Koti Uutiset Mitä kuuluu mustikoille – kypsyttääkö helle marjan lisäksi poimijan?

  Mitä kuuluu mustikoille – kypsyttääkö helle marjan lisäksi poimijan?

  0
  Pirjo Aarnio kypsyi reilussa viikossa kuumuuteen ja paarmoihin. Mustikat on nyt poimittu.Piki-koira pääsee mukaan enää vain lähimetsikköön.

  Lämpötila huitelee kolmessakympissä, joten mustikat ovat kypsyneet pikavauhtia. Marjastajan olo muuttuu metsässä tukalaksi, kun seurana on paitsi kuumuus, myös marjakarnevaalia viettävät paarmat ja hyttyset.

  – Kelit ovat aivan hirveät! Kärpäset eivät niin haittaa, kun ne eivät pistä, mutta paarmat käyvät kiinni. Ne eivät paljoa hyttysmyrkyistä piittaa, Pirjo Aarnio päivittelee.

  Aarnio marjastaa paljain päin, mutta pitkähihaista on hänenkin pakko vetää ylle.

  – Siedän aika hyvin pistoksia, mutta kun laittaa pihkavoidetta, niin loppuu se kutina.

  Sadon kannalta nyt on ihanteellinen aika poimia mustikkaa.

  Aarnion mukaan hänen marjamaillaan Saarikylissä mustikat ovat kypsiä, mitä nyt eri aikaan kukkineissa paikoissa saattaa olla varpujen alaoksilla vielä raakojakin marjoja. Mustikat ovat hyvänlaatuisia, sopivan kokoisia ja makeita. Viime kesän huippusatoon on kuitenkin eroa.

  – Mustikkaa löytyy, mutta vähän joutuu haeskelemaan notkelmista ja varjoisista paikoista. Helppokulkuisilla kuivilla kal­lioilla ja kangasmetsissä kuivuus on verottanut satoa, ja varvut ovat paikoin palaneet ruskeiksi, Aarnio tietää.

  Parhaat apajat siis löytyvät sieltä, minne poimijakin mieluusti vetäytyy suojaan. Aarnio arvelee, että lopun sadon kuivuminen on lähellä. Varsinkin Saarikylissä Roine ja harjut huolehtivat siitä, että paikassa ei juurikaan sada.

  – Kuohenmaan isoissa metsissä on hyvä marjastaa, siellä ei satu kenenkään takapihalle, Aarnio pohtii muita hyviä marikkoja.

  Myös vadelmat kypsyvät hyvää vauhtia. Aarnio pohtii, kuinka kuivuudelle aran vadelman mahtaa käydä helteillä, raakileet kun näyttävät vielä pieniltä ja kuivahtaneilta. Hän aikoo kerätä vattunsa puutarhasta, ja mustikka-aika on nyt nähty.

  – Tuonne helteeseen en enää mene, on se niin tukalaa! Aamulla, kun on viileää, marjat ovat vielä kosteita. Sen verran olen noukkinut itselle pakkaseen kuin tarvitsenkin. Syön sitten talvella maustamattomassa jukurtissa tai sekoitan smoothiehen muiden marjojen kanssa, Aarnio suunnittelee.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän