Monipuolisia fysioterapiapalveluita Kangasalan Kuntoutuksessa

0
Kangasalan Kuntoutuksessa kukin asiakas kohdataan yksilöllisenä kokonaisuutena. Saara Uusitalo hyödyntää työssään sensomotoriikkaa. Asiakas Pauli Vihtiälä piti testauksen tuloksia hämmästyttävinä.

Kivut ja kolotukset poistuvat ammattilaisten käsissä Kangasalan Kuntoutuksessa, joka on vanhin Kangasalla edelleen toiminnassa oleva fysioterapiayritys: parin vuoden kuluttua se on ollut pystyssä kokonaiset 40 vuotta.

Vanhempani perustivat yrityksen jo vuonna 1981. Aiemmin yritys toimi myös Lammilla ja Lahdessa, sit­temmin vain täällä Kangasalla.

Saara Uusitalo, Kangasalan Kuntoutus

Kangasalan Kuntoutus tarjoaa monipuolisia hoitopalveluja aivan Kangasalan keskustassa. Yrityksen palvelutarjontaan kuuluu fysioterapiaa ja lymfaterapiaa. Lisäksi Kangasalan Kuntou­tus valmistaa yksilöllisiä tukipohjallisia käsityönä.

Tukipohjallisten lisäksi meillä on myynnissä muun muassa työkenkiä, jumppakuminauhoja ja tukisukkia.

Saara Uusitalo, Kangasalan Kuntoutus

Erikoisosaamista ratsastajista ja sensomotoriikasta

Oman ratsastusharrastuksen innoittamana Uusitalo on keskittänyt osaamisensa ratsastajien fysiote­rapiaan, jonka tarkoituksena on kehittää hevosharrastajien fyysistä hyvinvointia.

Ratsastajien istuntaohjaukset kuljettavat Uusitaloa ympäri puolta Suomea. Asiakkaita on harrastajista kansainvälisen tason kilpailijoihin koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa. Ratsastava fysioterapeutti katsoo ratsukkoa eri silmin kuin valmentaja ja tuo näin oman panoksensa ratsastajan kehitykseen. Tänä päivänä tavoitteellinen ratsastaja on valmis panostamaan hevosen hyvinvoinnin lisäksi omaan suorituskykyynsä, palautumiseensa ja ruokailuunsa.

Toivon ratsastajien löytävän vieläkin useammin myös vastaanotolle, jolloin voin olla monipuolisemmin heille avuksi.

Saara Uusitalo, Kangasalan Kuntoutus

Ratsastajien fy­sioterapian lisäksi Uusitalo on erikoistunut viime vuosina sensomotoriseen metodiin, joka aivojen ja keskus­hermoston tilaa tutkimalla antaa eväät aivojen ja hermoston synnynnäisten vahvuuksien löytämiseen.

”Tuosta kun painan, niin katsotaan, miten kehosi reagoi.”. Saara Uusitalo onkin yksi niistä harvoista suomalaisista, jotka ovat käyneet kaikki sensomotoriikan valmentajakoulutukset: hänen lisäkseen muita sensovalmentajia löytyy Suomesta toistaiseksi vain kymmenkunta.

Sensomotoriikan avulla kartoitetaan aivojen ja hermoston vahvuuksia eli yksilöllisiä toimintamalleja, joita noudattamalla ihminen suoriutuu itselleen parhaalla mahdollisella tavalla sekä fyysisesti että psyykkisesti. Testaus tehdään kehosta, jolloin asiakkaan omat tai ympäristön odotukset tai opit eivät vaikuta tuloksiin. Tällaiset yksilölli­set ominaisuudet tiedostamalla voidaan parantaa asiakkaan hyvinvointia yleisesti sekä tarvittaessa pienillä säädöillä esimerkiksi asennoissa tai liikkeen rytmissä vähentää kuormitusta työssä, arjessa ja harrastuksissa.

