Miten Honkasen puutarha selviää muutoksissa – uhkana puutarha-alan jätit, lyhyt sesonki ja kalliit investoinnit

0
Honkasen puutarhan yrittäjien Tiina ja Satu Honkasen sekä Olli Lähdekorven mukaan puutarhaharrastus elää uutta kukoistuskautta.

Puutarha-alan haasteet tiivistyvät lyhyeen sesonkiin. Honkasen puutarhallakin elettiin vuoden vilkkainta aikaa useita viikkoja etuajassa, kun toukokuun pitkä hellejakso sai viherpeukalot liikkeelle. Toimitusjohtaja Olli Lähdekorven mukaan perheyritys pääsi näyttämään ketteryytensä ostokukkien varassa oleviin yrityksiin nähden.
– Me saimme kukat omiin liikkeisiimme nopeasti silloin kuin niitä tarvittiin. Jälleenmyyjät joutuvat elämään tilauskirjojen mukaan, Lähdekorpi toteaa.
Honkasen puutarha tuottaa ja myy sesonkiaikaisia ruukkukukkia ja muita koristekasveja. Tiihalassa sijaitsevan 7000-neliöisen puutarhan kasveja myydään Tampereella. Lähdekorven lisäksi liikettä luotsaavat Tiina ja Satu Honkanen.

Puutarhan ensimmäiset kasvihuoneet rakensi naisten isä Kalevi Honkanen vuonna 1957. Maat oli lohkottu viljelykseen Joutsiniemen kartanosta Kalevin vanhemmille, kivennapalaisille evakoille.
– 1960-luvulla täältä ajettiin kilvan Tammelan torille myymään tomaattia ja kurkkua. Kangasalla oli 1970-luvulla sata kasvihuonetta, joista jäljellä on enää kymmenkunta, Lähdekorpi tietää.
Satu ja Tiina olivat työskennelleet puutarhalla tavalla tai toisella koko ikänsä, mutta vastuu siirtyi yllättäen.
– Isän kuolema teki meistä yrittäjiä alle kolmikymppisinä. Isä kuoli yllättäen 56-vuotiaana vuonna 1991, Tiina kertoo.
– Ei siinä ollut paljoa vaihtoehtoja, tilaukset piti toimittaa, Satu toteaa.
Lähdekorpi oli tuolloin vävykokelaana, ja nuoren insinöörin työ oli päättynyt lama-ajan irtisanomisiin. Mies kääri hihat yhdessä sisarusten kanssa, ja kolmikko otti vastuun puutarhan liiketoiminnoista.

Alku oli haastava. Yrityksellä oli valuuttalaina, ja sen korko kipusi 17 prosenttiin. Honkasten mukaan isän poismeno poiki myös oikeusriidan, joka päättyi sisarten eduksi.
– Parin vuoden kuluttua tuotantosuunta vaihdettiin kukkiin. Onneksi kaikkea ei enää muistakaan, kolmikko toteaa työntäyteisestä tulikokeesta.
Seuraava koetinkivi oli, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin vuonna 1995. Lähdekorven mukaan puutarhojen arvonlisävero kimposi alkutuotannon nollasta 24 prosenttiin, ja ulkomaisten kukkien suojatullit poistettiin.
– Tilanne muuttui yhdessä yössä. Meillä oli siinä vaiheessa puolet pinta-alasta leikkokrysanteemia, mutta koko tuote piti jättää pois.

Vuosikymmenestä riippumatta energiankulutuksen optimointi on Lähdekorven mukaan tärkeä osa liiketoiminnan hallintaa. Honkasen puutarhalla on naapuriyrittäjän kanssa yhteinen metsähakkeella toimiva lämpölaitos.
– Energiapolitiikka on ärsyttävän tempoilevaa, linja saattaa muuttua vaalien jälkeen täysin, vaikka kaikki investoinnit ovat massiivisia ja pitkäaikaisia, toimitusjohtaja manaa politiikan ennakoimattomuutta.
Puutarha toimi pääasiassa tukkumyyjänä, mutta perheyritykselle kaupan keskittyminen 1990–2000 luvulla oli iso riski. Lähdekorven mukaan oli tavallista, että puutarha osti 4 miljoonaa sipulia Hollannista, ja myi niistä kasvatetut tulppaanit myöhemmin päivän hintaan keskusliikkeille.
Koska sitovat ostosopimukset eivät kauppakumppaneita kiinnostaneet, Honkasen puutarhalla päätettiin siirtyä tavarantoimittajista vähittäismyynnin kilpailijoiksi. Matti Leikkaan puutarhamyymälät tulivat myyntiin juuri sopivaan aikaan vuonna 2005.
– Emme voineet jatkaa niin, että riski jää aina meille. En tiedä mitä olisi tapahtunut, jos emme olisi ostaneet Puutarha-Mattia, Tiina Honkanen toteaa.
– Olimme tehneet jonkin verran vähittäiskauppaa ja tykkäsimme siitä. Ostopäätös oli helppo tehdä. Muuten meidän olisi pitänyt tehdä kymmenkertaisia investointeja, jotta olisimme pärjänneet kilpailussa ketjujen kanssa, Lähdekorpi kuvaa valintatilannetta.
Tukkukauppian isot sarjat muuttuivat laajaksi tuotesortimentiksi. Vähittäismyyntiä on Kangasalan lisäksi Lielahdessa ja Turtolassa. Työntekijöitä on sesongin aikana noin 30 ja ympäri vuoden 13.
– Olemme vahvasti luottaneet alaan ja puhaltaneet aina yhteen hiileen, Satu Honkanen tiivistää muutoksissa selviytymisen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.