Modernan koronarokotetta ei pistetä tällä hetkellä alle 30-vuotiaille miehille – ”Uusi suositus ei ole ainakaan toistaiseksi kuormittanut terveydenhuoltoa”

0
Kuva: KS Arkisto

Modernan Spikevax-koronarokotetta ei anneta toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella, kaupunki tiedottaa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) tiedotti 7.10, että alle 30-vuotiaille miehille tarjotaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta.

Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax- rokotteen kuin Biontech-Pfizerin Comirnatyn saaneilla, ja riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on miehillä suurempi kuin naisilla.

Spikevaxia voidaan THL:n suosituksen mukaan tarjota edelleen kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille.

Kangasalla ja Pälkäneellä annetaankin edelleen Modernan rokotetta alle 30-vuotiaille naisille. Comirnatya voidaan tarjota entiseen tapaan kaikille rokotettaville ikäryhmille.

THL:n suositus Spikevax-rokotteen ikärajasta on varotoimi, ja sitä arvioidaan uudelleen marraskuun aikana, kun tutkimuksen tulokset tarkentuvat.

Jos alle 30-vuotias mies on saanut ensimmäisenä koronarokoteannoksenaan Spikevax-rokotetta, hänelle tarjotaan toisena annoksena Comirnatya.

THL suosittelee edelleen, että kolmansia rokoteannoksia ei toistaiseksi anneta lainkaan alle 30-vuotiaille miehille, koska seurantatietoa kolmansien annosten yhteydestä sydänlihastulehduksen riskiin on vielä vähän.

Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, joiden riski saada vakava koronavirustauti on merkittävästi suurempi kuin muilla saman ikäisillä. Alle 30-vuotialle voimakkaasti immuunipuutteisille miehille suositellaan kolmanneksi rokoteannokseksi Comirnatya.

Hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo kertoo, että Comirnatyn saatavuus on hyvä, joten THL:n uusi suositus ei hidasta rokotusten edistymistä Kangasalla ja Pälkäneellä.

– Kuntalaiset ovat peruneet aikoja verkon kautta ja tilanneet uuden ajan itselleen. Tämä uusi suositus ei ole ainakaan toistaiseksi kuormittanut terveydenhuoltoa.

Vielä paljon rokottamattomia

Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen rokotuskattavuus on ensimmäisen rokotuksen osalta 74,6 prosenttia ja toisen annoksen osalta 60,4 prosenttia.

Aunio-Ahmavuo toteaa, että erityisesti 12-35 -vuotiaiden ikäryhmissä rokotuskattavuutta pitäisi saada vielä korkeammaksi. Muissa ikäryhmissä on jo päästy yli 80 prosentin tavoitteeseen.

– Vaikka rokotuskattavuus nousee hiljalleen kaikissa ikäryhmissä, vielä on paljon kuntalaisia, jotka eivät ole rokotusta ottaneet.

Rokotteiden saatavuus on tällä hetkellä hyvä ja aikoja on hyvin tarjolla. Rokotuksen voi ottaa rokotuspisteissä ajanvarauksella tai jokaviikkoisilla walk in-vastaanotoilla ilman ajanvarausta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.