Missä menevät työyhteisön rajat?

0

Kangasalan kaupungin kasvavat sairauspoissolot ovat varoitusmerkki, joka on syytä ottaa vakavasti.Kasvu on ollut erityisen suurta etenkin vanhus- ja sosiaalipalveluiden työntekijöiden osalta, mutta myös opetuspuolella.

Kulut ovat suuret, mutta hetken kuluttua ne voivat olla huomattavasti suuremmat. Poissaoloista syntyy helposti oravanpyörä, jonka pysäyttämisessä onkin jo suurempi työ.

Suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu se, että töihin tullaan usein myös sairaana. Sairastunut ei halua kasata töitään toisten niskoille. Ne tehdään itse, vaikka vointi ei sitä sallisikaan.

Näin tehdään erityisesti niillä aloilla, joilla sijaisten löytäminen on hankalaa ja välillä jopa mahdotonta.

Töihin tuleva toipilas tartuttaa muita tai sairastuu itse pahemmin. Tilanne on nopeasti huomattavasti huonompi kuin se olisi ollut, jos sairastunut olisi ottanut yhden tai kaksi toipilaspäivää.

Sama kierre on käsillä, jos uupunut työntekijä kieltää ongelmansa ja jatkaa työtään. Sairastuneen työkyky alenee, jolloin työt vierivät muiden tehtäväksi. Tämä synnyttää työpaikoilla lisää väsymystä ja pahimmillaan sairastumisia.

Samaan aikaan ensimmäisenä uupunut työntekijä ajaa itseään piippuun yhä pahemmin, ja tulevan sairausloman pituus venyy entisestään. Lisäksi paha uupuminen voi jättää jäljet ihmiseen koko loppuelämäksi.

Ratkaisun löytäminen ei ole helppoa. Sijaisista on etenkin hoiva-alalla huutava pula koko valtakunnassa. Lisäksi resurssit ja määrärahat uhkaavat tulla vastaan joka nurkalla.

Ennaltaehkäisystä ja työn kuormittavuuteen puuttumisesta on puhuttu paljon, mutta ei varmasti tarpeeksi. On tärkeää tunnistaa, missä ovat oman työpaikan kipupisteet.

Omien rajojen tunnistamisen lisäksi täytyy tarkastella koko työyhteisön rajoja. Se, millä ajalla tämä tehdään, on toinen asia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.