakin mukavaa aamulla? Pyöräilenkö vai ajanko autolla? Ostanko muovi­pussin? Soimaanko vai kehunko itseäni? Annanko ääneni suvaitsevaisuudelle? Pieniä sanoja ja tekoja, mutta niistä rakentuu oman elämän merkityksellisyys. Mikä hieno mahdolli­suus meillä onkaan vaikuttaa, käyttäkäämme sitä hyvin.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän