Miten lehtikeisarin taideaarteet päätyivät Kangasalle – ja säilyykö Urpo Lahtisen kokoelma sukupolvelta toiselle?

1
Kolme polvea keräilijöitä. Kukka ja Jeppe Lahtisen seurana Essi Renvallin veistos Urposta ja Marjatta Tapiolan öljyvärityö Hymystä.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vetovoima mitataan toden teolla tänä kesänä. Menestystä on lupa odottaa, koska Lahtisten taidekokoelma vetää vertoja lehtikeisari Urpo Lahtisen elämänvaiheiden värikkyydelle ja nimekkyydelle.

Urpo, Hymy ja Jeppe Lahtisen taidemaun lisäksi Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä -näyttely esittelee hienon otoksen kotimaista modernismia ja espanjalaisia 1900-luvun mestareita.

Kotimaisista taiteilijoista edustettuna ovat muun muassa Erik Enroth, Unto Koistinen, Alpo Jaakola ja Marjatta Tapiola.

Ulkomaisten teosten suurimmat nimet ovat Pablo Picasso, Salvador Dali, Joan Miró ja Antonio Saura. Näytteillä on maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja keramiikkaa yhteensä noin sadan teoksen verran.

Jeppe Lahtisen mukaan taiteilija Matti Kulmala on tehnyt suuren työn valitessaan noin 800 teoksen kokoelmasta otoksen Kangasalle.

– Lähdin liikkeelle suomalaisista helmistä ja halusin korostaa tamperelaisia taiteilijoita tästä läheltä. Kansainväliseen osuuteen rakensin innostavia pisteitä eri tiloihin, Kulmala toteaa.

Kokoelma on Jeppe Lahtisen hallinnassa, ja teoksia on ollut ajoittain esillä Villa Urpossa Ylöjärvellä.

Sekä Kulmala että Lahtinen ovat innoissaan museosta ja sen valosta.

– Meitä pyydettiin tänne ja hienoa, että saimme tulla. Tilat ovat aivan upeat! Teokset näyttävät täällä erilaisilta kuin matalammassa ja hämärämmässä Villa Urpossa. Ne ovat kutistuneet matkalla, Lahtinen naurahtaa.

Edesmenneiden Urpo ja Hymy Lahtisen poika Jeppe Lahtinen edusti perhettä yhdessä tyttärensä Kukka Lahtisen kanssa. Taideharrastus on siirtynyt suvussa myös Klaara-tyttärelle.

– Kun on kasvanut taiteen keskellä, on aika luonnollista kiinnostua taiteesta, Jeppe Lahtinen kertoo sekä itsestään että tyttäristään.

Keräilijöinä Lahtiset jatkavat entisellä linjalla. Kokoelmaa kartutetaan vain sellaisilla teoksilla, joista pidetään aidosti.

– Hyvä taide herättää tunteita kuten hyvä kirja, ihana nainen tai hieno auto, Lahtinen vertaa intohimoaan kuvataiteisiin.

Nyttemmin Jeppe Lahtinen sanoo keskittyvänsä enemmän kokoelman hoitoon kuin uusien teosten ostoon. Tähän voi vaikuttaa vaimon antama ostokielto, jota Lahtinen myöntää kiertävänsä tyttäriensä kautta.

– Pääasiassa pidämme samoista töistä, mutta meillä kaikilla on hieman toisistaan eroava maku taiteen suhteen, Kukka Lahtinen kertoo.

Jeppe Lahtisen mukaan taidekokoelma on kokonaisuutena arvokkaampi kuin osiensa summa, eikä sitä ole tarkoitus pirstoa kuin äärimmäisessä hätätilanteessa.

Muistissa on, kuinka kokoelma oli vaarassa hajota Urpo Lahtisen kuoleman jälkeisissä selkkauksissa. Niinpä Jeppe Lahtinen on ”suojannut” kokoelman painokkaasti ärräpäin painotettuna.

– Mitään ette sitten myy! Jeppe Lahtinen sähähtää leikkisästi tyttärelleen, ja hymystä päätellen asiasta on ollut puhetta ennenkin.

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä -näyttely 9.9.2018 saakka Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kuohunharjuntie 6:ssa.

1 kommentti

  1. Hei! Minulla on yksi taulu jonka on maalannut Lahtinen v.1916 onko sinulka mitään tietoo tästä taiteilijasta,kun netistä ei löydy taulu tullut kuolin pesästä Hämeenlinnasta

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.