Koti Kolumni Mopo­autopäättäjät

  Mopo­autopäättäjät

  1

  Valtuutettu Jorma Mäntylä (vas.) kuvasi taannoin lehtihaastattelussa Kangasalan päättäjäporukkaa niin pieneksi, että se mahtuisi yhteen mopo­autoon. Samaa tarkoitti ulostuloissaan entinen demarivaltuutettu Jorma Schukoff. Hän jätti paikkansa valtuustossa turhautuneena koputtamaan päkättävän kotteron ikkunoihin, jossa istuvat eivät kuule muiden huutoa, saati pyydä kyytiin.

  Peukutus näille miehille, joilla oli ”jormaa” julkisesti ja mainion vertauskuvallisesti epäillä kaupungin päätösvallan liikaa keskittymistä. Ulkopuolinen olisi kuitenkin kaivannut hieman lisää tietoa. Arvoitukseksi nimittäin jäi, ketkä tuossa mopo­autossa istuvat. Niinpä jätän minäkin arvailematta, onko nelipyörän kyydissä kaksi Heikkiä, Raimo, Oskari ja sakkopaikalla Hanna vai jokin muu jengi.

  Useiden kuntien ja kaupunkien toimintoja työurani aikana seuranneena voin todeta Mäntylän ja Schukoffin väitteissä olevan perää. Vallalla on pyrkimys keskittyä ja siksi sitä pitää valvoa. Eräässä pienessä keskipohjalaisessa kunnassa muuan valtuutettu (skdl) totesi, että ihan sama, mitä hän esittää, koska Aho (kesk.) tai Haho (kesk.) kuitenkin päättävät. Tapauksia löytyisi luetteloksi asti. Ilmiö on siis hyvin valtakunnallinen.

  Tuleeko harvainvallalla hyviä vai huonoja päätöksiä, on arvioitava tapauskohtaisesti. Jos päätökset tehdään asiaperusteilla, eikä henkilökohtaisia vaikutteita ole mukana, niin ainakin hyviä kompromisseja saadaan aikaiseksi yli puoluerajojen. Henkilökohtaiset pyrkimykset tai antipatiat sen sijaan ovat kuntalaisille ja paikkakunnan kehitykselle myrkkyä. Sellaisestakin on kokemuksia eri puolilta maata.

  Päiväkohtainen esimerkki on Kittilän kunta, jonka päätösten virheellisyyksistä syytetyt valtuutetut ja monet ulkopuoliset eivät mahtuisi yhteen eivätkä kahteenkaan Levin laskettelukeskuksen tuolihissiin. Asiat ja henkilösuhteet ovat siellä sekaisin kuin porot ennen erottelua.

  Vielä hullumpi esimerkki on vuosien takaa Pieksämäeltä, jossa kaupunginjohtaja ja kaksi valtuutettua, demarikiho ja kokoomuspomo, ihastuivat samaan virkanaiseen. Lopulta kaksi romeota jäi seminaariparvekkeen alle parkumaan, kun poispotkittu kaupunginjohtaja vei Julian mennessään. Viraston käytäville jäi vain katkerat muistot ja lemmehtynyt hajuveden tuoksu.

  Yksi yhteinen nimittäjä näissä harvojen pomottamissa ja riitoihin ajautuneissa kunnissa on. Kun erimielisyyksiä ei saada muuten ratkaistuksi, hommataan ensiksi palkkajohtajalle potkut. Johtaja voi ahdingossaan hakea myös muualle töihin. Kangasalan tapauksessa ei tarvinne – ainakaan vielä – maalata Oskaria seinälle.

  Valta on erikoinen, näkymätön hyödyke. Sitä joko annetaan tai sitä otetaan. Poliittinen valta on vielä erikoisempaa, koska silloin ei välitetä oppiarvoista. Niinpä monissa merkittävissä tehtävissä ja päättäjinä on tohtoreiden ja muiden oppineiden sijaan hädin tuskin peruskoulun suorittaneita. Heillä on kuitenkin suuren joukon luottamus, joka kantaa usein pidemmälle kuin paraskaan opillinen ansioluettelo.

  Näin joulun lähestyessä sallittanee muistella nostalgisia hevosaikoja. Silloin kunnan asioista päättäneet mahtuivat todella yhteen laitarekeen. Suitsissa saattoi olla paikkakunnasta riippuen tehtaan patruuna, nimismies, pankin­johtaja, kunnanlääkäri, apteekkari, johtava opettaja tai joku talollinen. Läheskään kaikissa kunnissa ei ollut kunnanjohtajaa, joten reen jalaksilla tieroja väisteli vähäinen virkamies. Tämä sakki pyyhälsi yhdessä joulukirkon etupenkkiin aisakello iloisesti kilisten laulamaan Hoosiannaa yhdessä nöyrien alamaistensa kanssa.

  Nykyisin päätösvalta on ainakin kohtuullisesti laajempaa. Ja demokraattisempaa kuin muun muassa itänaapurissa. Siellä mopo­autossa istuu vain yksi päättäjä. Muut työntävät nelipyörää armopaloja toivoen ja rangaistuksia peläten.

  1 KOMMENTTI

  1. Kiitos Matti Kauhanen hyvästä kolumnista. Itselleni vaan tulee väkisin mieleen Pohjois-Korea kun katselen Kangasalan johtamista.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän