Mobiliaan roimasti lisää näyttelytilaa

0
– Uusissa tiloissa voi tutustua muun muassa Leppälahden lossiin sekä Helsinki ja autot - valokuvanäyttelyyn, vs. museonjohtaja Taina Rantala kertoo.

Mobilian kantatalon laajennus- ja peruskorjausurakka valmistui juuri ennen museon Liikkeelle, sanoi Kekkonen -päänäyttelyn avaamista.
Vs. museonjohtaja Taina Rantala kertoo, että kantatalon eteläpäätyyn rakennettu laajennus lisää Mobilian näyttelytiloja merkittävästi, liki 40 prosenttia.
Avara ja yhtenäinen uudistila mahdollistaa myös aiempaa monipuolisempien näyttelyiden tuottamisen.
Omiakin kokoelmia voidaan nyt asettaa esille entistä laajemmin, mikä vapauttaa Mobilian kokoelmahotellista tilaa uusille  asiakkaille.
– Kerrannaisvaikutuksetkin ovat siis merkittävät, Rantala sanoo tyytyväisenä.

Peruskorjauksessa kantatalon järven puoleinen sivu rakennettiin kahteen kerrokseen.
Ylempään tulevat toimistohuoneet ja näyttelymestarin työtilat, alempaan museovieraita palvelevat opetus- ja henkilökunnalta puuttuneet sosiaalitilat.
– Paljon saimme, mutta kaikkeen haluamaamme rahoitus ei aivan riittänyt, Rantala sanoo.
Vuoroaan jäivät vielä odottamaan kahvion ja asiakastilojen peruskorjaus, uusien yleisövessojen rakentaminen ja sisäänkäynnin siirtäminen.

Vaikka Suomen talouden alavire heijastuu myös museomaailmaan, Rantala suhtautuu luottavaisesti tulevaisuuteen.
Hän uskoo, että kantatalon laajennuksen ja kasvojen pesun myötä Mobilian kiinnostavuus ja näkyvyys paranevat entisestään.
– Alustavia merkkejä siitä, että uudistus jo nyt houkuttaa yhteistyökumppaneitamme uusien näyttelyiden tekemiseen, on jo ilmassa.
Viime vuonna Mobilassa kävi 23 000 vierasta, vuotta aiemmin 5 000 enemmän. Luvussa on Rantalan mukaan lievää laskua, vaikka osa miinuksesta selittyykin rakennusurakan lyhentämällä näyttelykaudella.
– Suuntaus on museoalalla yleinen. Erityisesti ryhmämyynti on pienentynyt.

Mobilian asema on kuitenkin vahva, sillä se kattaa menoistaan omin toimin 60–70 prosenttia, mikä on lajissaan maan kärki.
Tuotto kertyy lipputuloista,  tuotteiden myynnistä sekä erilaisista yksittäisille museovieraille, yrityksille ja yhteisöille suunnatuista palveluista.
– Uutta ajattelua ja toimintamallia on Mobiliassa rakennettu perinteisesti kumppanuuksien kautta.

Kangasalan rooliin Mobilian kehittämisessä Rantala on tyytyväinen. Tuorein osoitus tuosta on takaus, jonka kunta antoi lainalle, jolla rahoitettiin puolet laajennushankkeesta.
– Sydäntä lämmittää, kun toimintaamme arvostetaan ja meitä pidetään kunnan keskeisenä matkailukohteena.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.