Esimerkiksi keskittymis- tai motorisissa vaikeuksissa, kehon hahmotuksen ongelmissa, lukihäiriöissä, epämääräisissä kiputiloissa ja aistiyliherkkyyksissä kannattaisi testata, etteivät ylimääräiset liikemallit kuormita hermostoa. Ne voidaan testata ja hoitaa pois.

Saara Uusitalo, Kangasalan Kuntoutus

Toiminnalliseen neurotieteeseen pohjautuva ala on vasta rantautumassa Suomeen, mutta Euroopassa se on jo tun­netumpi. Uusitalo onkin yksi niistä harvoista suomalaisista, jotka ovat käyneet kaikki sensomotorii­kan valmentajakoulutukset: hänen lisäkseen muita sensovalmentajia löytyy Suomesta toistaiseksi vain kymmenkunta.

Sensomotorinen metodi on valmennuksen tukitoimi, eikä se siis korvaa urheilijan harjoittelua, työntekijän ihmissuhdetaitoja tai positiivista ajattelua. Sensovalmentaja auttaa ottamaan huomioon hermoston yksilölliset toimintatavat muun muassa urheilijoiden harjoittelussa ja työpaikoilla sekä auttaa ymmärtämään omia, ja ehkä muidenkin, toiminta- ja reagointitapoja eri tilanteissa.

Yhden sytyttävät kehut, toisen haasteet, kolmannen pitää päästä heti työntouhuun ja neljännelle kannattaa etukäteen kertoa, mitä asioita palaverissa käsitellään. Muun muassa tällaisia asioita hermosto määrittää.

Saara uusitalo, Kangasalan Kuntoutus

Monipuolisia fysioterapiapalveluita

Myös Uusitalon vanhemmat työskentelevät edelleen Kangasalan Kuntoutuksessa, vaikka eläkepäi­vät kolkuttelevatkin jo nurkan takana. Uusitalon isä Teuvo Uusitalo on erikoistunut alaraajafysiote­rapiaan, ja äiti Helena Uusitalo tarjoaa yrityksen tiloissa lymfa- ja fysioterapiapalveluita.

Perheenjäsenten lisäksi yrityksessä työskentelee fysioterapeutti Seija Varkila, jonka erikoisosaamis­alueisiin kuuluvat alaraajafysioterapia sekä Alexander-tekniikka.

Monipuolinen fysioterapiapalveluiden repertuaari palvelee kokonaisvaltaisesti monenikäisiä asiak­kaita nuorista työikäisiin ja ikäihmisiin.

Kangasalan Kuntoutus valmistaa yksilöllisiä tukipohjallisia käsityönä. Tukipohjallisten lisäksi myynnissä on työkenkiä, jumppakuminauhoja ja tukisukkia.

Perheyritys kehittyy tulevaisuuden tarpeisiin

Kilpailutilanne fysioterapia-alalla on kovaa. Ala ketjuuntuu vauhdilla, mutta Kangasalan Kuntoutus on ainakin toistaiseksi päättänyt jatkaa toimintaansa itsenäisenä perheyrityksenä. Uusitalo muistuttaa, että paikallisten palvelujen käyttäminen pitää ne lähettyvillä.

Kangasalan Kuntoutus kehittyy siinä missä kuntoutuksen ja fysioterapian ala muutenkin. Seu­raamme trendejä sekä omia vahvuuksiamme ja mielenkiinnonkohteitamme kehittäen osaamis­tamme jatkuvasti näiden pohjalta.

Saara Uusitalo, Kangasalan Kuntoutus

KANGASALAN KUNTOUTUS OY
Onnikkatie 1, 36200 Kangasala
P. 03 377 2553 tai 0400 814 104
kangasalankuntoutus.fi
kuntoutus@kangasalankuntoutus.fi (Huom! Ei ajanvarauksia sähköpostilla!)
Kangasalan Kuntoutus Facebookissa

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.