Missä on Kangasala?

0

Me ylpeästi oletamme, että ainakin suomalaiset tietävät, missä on Kangasala. Katin kontit! Moni ei tiedä meistä höykäsen pöläystä. Useimmat yhtä vähän kuin me Lumparlandista.

Viimeksi törmäsin tähän Helsingissä. Tutkimuksen takia jouduin makoilemaan sairaalan sängyllä neljä tuntia ja sain myös ohjeita loppuvuorokaudelle. Kysyinkin hoitajalta, tarvitsenko Kela-taksin kotimatkalle.

Ehdottomasti! Tilaan sen ihan pian.

Ilmoitin, että haluaisin taksin Kangasalta, jos vain mahdollista. Kiireisellä sisarella ei ollut tämmöisestä mahdolli­suudesta tietoa. Olimme sitten yhtä mieltä, ettei auton tilaamisesta kannata tehdä ongelmaa.

Päätin kuitenkin tarkistaa mahdolli­suuden, joten kaivoin älykännykkäni tyynyni alta ja googlasin Kela-taksin tilaaminen . Ja siellähän se luki selvällä suomella: Kotiutuessasi voit pyytää terveydenhuollosta paluumatkallesi oman kotikuntasi taksin. Siis hoitopaikastasi riippumatta!

Käytä kotikunnan palveluita -mantra on työvuosien aikana pinttynyt päähäni, joten nyt pyysin vaativasti Kela-taksia Kangasalta.

Missä on Kangasala? , hoitaja tokaisi takaisin. Niinpä aloin kurillani antaa vinkkejä. Kerroin, että siellä on Roine ja Längelmävesi sekä naapurina Pälkäne. Kangasalla on asuttu jo kivikaudella, mutta nyt on vähän nykyaikaisempaa.

Maantieteelliset ja historialliset vinkit eivät auttaneet paikannuksessa, joten jatkoin henkilöillä. Vihjaisin, että Ruotsin kuningatar Kaarina Maununtytär on asunut meillä. Ja monet kuuluisuudet, muiden muassa Sauli Niinistö ja Tanja Karpela, ovat käyneet avaamassa Kangasalla Suomen kesän.

Jaa, minkä kesän? , hoitaja naurahti. Hän huomautti, että Suomessa on niin paljon pieniä kuntia, ettei niitä voi kaikkia tietää.

Vaikutti siltä, ettei sisarhento tässä Haluatko miljonääriksi -kisassa menestyisi, vaikka käyttäisi kaikki oljenkorret ja kilauttaisi kaverille. Niinpä luovutin ja annoin sen tavallisen suuntiman eli Tampereen.

No, olen ehdottomasti sitä mieltä, että sairaanhoitajan on parempi olla perillä hoito- kuin maantieteestä, historiasta tai julkkiksista.

Ehdotin, että voin olla avuksi ja hoitaa itse Kela-taksin tilauksen, koska minulla on jo numero puhelimessa.

Kyytipyyntöni tupsahti juuri Prisman pihalle parkkeeranneen taksin näytölle. Kuljettaja päätti napata keikan itselleen ja jättää eskorttinsa höyläämisen myöhemmäksi. Noin parin tunnin kuluttua komea Kangasalan pirssi kurvasi tyylikkäästi suuren lasaretin pääovelle stadilaistaksien nenän eteen.

Kuljettajalta sain kuulla, että kyytejä Kangasalle esimerkiksi Taysista ja Valkeakosken sairaalasta menee usein Tampereen ja Valkeakosken paikallisille takseille. Pienessä Kangasalan pirssikopissa ovat tämän takia verenpaineet ajoittain koholla.

Syynä on tietenkin, etteivät hoitopaikoissa kyytejä soittavat pyydä nimenomaan Kangasalan autoja kangasalalaisille. Kelan tilauskeskus ei myöskään ohjaa matkoja erikseen toivomatta kotikunnan takseille.

Tässä on valinnanvapauden paikka, jota asiakas voi käyttää. Siitä vaan rohkeasti sotea harjoittelemaan!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.