Mökkikansa

0

Suomalaiset ovat kesämökkikansaa. Me maaseudulla vakituisesti asuvat huomaamme kylänraittien väki- ja liikennemäärien lisääntyvän yleensä pääsiäispyhien aikaan.

Viimeistään kuitenkin helatorstaiviikonloppuna, kun vapaa-ajan asukkaat saapuvat lepuuttamaan hermojaan.

Kesäasukkailla on iso merkitys kuntien taloudelle ja palveluja tarjoaville yrityksille. Kunnat keräävät kiinteistöveroa ja muita maksuja, esimerkiksi rakennusluvista.

Moni työssä käyvä viettää lomansa mökkipaikkakunnalla ja eläkeläiset asettuvat kylille useaksi kuukaudeksi. He käyttävät mielellään lähipalveluita ja turvaavat näin palveluiden ja työpaikkojen säilymistä maaseudulla.

Meillä Kuhmalahdella mökkiläisten tuoman ostovoiman ja aktiivisuuden huomaa helposti. Kunnallisten palveluiden ja vakituisten asukkaiden vähentyessä kesäasukkaat ja heidän osallistumisensa korostuu.

Moni vapaa-ajan asukas ymmärtää vakiasujaa paremmin miten tärkeitä maantieteellisesti laajan kunnan reuna-alueiden palvelut ovat. Usein mökkiläinen näkee asiat neutraalimmin ja eri näkökulmasta.

Mökkiläisellä on myös oma lehmä ojassa. Hän haluaa asioiden sujuvan vaivattomasti, jolloin hän voi rentoutua joko mökillä tai maaseudun tapahtumien parissa.

Esimerkiksi Vehkajärvellä voi nauttia Nuorisoseuran teatteriesityksistä ja Kesäkahvilasta oheistoimintoineen sillä välin, kun kylän ammattitaitoiset rakennusmiehet remontoivat tai laajentavat vapaa-ajan asuntoa. Lukemista voi hakea Pohjan kirjastosta ja Kirkonkylän uusittu kauppa takaa ostosmatkan kohtuullisuuden.

Nämä mainittakoon vain muutamana esimerkkinä. Unohtaa ei sovi myöskään Pohja kylän apteekkia, jossa itse olen töissä. Siellä on päällimmäisenä mielessä suuri ilo, kun tapaan asiakkaitamme, jotka keskittävät ostoksensa pieneen apteekkiimme.

Ala on kovin säännelty, joten emme pysty, vaikka haluaisimmekin, korvaamaan viime kesänä lakkautetun Kuhmalahden terveysaseman toimintoja. Pysyvät minulla kuitenkin lähihoitajana ainakin pinsetit kädessä, ja olenkin poistanut useita punkkeja asiakkaista ja antanut heille ohjeita mahdollisesta lisähoidosta.

Joissakin kunnissa on vajaa-ajan asukkaiden toimikunta. Se lisää osaltaan tiedonkulkua ja verkostoitumista. Kuntien osallistuminen kylätapahtumiin olisi varmasti hyödyllistä puolin ja toisin, mutta kunta ei aina näe asian tarpeellisuutta. Siitäkään huolimatta, vaikka kylien suunnalta oltaisiin aktiivisia pyytämään, kun tiedetään kokemuksesta milloin kunnan edustajienkin kannattaisi tulla paikalle.

Kunnat huomioivat usein nettisivuillaan kesäasukkaat ja heille on koottu sinne tietopaketti muun muassa terveyspalveluista, kulttuurista, matkailusta, liikunnasta, etätyöskentelytiloista sekä kansalaisopiston kesästä. Jotkut yrittäjät antavat kesäasukkaille alennuksia, mikä on toisaalta hyvä idea. Toisaalta se syrjii vakituisia asukkaita, jotka kuitenkin viime kädessä takaavat palveluiden säilymisen yli hiljaisemman talvikauden.

Hyvä mökkikansa. Mitä saisi olla? Kiitos!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.