Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Mitä kuuluu mustikoille – kypsyttääkö helle marjan lisäksi poimijan?

Lämpötila huitelee kolmessakympissä, joten mustikat ovat kypsyneet pikavauhtia. Marjastajan olo muuttuu metsässä tukalaksi, kun seurana on paitsi kuumuus, myös marjakarnevaalia viettävät paarmat ja hyttyset.

Uutiset - 20.7.2018 kello 11.00
Kangasalan Sanomat/Anu Ritvanen
Mitä kuuluu mustikoille – kypsyttääkö helle marjan lisäksi poimijan?
Pirjo Aarnio kypsyi reilussa viikossa kuumuuteen ja paarmoihin. Mustikat on nyt poimittu.Piki-koira pääsee mukaan enää vain lähimetsikköön.

– Kelit ovat aivan hirveät! Kärpäset eivät niin haittaa, kun ne eivät pistä, mutta paarmat käyvät kiinni. Ne eivät paljoa hyttysmyrkyistä piittaa, Pirjo Aarnio päivittelee.

Aarnio marjastaa paljain päin, mutta pitkähihaista on hänenkin pakko vetää ylle.

– Siedän aika hyvin pistoksia, mutta kun laittaa pihkavoidetta, niin loppuu se kutina.

Sadon kannalta nyt on ihanteellinen aika poimia mustikkaa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Aarnion mukaan hänen marjamaillaan Saarikylissä mustikat ovat kypsiä, mitä nyt eri aikaan kukkineissa paikoissa saattaa olla varpujen alaoksilla vielä raakojakin marjoja. Mustikat ovat hyvänlaatuisia, sopivan kokoisia ja makeita. Viime kesän huippusatoon on kuitenkin eroa.

– Mustikkaa löytyy, mutta vähän joutuu haeskelemaan notkelmista ja varjoisista paikoista. Helppokulkuisilla kuivilla kal­lioilla ja kangasmetsissä kuivuus on verottanut satoa, ja varvut ovat paikoin palaneet ruskeiksi, Aarnio tietää.

Parhaat apajat siis löytyvät sieltä, minne poimijakin mieluusti vetäytyy suojaan. Aarnio arvelee, että lopun sadon kuivuminen on lähellä. Varsinkin Saarikylissä Roine ja harjut huolehtivat siitä, että paikassa ei juurikaan sada.

– Kuohenmaan isoissa metsissä on hyvä marjastaa, siellä ei satu kenenkään takapihalle, Aarnio pohtii muita hyviä marikkoja.

Myös vadelmat kypsyvät hyvää vauhtia. Aarnio pohtii, kuinka kuivuudelle aran vadelman mahtaa käydä helteillä, raakileet kun näyttävät vielä pieniltä ja kuivahtaneilta. Hän aikoo kerätä vattunsa puutarhasta, ja mustikka-aika on nyt nähty.

– Tuonne helteeseen en enää mene, on se niin tukalaa! Aamulla, kun on viileää, marjat ovat vielä kosteita. Sen verran olen noukkinut itselle pakkaseen kuin tarvitsenkin. Syön sitten talvella maustamattomassa jukurtissa tai sekoitan smoothiehen muiden marjojen kanssa, Aarnio suunnittelee.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös