Monen kodin epätietoinen joulu

0

Tieto Parman Kangasalan tehtaan lakkautuksesta tuli maanantaina yllätyksenä. Vaikka ajatus oli heitetty ilmoille jo aiemmin yt-neuvotteluiden jatkumisesta päätettäessä, ei henkilöstö uskonut uhan konkretisoituvan.

Monessa taloudessa odotetaan nyt joulua synkin mielin. Kangasalan tehdas työllistää yli sata ihmistä.

Moni työntekijöistä on tehnyt pitkän työuran samassa työtehtävässä ja tulevaisuus näyttäytyy nyt tuntemattomana. Huoli omasta työllistymisestä on näinä aikoina todellinen.

Kangasalla oli lokakuussa 998 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysprosentti oli 6,6, joka on alle Pirkanmaan keskiarvon.

Jos Parman tehtaalta jää työttömäksi sata ihmistä, hyppäävät luvut roimasti ylöspäin. Näin tapahtuu, vaikka kaikki irtisanotut eivät asukaan Kangasalla.

Määrä on merkittävä myös kaupungin näkökulmasta. Sata uutta työtöntä työnhakijaa tietää vähemmän veroeuroja, mutta samaan aikaan huomattavasti enemmän kuluja.

Asian merkittävyyden ymmärsi myös kaupunki, joka lähti mukaan tilanteen selvittelyyn heti maanantaina.

Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen lupaa, että kaupunki on apuna työttömäksi jäävien ihmisten uusien urien etsinnässä. Samalla kaupunki alkaa tehdä tekoja sen eteen, että tyhjeneviin tiloihin löytyisi uusi omistaja.

Monessa kodissa eletään kuitenkin tilanteessa, että apua ei kyetä ainakaan vielä ottamaan vastaan. Uutisen lamaannuttama mieli ei ole valmis ajattelemaan sitä, missä uusi askel työelämässä olisi mahdollista ottaa.

Koko yhteisön tuki on nyt tärkeää. Myötätunnolla ja auttavalla kädellä voimme tehdä tyrmistyneiden perheiden joulunodotuksesta edes hitusen parempaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.