Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Monipuolinen Martta on ansainnut näyttelynsä

Lepokodissa avutuu huomenna sunnuntaina  Martta Aarnikotkaa (aiemmalta nimeltään Adler) esittelevä näyttely. Entisen täysihoitolan johtajatar, Lepokodin kulttuurisen hengen luoja on näyttelynsä ansainnut.

Uutiset - 16.3.2019 kello 9.00
Kangasalan Sanomat
Monipuolinen Martta on ansainnut näyttelynsä
Martta Aarnikotka oli lausua ja Suomen lausujaliiton perustajajäsen. Kirjoittajana hänessä oli myös romanttinen puoli.

Adlerin sisarukset Martta, Olla ja Kylli hoitivat matkustajakotia vanhempiensa jalanjäljissä, etenkin äidin kuoltua vuonna 1948. Sisaruksista Martta oli suuri originelli, jolla todella riitti elettyä elämää.

– Lepokodin johtajattaren roolin lisäksi hän oli muun muassa lausuja, taidemaalari, ryijyjen ja korujen tekijä, matkailuopas, kieltenopettaja, runon ja proosan kirjoittaja ja kotiseutuaktivisti, Lepokodin opas Jussi Lehtonen luettelee.

Hän ehti toimia myös virkanaisena Heikki Tiitolan rakennusliikkeessä ja Vakuutusyhtiö Pohjolassa.

– Helsingissä asuessaan hän liikkui kulttuuripiireissä ja loi suhteita, Lehtonen tietää.

Kangasalan Lepokoti onkin kuuluisia lukuisista kuuluisista vieraistaan, joista näyttely antaa pieniä maistiaisia.

Martan ja vieraiden välistä kirjeenvaihtoa on runsaasti tallessa, ja ulkomailta sellaista saapui erityisesti Berliinistä. Hauska yksityiskohta on, että moni kirjeistä on osoitettu Frau Markulle.

Tämän miehisen nimityksen Martta sai kenties siksi, että hän otti veljensä ja isänsä kuoltua Lepokodissa myös isännän roolin. Markku-nimitys sopi hänelle itselleen mainiosti.

– Hän oli ihminen, joka ei pohtinut, mitä muut ajattelevat, Lepokoti-säätiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Jaatinen luonnehtii.

Isänmaallisuus liittyi vahvasti Martta Aarnikotkan elämään, ja hänen Lotta-toimintansa on näyttelyssä hyvin esillä.

Ehkä hieman yllättäen hänestä löytyi myös romanttinen puoli. Hän kirjoitti kertomuksia Nyyrikki-lehteen ja julkaisi myös kaksi viihdekirjoiksi luokiteltavaa teosta Maailman onnellisin konttorineiti ja Irmelin kiertomatka. Nämä tekstit hän kuitenkin julkaisi salanimillä.

Lehtosen ja Jaatisen ohessa näyttelyä ovat olleet kokoamassa Maaretta Muranen ja Päivi Heliövaara.

Arkiston Aarteita osa 2. Martta Aarnikotka -näyttely 5.5. saakka Lepokodissa, Ruutanantie 26. Avoinna sunnuntaisin kello 16–18, opas paikalla. Sovittaessa myös muina aikoina p. 040 778 8695. Pääsiäisenä suljettu. Vapaa pääsy.

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös