Monen lajin seura Kangasalan Voitto juhlii 90-vuotista historiaansa – tänä vuonna kokeillaan uutuutena kävelyjalkapalloa

0
Voittolaisuus on siirtynyt usein verenperintöä. Mikko Hakala (vas.) on ollut Voiton toiminnassa vuodesta 1952. Seuran puheenjohtajana hän on toiminut 15 vuotta. – Aloitin pikaluistelulla ja vuodesta 1960 olen ollut mukana jollakin tavalla jääkiekossa. Heikki Heinonen puolestaan aloitti jalkapallon seurassa 1980-luvulla.

Yritteliäisyys ja talkootyö ovat olleet aina merkittävässä roolissa pian 90 vuotta täyttävässä urheiluseura Kangasalan Voitossa.

Kun seura perustettiin vuonna 1929 voittolaiset hankkivat heti urheiluvälineitä ja kunnostivat Kangasalan kirkonkylällä sijainneen työväentalon pihalle harjoittelupaikat.

Myöhemmin Voitto oli mukana toteuttamassa kirkonkylän urheilukenttää eli keskuskenttää ja kunnostamassa sitä jälleen sotien jälkeen.

Seura on järjestänyt kisoja ja suuria urheilutapahtumia, pitänyt kesäleirejä, ollut kehittämässä urheilun harjoitusoloja Kangasalla ja kerännyt varoja monimuotoisesti. Lukuisat vapaaehtoiset ovat valmentaneet ja vetäneet harjoituksia ilman korvauksia.

– Tämä on ehkä myös asia, miksi toiminta seurassa jossakin vaiheessa alkoi hiipua. Monissa muissa seuroissa maksettiin toimihenkilöille ja valmentajille ainakin kilometrikorvauksia, mutta ei meillä, seuran puheenjohtaja Mikko Hakala miettii.

KaVo haluttiin pitää matalan kynnyksen seurana, jossa on edullista harrastaa ja jossa ovet ovat avoinna kaikille.

– Omalla aktiivisuudella tätä seuraa on rakennettu aina, Hakala painottaa.

Viimeisten parin vuosikymmenen ajan Voitto on näkynyt paikallislehden palstoilla lähinnä jääkiekon ja jalkapallon ansiosta.

Seuran lajivalikoima on kuitenkin ollut historian aikana paljon kirjavampi. Toiminta alkoi yleisurheilulla ja pian mukana olivat hiihto, voimistelu ja paini, jota varten seura jopa hankki itselleen painimaton. Hetken aikaa seurassa nyrkkeiltiin ja on siellä nosteltu painojakin.

Joukkuelajeista valikoimassa ovat olleet jalkapallon ja jääkiekon lisäksi pesäpallo, koripallo, lentopallo, salibandy ja kaukalopallo, jossa seura pelasi jopa liigatasolla.

Seuran menestyksekkäin laji on kuitenkin ollut vuonna 1957 aloitettu pikaluistelu.

Jo vuonna 1966 Sirkka Järvinen saavutti tyttöjen pikaluistelussa SM-pronssia, ja sen jälkeen Voiton luistelijoita on nähty olympia-areenoilla asti: Olavi Köppä Innsbruckissa vuonna 1976 ja Jukka Salmela Lake Placidissa vuonna 1980.

Voiton luistelijat rikkoivat 1970-luvulla lukuisia Suomen ennätyksiä, ja vielä 1990-luvulla seuran nuorista nousi maajoukkue-edustajia ja seura noteerattiin useana vuonna Suomen parhaaksi junioriluisteluseuraksi.

Yksi pikaluistelun uurtajista oli Taisto Luotoharju, joka toimi jaoston vetäjänä kaksikymmentä vuotta.

Lopulta pikaluistelu loppui huonontuneisiin jäätalviin ja kirkonkylän keskuskentän kilpaluisteluradan lopettamiseen.

Maajoukkueeseen on päässyt myös Voiton yleisurheilijoita.

Voitto tunnettiin 1950-1960-luvuilla Hämeessä lyömättömänä nuorten yleisurheiluseurana ja 1960-luvulla seura nousi Työväen Urheiluliiton (TUL) valioluokan yleisurheiluseuraksi.

Myöhemminkin menestystä on tullut. Esimerkiksi vuonna 1993 Janne Lehtinen heitti itsensä moukarissa SM-mitaleille.

Pikkuhiljaa myös joukkuelajien harrastajamäärät alkoivat nousta. Varsinkin jääkiekko ja jalkapallo houkuttelivat pelaajia ja jalkapallosta tuli harrastajamäärältään seuran suurin laji 1990-luvun alussa – eikä vähiten Heikki Heinosen organisoiman jalkapallokoulun ansiosta.

– Sinne saimme vieraileviksi tähdiksi sen ajan jalkapalloilun suomalaisia suuruuksia, kuten Ari Hjelmin, Olli Huttusen ja Mika-Matti Paatelaisen, Heinonen muistelee.

Talkootyönä syntyivät myös edelleen paikkakunnalla pyörivät Löytötex- ja KS-junioriturnaukset.

– Parhaina vuosina turnauksiin osallistui yli 50 joukkuetta.

Seuran edustusjoukkue on pelannut lähes koko historiansa ajan IV-divisioonaa tehden välillä nousuja sarjaporrasta ylemmäksi.

Joukkuelajeissa SM-menestystä on tullut lähinnä yksittäisillä joukkueilla. Menestyksekkäimpiä ovat olleet ikämiesjalkapalloilijat, jotka haalivat SM-mitaleja edelleen lähes joka vuosi futsalissa, jossa seura on ollut mukana heti lajin rantauduttua Suomeen.

Vaikka KaVon toiminta on hiipunut kulta-ajoista, ei se ole jäänyt kannoilleen. Uutta virtaa seuran toimintaan toi esimerkiksi frisbeegolf, jolle perustettiin vastikään oma jaostonsa.

Myös jalkapallossa tapahtuu. Tänä vuonna kokeillaan uutuutena kävelyjalkapalloa, jonka Heikki Heinonen uskoo olevan tulevaisuuden laji. Esimerkiksi Englannissa sillä on jo lukuisia harrastajia.

– Laji voisi olla hyvä esimerkiksi työpaikkaurheiluksi, Heinonen miettii.

Kaikille avoimet Kangasalan Voiton 90-vuotisjuhlat ohjelmallisena illanviettona Suoraman työväentalolla tänään kello 18 alkaen.

Voiton kiekkoilijoiden nousu II-divisioonaan katkesi useampaan kertaan jäähallin puuttumiseen. Niinpä Voitto oli vahvasti ajamassa hallia Kangasalle. Voiton edustusjoukkue kotipelissä.
KaVon bravuurilaji on ollut pikaluistelu ja sen luistelijoita on nähty myös olympialaisissa. Tytöt menestyivät hyvin varsinkin 1980–1990-lukujen taitteessa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.